Byggahus.se
Har en fundering över listen som täcker (tror det heter) ribbonmattan på bilden, har källare och undrar över om listen ska vara över marknivån som den är idag eller om den ska täckas över och med vad i så fall, hur mycket Jord, grus?




Husgrund med sockel och ventilation, omgiven av höstlöv på marken.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Hej.
Täck den gärna då plasten i både listen och mattan ogillar solljus. Listen blir gärna skör och spricker med tiden. Jord mot yttervägg är aldrig att rekommendera, så därför måste jag säga att grus är ett bättre alternativ.
 
  • Gilla
Eryl
  • Laddar…
Tack för svar, är en äldre variant av matta med ribbat mönster, listen verkar vara i typ aluminium, är iaf ingen plast. Men då är det ok alltså att ha på grus upp över listen ? Tänkte om det var någon sorts luftning för fukt som skulle komma upp mellan mattan och källarväggen.
 
E Eryl skrev:
Tack för svar, är en äldre variant av matta med ribbat mönster, listen verkar vara i typ aluminium, är ingen plast. Men då är det ok alltså att ha på grus upp över listen ? Tänkte om det var någon sorts luftning för fukt som skulle komma upp mellan mattan och källarväggen.
Du har en av de bästa mattorna som gjorts ( har själv ), ventilerar utmärkt. Det är spårkanaler som står kvar , även med fyllningsjord mot. Platon i all ära , men den är mjuk och trycks in av jordtrycket oavsett nabbarna. Liksom med allt som ligger mot en grund under jord så ska det ventilera bakom. Ribbon har gått ur tiden och nu finns den här " https://www.byggmax.se/fuktisoler " som är snarlik och tål mycket tryck. Grus upp till listen så plasten inte ser solljus är bra eller en remsa av en fibercementskiva som går ner 10 cm i mark ( fästes med skruv/plugg i grunden ) så blir det snyggare och ingen uppförsbacke mot grunden
 
  • Gilla
Eryl
  • Laddar…
Ok, så då ska alltså listen vara synlig?
Inget grus över den, håller nämligen på med en tillbyggnad utan källare, blev en gjuten sula med lecamur uppepå för att få samma golvnivå som i huset, och dom har tyvärr gjort sulan för hög så första varvet lecasten blir över marknivå intill huset, nästan i överkant på listen, men sen så lutar tomten åt fel håll så blir bättre nivå på lecan längre ifrån befintliga grunden. Tänkte först att om man fyller på med grus över listen så blir det mindre skillnad gentemot tillbyggnaden vid grunden. Men var fundersam på om det behövs ventilering där, har väldigt torrt och fuktfritt i källaren och vill inte äventyra något, så det uppstår problem i framtiden. Får väl ställa något i hörnet så inte nivåskillnaden syns mellan befintliga huset och tillbyggnaden.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.