Byggahus.se

LED lamps konspiration ?

 1. P
  Medlem · 1 472 inlägg

  pr95

  Medlem
  Ganska intressant hur man kan förlänga livslängden på led lampor
   
  • Laddar…
 2. Bo.Siltberg
  Hobbyelektriker · Värmland, Molkom · 21 874 inlägg

  Bo.SiltbergPremiumikon: Hand

  Hobbyelektriker
  Har du lust att ge oss en sammanfattning av dessa 32 minuter?
   
  • Laddar…
 3. P
  Medlem · 1 472 inlägg

  pr95

  Medlem
  Fortsättningen (hur man får lampan att hålla längre)

   
 4. P
  Medlem · 1 472 inlägg

  pr95

  Medlem
  kort version på hur man får lapan att hålla längre
   
 5. blackarrow
  Elektroniktokig · 5 293 inlägg
  Kortversionen av 32 min klippet är på 24 minuter?
   
 6. C
  Medlem · 14 802 inlägg
  Kort version är att Dubai har dessa "folklampor" som är dubbelt så energieffektiva (200 lm/W) som de som säljs i övriga världen.
  Genom att de innehåller dubbelt så många LED-filament som drivs hälften så hårt.
  Ganska intressant faktiskt.
   
 7. blackarrow
  Elektroniktokig · 5 293 inlägg
  Finns det någon konspiration och hur bevisar man det i så fall?
  Jag uppfattade inte hur länge lamporna skulle hålla enligt förpackningarna.

  Killen har fått tag på 3 LEDlampor från Förenade Arabemiraten där kungen eller Philips fått nån sorts unik ensamrätt till försäljning av speciallampan endast i Dubai.

  I lampan används endast en sorts LED-filament och man sätter in fler ju högre effekten har.
  Dessa har unikt hög verkningsgrad och man driver inte mer ström genom dem för att öka effekten i de större lamporna. Man kommer upp i hög verkningsgrad trots en enkel serieregulator för LED drivningen genom att ha lågt spänningsfall över strömgeneratorn.

  Om man själv vill öka livslängden på sin LED-lampa så kan man göra som youtubern och modifiera elektroniken i leddrivningen och sänka strömmen. Med mindre värmeutveckling ska då lampan hålla längre. För att visa lampans ljus får han dock släcka ljuset i rummet när han ska filma ljuset från sin longlifeled.
   
  • Laddar…
 8. C
  Medlem · 14 802 inlägg
  Framgick inte i videon, men 25 000 timmar enligt Philips hemsida (https://www.mea.lighting.philips.com/consumer/dubai-lamp).

  Konspirationen skulle väl vara varför man inte hittar liknande lampor i resten av världen?
  Tror många lätt skulle betala några kronor extra för dubbla verkningsgraden och bättre livslängd.
   
  • Laddar…
 9. M
  Medlem · 1 441 inlägg
  Hej,

  Intressant

  Att denna ”Philips Dubai lamp LED” fanns visste jag inte.

  Jämför man ”Philips Dubai lamp LED” med en motsvarande ”Philips LED 7 W-60 W, E27, Varmvit,” så ser man några skillnader, t.ex. att;

  1. Effekten är lägre (3W) mot ”normalt Philips” (7W)
  2. Färgtemperaturen är högre (3000 K) mot ”normalt Philips” (2700 K))
  3. Ljusstyrkan är lägre (600 Lm) mot ”normalt Philips” (800 Lm)
  4. Livslängden är längre (25 000 h) mot ”normalt Philips” (15 000 h)

  LED A60 3-60W E27 CL ND 830
  Voltage 220-240 (V)
  Wattage 3 (W)
  Replaced Wattage 60 (W)
  Color temp 3000 (K)
  Lumen output 600 (Lm)
  Lifetime 25,000 (hours)
  https://images.philips.com/is/conte...20160920_001-UPD-en_SA-Philips-Dubai-Lamp.pdf

  LED 7 W-60 W, E27, Varmvit, 8718699665081
  Spänning 220-240 V
  Wattal 7 W
  Wattmotsvarighet 60 W
  Färgtemperatur 2700 K
  Nominellt ljusflöde 806 lm
  Specificerad livslängd 15 000 h
  https://www.lighting.philips.se/consumer/p/led-ljuskalla/8718699665081/specifikationer

  Man skriver att LED-lampans motsvarar en 60 W glödlampa men det är nog inte så vi normalt har uppfattat det, se tabell från energimyndigheten angående ljusstyrka;
  http://www.energimyndigheten.se/ene...inkop-av-produkter/belysning/valj-ratt-lampa/

  Färgtemperaturen är något kallare, motsvarar snarare halogenlampa (3000 K) än glödlampa (2700 K)
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Färgtemperatur

  Lampan har helt klart lägre effektbehov än vad normalt LED- lampor klarar. Men utdata, enligt tillverkaren, är inte riktigt jämförbart. Det vore intressant att veta om fler har testat lampan och mätt och studerat dess egenskaper.

  Vill man förmedla något så tycker jag inte att de två videoavsnitten visar på bra pedagogik.

  Det borde gå att inledningsvis sammanfatta vad man vill visa (frågeställning och resultat) och sedan genomföra det betydligt kortare.
   
