Byggahus.se
Hallå, första vintern i huset och har lite funderingar gällande radiatortemperatur, förutsättning enligt följande :

Hus från 1946, ovanvåning, snedtak ca 30kvm golvyta, 1st treglasfönster på varje gavel, vind isolerad med kutterspån, väggar mot kattvind treetex...
Nyare K21 radiatorer, ca 500x1000-1200 stora.
Dessa 2 raddar sitter sist på en slinga med 4 radiatorer, rördimensioneringen är dock lite klen... 12mm stigare från källare, 2 rörsystem.

Har mätit med ir-termometer, när raddarna på entréplan på samma slinga ligger på ca 42 grader ligger de på ovanvåningen på ca 37-38, viss skillnad i effekt på radiatorerna dvs.. på entréplan håller vi ca 21-22 grader och på ovanvåningen kryper det ned till ca 19-20, märkbar skillnad.

Finns det något sett att försöka lösa detta med en "quickfix"? Hade tänkt att dra ny stam till ovanvåningen men det blir till sommaren, tänkte om det fanns något tips att försöka sig på så man får behagligare inomhus denna vintern..

Uppvärmning med bergvärmepump, 8kW thermia från 2018. :) Märks viss skillnad nu med kall murstock...
 
harry73
Högre framledningstemperatur och strypa element på bottenvåning borde ge högre temperatur på ovanvåningen.
 
Hej, vill inte öka framledningstempen helst då vi ju har behaglig temp i källare och entréplan, försökte mig på att strypa första radden på entréplan lite igår, men vet ej hur mycket man vågar skruva? Har mma radiatorkoppel.
 
harry73
Så mycket att ni får det varmare uppe och fortfarande behagligt nere
 
Om du kör vanliga flöden över radiatorena på övervåningen så är det rätt trångt i ditt 12 rör..
Vad har du för radiatorkoppel?
 
Min justering tidigare verkar ha gjort lite skillnad eventuellt... ligger nu på ca 21 grader c på ovanvåningen vid ca -7, ska se hur det ser ut när det börjar bli kallt ute.

Medveten om att personen som tidigare dragit 12mm stigare och retur antagligen var totalt okunnig eller väldans snål :rofl: återkommer med specifik koppelmodell.
 
Griffeltavlan
Ett 15 mm rör ger ~1500watt så de blir tufft.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.