Byggahus.se

LED-Spotlights a 220v och 5,5W utan transformator, serie- eller paralellkoppling???

 1. P
  Medlem Nivå 2
  Hej, köpt ett gäng sådana hos Jula. 299kr a 3st armaturer. De drivs alltså utan någon transformator. Hur lampan är uppbyggd vet jag inget om. Står inget om detta i manualen som är ytterst begränsad av information.

  Kunnat en del el men då jag inte arbetat med det tappas det med tiden :( Vad jag dock minns är att alla motstånd/förbrukare/apparater skapar spänningsfall. Därför parallellkopplas allt som är beroende av exakt spänning. Dock är det just LED lampor vilka drivs av låg spänning. Ett per volt bara. 1-5V. Därför tänker jag att seriekoppling skall gå fint. Det måste sitta något motstånd i lampan för att minska spänningen från 240V till sina 1-5V.

  *Hur KAN de kopplas?
  *Vad är bäst att koppla dem?
  *Hur är dessa lampor uppbyggda?

  Tacksam för hjälp!!!
   
 2. A
  Medlem Nivå 12
  Har du ingen manual?
  Om dessa är anpassade till 220V och så står det på varje lampa ska dessa parallerkopplas.
  Lägg länk till dessa på Jula här så ser vi detta och kan komma med riktig och 100% svar.
   
 3. maah
  Hobbysnickare · Nivå 14
  Är de 220v så ska de paralellkopplas och inget annat.
  Skulle va bra om du länkade till de lampor du har köpt om du vill ha en utförligare förklaring.
   
 4. P
  Medlem Nivå 2
  Här är länk;

  http://www.jula.se/catalog/el-och-b...otlights-och-tillbehor/led-downlights-423332/

  Finns ingen info där å inte heller i den medföljande manualen.

  Fick tips om att dra sladdar till alla lamporna från kopplingsdosan. Blir då MÅNGA meter. Men insåg att jag kan montera fyra kopplingsdosor ist. (Har 12 lampor. 4 på längden å 3 på bredden). Å drar då tre kablar till varje dosa. Blir väl då paralellkoppling å överkomligt antal meter kabel å kabelrör, eller?

  Tacksam!!!!
   
 5. mycke_nu
  Medlem · Nivå 22
  Gör INTE så. Det är bara dumt då strömförbrukningen och därmed spänningsfallet är helt försumbart.

  Dra vidare från lampa till lampa.

  Dvs, tändtråd och nolla till första lampan, sedan fortsätter båda trådarna vidare till nästa lampa osv.
   
 6. F
  Medlem Nivå 8
  Jag hade faktiskt dragit ett separat rör till varje armatur. Jag förutsätter att du har spottlightsburk ovanför där lamporna ska sitter.

  Vissa kräver inte men det är inte fel att ha om man skulle ändra sig och vilja ha andra lampor som kanske kräver. En bra slang och bra fastsatt slang med tex Rörstutsmuff är en bra start. Då sitter slangen duktigt fast och riskerar inte att lossna.

  Dra ett rör från en kopplingsdosa till varje armatur. Köp gärna slang av lite bättre sort och klamra de mer än väl. Gärna 2st klammer vid kopplingsdosan så att de inte kan släppa från den om man har otur.

  Jag gillar inte att man "syr" mellan armaturer för skulle man vilja ta bort en i framtiden så kan det bli problem eller om man vill ändra tändning så måste man dra fram mer trådar och det är isf lättare om man endast kan göra en omkoppling i berörda kopplingsdosor istället.

  EDIT:

  http://elbutik.se/product.html/malmbergs-infallnadsburkar?category_id=1024

  http://elbutik.se/product.html/maxel-infallnadsburkar?category_id=1024

  Någon av dessa tex

  http://elbutik.se/product.html/anslutningsmuff?category_id=1968

  16mm och en till varje spottlightsburk.


  EDIT: Dina spottar ska givetvis ha 230V Tändtråd och Nolla. Tänk på att ska du byta till halogen eller kraftigare lampor som utvecklar mer värme så behöver du tex ha RHH istället för FK som kabel.
   
  Redigerat 14 jan 2015 17:54
 7. mycke_nu
  Medlem · Nivå 22
  Man kan givetvis göra på olika sätt, men att bygga för 50W halogen som snart är utfasade verkar föga optimalt.

  För 5,5 W LED behövs knappt ens pottor så jag skulle gjort billigast möjliga lösning med minimala skyddsburkar i plast och vanlig billig kabel. Finns det ingen isolering i taket så kan man skippa pottorna helt.
   
 8. Johan Gunverth
  Självbyggare · Nivå 16
  RHH och att koppla från potta till potta i en kedja är väl ändå ett standardförfarande med GU10? Varför ödsla tid på koppla för en döende standard som 12V? Om man vill styra varje lampa separat finns ju Zigbee 230V GU10. Philips Hue som exempel.
   
  • Laddar…
 9. A
  Medlem Nivå 12
  Det är det bästa och enklaste.
   
 10. P
  Medlem Nivå 2
  RHH??? Innebär vad?

  På de 5,5w lamporna är inte värmeutvecklingen över 50grader Celcius. Mineralull kommer att omge lamporna. Det smälter först vid 5-600g å brinner ej. Så varför går det inte bra med Minerallull som isolering? (Är ju standard till skillnad från sågspån eller ännu värre, s.k ecofibrer av returpapper).

  Angående serie- eller parallekoppling. Spänningsfallet. Blir alltid spänningsfall. Vet inte hur LED lampor med GUI 10 fattning ser ut invändigt. FInns där en krets eller är det bara ett motstånd för att få ner spänningen? Om bara motstånd måste spänningsfallet blir för stort för ens två 5,5w lampor i rad, eller? (Menar seriekopplat).

  Tacksam!
   
 11. prototypen
  Medlem · Nivå 21
  Det är inte bra med isolering direkt mot LED armaturer, de behöver kylning. Halvledaren / kislet bör inte bli mer än 80-90 grader. Tänk att det är 5,5 watt men ger bara 350 lm så det blir en del värme.

  Protte
   
 12. mycke_nu
  Medlem · Nivå 22
  Lamporna skall INTE seriekopplas, det fungerar inte. Glöm sådana tankar.

  Det blir definitivt inget spänningsfall som spelar någon roll. Dina LED-lampor drar 23 mA styck medan 1,5 mm2 FK lätt klarar 10 A.

  Spänningsfallet blir totalt 0.006 V eller 2.6 hundradels promille vid 3 m kabel.
   
 13. Johan Gunverth
  Självbyggare · Nivå 16
  RHH = värmetålig kabel (180°)
   
 14. P
  Medlem Nivå 2
  Okej.

  Ang spänningsfallet, utöver kabeln i sig, varje lampa har resistans (som kabeln) vilket gör att spänningsfallet ökar med varje lampa. Minns inte hur man räknade ut det. Säg om jag har 3 lampor å 220V. (5,5w lampor). Blir det då 73v i spänningsfall vid första, 146v efter andra eller???

  Ang serie eller parallell koppling. Tänker att lampan kanske tar hand om spänningsfallet å anpassar sig till rådande spänning så länge den är högre än det LED-lampan behöver. (Vet inte hur de fungerar men måste sitta något som begränsar spänningen i dem, eller???)

  Tacksam!!!
   
 15. H
  Moderator · Nivå 25
  Nej, Om du har 3 lampor som vill ha 230V vardera och seriekopplar dem, så blir det ett spänningsfall på 230V över var och en, och eftersom du inte driver dem med 700V, så kommer de inte att fungera. Så parallellkoppla. I praktiken kommer de nog att fungera på något sätt, blinka, flimra eller ngt. sådant.