Hej, vi är intersserade av att bygga nytt och var på banken för att diskutera våra förutsättningar. Då fick vi höra att anslutning till V/A och el inte går att låna till. Alltså behöver vi detta i kontanter (ca 140 000 kr). Tycker att det låter konstigt och har inte hittat bra info om detta. Någon som vet/ har erfarenhet av detta?
 
Vi har betalat vår V/A-anslutning med vårt byggkreditiv. Så absolut att det går. Men olika banker kanske gör olika?
 
Ok, ja det var det jag tänkte att man borde kunna. Tack för svar.
Vi fick oxå höra att om vi köper en tomt kontant kan vi inte räkna värdet av den som en del av insatsen vilket jag läst att de flesta banker brukar godta. Vi ska gå till en annan bank och kolla.
 
Låter mystiskt. Er kontakt på banken verkar inte speciellt rutinerad. Be att få en annan handläggare eller dumpa direkt och gå till annan bank,
 
Det stämmer ju inte. Allt som är "värdehöjade" (=att huset blir klart) går det att låna till.
Byt bank!
Vi hade Nordea tidigare och de hade en massa konstiga regler. T.ex. skulle de dra tillbaka ett lånelöfte när vi hade byggt pool istället för att byta fönster vilket de ansåg att tidigare lån var för... Vi hade ju budget för både och så vi förstod inte resonemanget alls...
 
Det kan vara så att handläggaren på sättovis har rätt. Dvs. man kan självklart räkna in både tomtvärde och värdet av att fastigheten har el o vatten i värdet av säkerheten.

Men det är just ett värde det handlar om, inte vad det kostar.

Så om du vill bygga nytt på en ort där värden på hus rent generellt är låga. Så är risken stor att det färdiga huset inte värderas till vad det kostat att bygga. Oc då sitter man illa till. Det är möjligt att lokala banker då shablonmässigt kräver utökad kontantinsats i form av tomtvärde, anslutningskostnader osv.
 
Allt handlar i slutändan om vad banken värderar det färdiga huset till, och det sätter gränsen för hur mycket ni kan låna (som byggkreditiv och bostadslån).

Det kan vara så att det färdiga huset beräknas bli värt exakt så mycket som huset kostar exkl anslutningsavgiften, och då kan ni inte heller låna till den.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.