  Redigerat 28 jan 2021 09:26
  • Laddar…
 10. H
  Medlem · 2 080 inlägg
  Kort sammanfattning av videon (ur minnet):
  Prinsen i Dubai ville ha mer energieffektiv belysning, vilket Philips konstruerat och har ensamrätt att sälja i Dubai en period.
  Alla nyinstallationer måste ske med de utvecklade ljuskällorna som finns i
  1 (e14), 2,4 (e27), 2(?GU5.3) W, och i två olika färgtemperaturer. Inga dimbara varianter finns (antagligen för att göra konstruktionen enklare och robustare.

  Den höga effektiviteten och långa livslängden uppnås genom att driva led-filamenten kallare med lägre spänning (3 gånger så många led-filament som normalt i en ljuskälla med samma ljusflöde).

  Så konstruktionen i grunden är dyr (fler filament) men det kanske delvis uppvägs av att man uteslutit dimbara alternativ samt att färgåtergivningen bara är acceptabel (Ra80). Svårt att säga att det är en konspiration dock då det antagligen är svårt att sälja en dyrare lampa till konsument med argumentet längre livslängd.
   
 11. M
  Medlem · 1 441 inlägg
  Hej, hapazard

  LED filament består normal av en serie av lysdioder, typiskt 28 stycken (en blandning av röda och blå LED) och en sådan märkspänning att fyra LED filament i serie passar till 220–240 V.
  https://en.wikipedia.org/wiki/LED_filament

  För att minska (begränsa) blinkning (ljusmodulation) och för att dämpa strömrusning i dioderna så används ofta en enkel nätdel bestående av seriemotstånd, likriktare och kondensator. Seriemotståndet kan liknas vid reaktorn (induktans) som tidigare användes vid lysrör.

  Man prövade använda resistans respektive en kondensator i stället för en induktans som serieimpedans till lysrör. Men resistansen gav för mycket förlusteffekt och kondensatorn gav (minsta effektförlusterna) men en transient i strömmenen

  Jag utesluter inte att har ersatt ett seriemotstånd som strömbegränsare med en kondensator i nätdelen (en induktans går även det men är betydligt större och dyrare). Möjligen en kombination av kondensator och resistans.

  En kondensator innebär att strömmen blir mer transientliknande och därmed ännu mindre sinusformig än om motstånd används. Det vore intressant att se mätningar av ström och effektfaktor på en ”Philips Dubai lamp LED”

  Läs visdare om “Capacitive power supply”
  https://en.wikipedia.org/wiki/Capacitive_power_supply
   
  • Laddar…
 12. M
  Medlem · 1 441 inlägg

  Hej, hapazard

  Som jag uppfattar det så har ”Philips Dubai lamp LED” bara 75% av ljusflödet från en 60W (600 Lm) mot en LED-filamentlama (800 Lm) som ersätter en 60 W glödlampa

  Om man vill pröva driva LED-filament med lägre spänning så kan man pröva att sätta två identiska LED-filamentlampor i serie.
   
 13. H
  Medlem · 2 080 inlägg
  Hej, han mäter effektfaktor i videon, 0.5 om jag inte missminner mig..

  Jag har alltså bara sett videon en gång för några dagar sedan, och återger ur minnet vad han säger i den
   
 14. M
  Medlem · 1 441 inlägg
  Hej, cpalm

  Jag skulle nog tolka det så att många skulle reagera på att detta inte motsvarar en 60W glödlampa gällande färgtemperatur och ljusutbyte.

  Många skulle mena att det motsvarar snarare en 40W (45W) glödlampa ljusutbyte. Och en Halogenlampa gällande färgtemperatur.

  Jag bytte ca 60 ljuskällor (blandat 60W, 40W och några andra glödlampor) i november 2012 och har minskat min elenergianvändning till belysning med ca 1350 kWh/år

  Totalt har jag registrerat att jag bytt ut 19 LED-lampor sedan dess. Några (4 st.) har troligtvis utsatts för alltför hög värme och några (3 st.) har troligtvis tänts så ofta att de slutat fungera.

  Många av de första LED-lamporna (60 W ekvivalenter) jag satte in hade märkeffekten 10-12W idag kan jag hitta dessa med märkeffekten 6–7 W. Jag har bara en dimmer.

  Jag kan nog inte hitta motiv att välja ”Philips Dubai lamp LED”, ens gällande livslängd. Och rimligen inte heller gällande färgtemperatur och ljusutbyte.
   
 15. C
  Medlem · 14 802 inlägg
  Sant. Såvitt jag uppfattade det framgick det inte i videon att ljusflödet är sämre än "vår" standard. Det är i och för sig mer en klassificeringsfråga om man bortser från att man inte kan ersätta de mest ljusstarka lamporna. Det är fortfarande nästan dubbla verkningsgraden.

  Vad gäller färgtemperaturen gissar jag dock att det går utmärkt att bygga en lika effektiv lampa med varmare ljus och att färgtemperaturen i detta fall är vald utifrån den marknadens preferenser. Man brukar ju säga att man vill ha kallare ljus i varmare delar av världen.

  Likväl tycker jag det är intressant att det i princip inte finns en enda produkt på vår marknad som är optimerad utifrån maximal verkningsgrad.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.