Lekstuga med inspiration från vårt trettiotalshus

63k läst  144 svar

 1. iSnobben
  Husägare Nivå 15
  Kan bara stämma in i hyllningskören, grymt läckert bygge!
   
 2. B
  Medlem Nivå 13
  Stort tack för alla positiva kommentarer!

  Vi får se hur det blir med lek i lekstugan framöver, den används väl inte direkt varje dag nu men några gånger per vecka i alla fall. Nu är ju våra barn relativt små så man är ju med och leker hela tiden i princip. Som tur är så var lekstugan även en förevändning för pappa att få snickra lite och det är ju redan uppfyllt så det kanske inte är hela världen om barnen tröttnar på den om några år. ;)
   
 3. B
  Medlem Nivå 13
  Nu är det hög tid för uppdatering! Nockpannorna levererades av mina föräldrar på fars dag och vi hann få dit dem strax innan snön kom, även avvattningen är nu färdigställd med lite för moderna krökar för att det skall se helt autentiskt ut men budgeten/snålheten tillät tyvärr inte att tillverka gammaldags kantiga krökar. Plannja hade skarprörskrökar men de var en faktor åtta dyrare än vanliga och lång leveranstid.

  Nu till advent tyckte vi att det vore roligt med lite julbelysning och eftersom vi använder Nexa för lamporna i vanliga huset försökte jag mig på en konverting av en gammal mottager från 230VAC drift till 12V. Det visade sig ganska snabbt att den interna elektroniken använde 5V och att nätspänningen togs ner i två steg till denna spänning. Genom att skippa första steget och lägga in 12V direkt innan den sista regulatorn så fick jag själva mottagaren att fungera (den gick att styra), däremot var reläet för 24V spolspänning vilket inte fungerade alls med 12V, efter att ha rotat upp ett gammalt relä för 12V så fick jag det att lira helt och hållet med 12V.

  Nexa12V.jpg

  Det var inte helt trivialt att hitta adventsstärnor som skulle passa i de runda fönstren som bara har cirka 35cm innerdiameter men till slut hittade jag en för montering på fot som var exakt 35 cm. Priset var det heller inget fel på, 39.90kr/st. För att driva stjärnan med 12V så monterade jag in samma typ av LED G4 lampor som jag använde till takbelysningen som jag skrivit om tidigare.

  StarModifiering.jpg

  Så nu är lekstugan redo för advent!

  Adventsklart.jpg
   
 4. F
  Medlem Nivå 15
  Ser trevlig ut :)
   
 5. N
  Medlem Nivå 11
  Otroligt fint!
   
 6. Fel av Åke
  Husägare · Nivå 6
  Mycket fint bygge! Tror nog att barnen, när de blir tillräckligt stora, kommer att vara stolt över sin far!:)
   
 7. G
  Medlem Nivå 4
  IMG_20151027_115011.jpg
  Jag och barnen var på Astrid Lindgrens värld på höstlovet. När jag såg stugorna i bullerbyn tänkte jag på din fina stuga!
   
 8. B
  Medlem Nivå 13
  Tack för kommentarerna! Far är faktiskt lite stolt själv också... ;)

  De där husen påminner om några hus som parken hade placerat på torget i Vimmnerby för några år sedan. Det är helt klart Astrid Lindgrens värld som inspirerat mig, sedan har vi ju ett boningshus som är byggt i denna (20-talstil?) även om det byggdes några år senare.

  Fina skarprörsvinklar i bullerbyn! ;)
   
  Morsansgrabb gillar
 9. harry73
  Allvetare · Nivå 16
  Varför upptäckte jag din tråd först nu? Väldigt fint.

  Ibland drömmar jag om att bygga nåt sånt som lekstuga, men det är kanske lite överdrift

  644x429(ByWidth_CutTopBottom_Transparent_True_False_Undefined).jpg
  (Bild: Moa Dahlin, Sydsvenskan)
   
  badtastex och D_a_g_g gillar
 10. osiris
  Byggnadsvårdare Nivå 10
  Otroligt fin!

  Kanske har läst slarvigt, men har du satt någon isolering i väggarna? Ser ut som inte, visst?

  Och vad har den för mått? Måste börja rita lite på en egen tror jag :)
   
  Redigerat 24 jul 2016 15:21
 11. B
  Medlem Nivå 13
  Tack!

  Nej det blev ingen isolering men det sitter vindpapp på utsidan och eftersom det är innerpanel så blir det ju en innestängd luftvolym så viss isoleringsfunktion finns. Anledningen till att jag inte lade i någon isolering är att det kändes som att det fanns en viss risk för mögel i isoleringen eftersom det inte är uppvärmt på vintern och vanlig isolering inte kan buffra fukt. Att isolera med lin var en ide men då skulle det springa iväg i kostnad och eftersom taket inte blir isolerat ändå (inget innertak) så tror jag inte det ger så mycket.

  Det finns lite mått på ritningen på första sidan, den är drygt 2,4m bred, 2.7m hög och 2.9m lång. Fick till nästan 6m2 golvyta därinne.
   
 12. osiris
  Byggnadsvårdare Nivå 10
  Fint! Tänker lite samma om isolering - hellre lågriskkonstruktion än varmt på vintern :)
   
 13. B
  Medlem Nivå 13
  Nu har lekstugan fått en "vårkompis", blev en luftsolfångare byggd med aluminiumburkar (inte en egen idé). Tanken är att solfångaren får sitta uppe under våren och förhoppningsvis leder den till att lekstugan kan användas lite mer under den perioden.

  Solfangare1.jpg

  Sofångaren har en ganska enkel konstruktion där man borrar ur botten ur burkarna och limmar ihop dem till rör som därefter monteras i en låda. En fläkt forcerar sedan igenom luften när solen värmer burkarna. All hantering av burkarna var dock ganska arbetsintensiv.

  Solfangare4.jpg

  Solfangare5.jpg

  Solfangare6.jpg

  Efter att jag fått ihop rören så gjorde jag gavlar med hålsåg och några olika profilstål för att få bra passing för burkarna.

  Solfangare7.jpg

  En fläkt monterades som gav ungefär 180-190m3/h flöde i friblåsande läge.

  Solfangare3.jpg

  En plexiglasfront monterades, jag målade denna på avigsidan för att dölja luftkanalerna.

  Solfangare2.jpg

  Flödet från fläkten sjönk till cirka 60-70m3/h när den skall dra luft genom hela solfångaren men jag tror att det räcker eftersom ytan är så pass liten (~0,65m2). Om man får ut ~500W så skulle 60m3/h räcka för att "bara" få 30-40 grader i temperaturhöjning.

  Så nu väntar jag på någon solig dag så att jag kan mäta upp effekten!
   
  Redigerat 19 feb 13:48
 14. Marlen Eskilsson
  Administrator · Nivå 18
  Förstår jag det rätt att den kommer att blåsa varmluft in i lekstugan?
   
  MB77 gillar
 15. stefancrs
  Medlem Nivå 11
  Material inköpt på Danmarksfärjan? :)
   

Hej där! Skaffa ett konto gratis så kan du också ställa frågor i forumet. :love: