Byggahus.se

Kvalitetsansvarig & Besiktningsman

 1. Spix
  Medlem · 441 inlägg

  Spix

  Medlem
  Jag behöver lite hjälp att reda ut begreppen här:

  Kan/bör man själv anlita både KA och besiktningsman?
  Är det i så fall smart att låta KA och besiktningsman vara samma person?
  Om inte, vad krävs av en KA resp. en besiktningsman. Vem ska jag alltså välja till vad?
  Är det så att en KA ser över arbetet och huset under arbetets gång, medan en besiktningsman endast ska bedömma slutresultatet?

  Tack på förhand!
   
 2. yonna
  Medlem · Österlen · 7 266 inlägg

  yonna

  Medlem

  Re: Kvalitetsansvarig & Besiktningsman

  Det vanligaste är att besiktningsmannen kallas in när huset är klart. Besiktningsmannen väljs av byggentreprenör och byggherre gemensamt.

  Du bör definitivt välja KA själv och helst inte ta ev husföretags förslag till KA.

  Jag har pm-at dig!
   
 3. volvo
  Medlem · Södra sverige · 2 771 inlägg

  volvo

  Medlem

  Re: Kvalitetsansvarig & Besiktningsman

  Du skall välja en egen KA som är din representant och sakkunnige!
  Det är bra om du får vara med att välja besiktningsman. I vissa fall (Garbo-försäkrade hus) så har försäkringsbolaget krav på vem de accepterar som besiktningsman.
  Be att få referenser på besiktningsmannen och kolla upp några som fått sina hus besiktigade av denne. Välj helst en certifierad besiktningsman så vet ni att han har de formella kunskaperna.

  Nej! Det är två olika funktioner och det är sällan du kan få tag på någon som både är certifierad KA OCH certifierad besiktningsman.
  Dessutom får du ju två par kunniga ögon som granskar ditt hus. Prismässigt tror jag inte heller du har något att vinna.

  Välj certifierade, kunniga personer som du har tilltro till.
  En KA skall vara kunnig på lagar och förordningar samt vara hemtam på byggarbetsplatser och ha en förmåga att få entreprenörerna samarbetsvilliga.
  En besiktningsman skall vara avtalskunnig, skarpsynt, systematisk, noggrann och van att besiktiga.

  En KA bevakar att ditt husbygge följer de lagar som reglerar husbyggen. Som byggherre så är du enligt PBL ytterst ansvarig för allt som händer på ditt bygge. Din KA skall se till att det inte görs något på ditt bygge som du sedan kan bli straffrättsansvarig för. KA skall dessutom kontrollera att bygglovet följs och rapportera in till kommunen när huset är färdigt.
  En besiktningsman skall kontrollera att ditt hus byggts i enlighet med de avtal du skrivit med leverantörer och entreprenörer. Han skall dessutom se till att entreprenörerna utfört arbetena på ett fackmässigt bra sätt.

  Som du märker så är det två skilda yrkesroller som sällan innehas av en person.
   
 4. M
  Medlem · 126 inlägg

  Mastermind

  Medlem

  Re: Kvalitetsansvarig & Besiktningsman

  En detalj bara: oftast kräver byggfelsförsäkringsbolag (typ Gar-bo) enl. avtal att de ska få tillträde och få göra "en besiktning" för att deras försäkring ska gälla. De kan däremot inte kräva att just SLUTBESIKTNINGEN ska ske i deras regi, dvs man har alltid rätt att välja en oberoende besiktningsman till sin slutbesiktning, det är en lagstadgad rättighet.

  I så fall får alltså en separat Gar-bo-besiktning utföras om de vill ha en egen man till detta.

  Det blir onödigt krångligt och dyrt, tycker de flesta, men eftersom försäkringsbolaget Gar-bo ägs av husleverantörerna gemensamt så är inte Gar-bos besiktningsmän så obundna som man som kund skulle önska. Tvärtom: det är ett sätt för leverantören att indirekt utse sina egna besiktningsmän.

  Den som köper begagnat hus tycker att det är självklart att använda en helt oberoende besiktningsman. Så borde även köpare av nya hus resonera.
   
 5. saturnus
  Medlem · M · 3 679 inlägg

  saturnus

  Medlem

  Re: Kvalitetsansvarig & Besiktningsman

  [quote

  Det blir onödigt krångligt och dyrt, tycker de flesta, men eftersom försäkringsbolaget Gar-bo ägs av husleverantörerna gemensamt så är inte Gar-bos besiktningsmän så obundna som man som kund skulle önska. Tvärtom: det är ett sätt för leverantören att indirekt utse sina egna besiktningsmän.

  Den som köper begagnat hus tycker att det är självklart att använda en helt oberoende besiktningsman. Så borde även köpare av nya hus resonera.[/quote]

  Värt att notera; Länsförsäkringar är också en av de större aktörena i GAR-BO
   
 6. C
  Medlem · 611 inlägg

  carlssoni

  Medlem

  Re: Kvalitetsansvarig & Besiktningsman

  Den omständigheten att Gar-Bo utser besiktningsman och att trähusfabrikerna äger en stor del i Gar-Bo innebär inte att besiktningsmannen skulle var partisk eller jävig.

  De besiktningsmän Gar-Bo använder är oberoende självständiga konsulter, precis som vilka besiktningsmän som helst.

  Just detta bekräftas av en nyligen avkunnad dom i Borås tingsrätt. Beställaren hävdade att besiktningsmannen var jävig eftersom entreprenören äger en del av aktierna i Gar-Bo. Detta höll dock inte tingsrätten med om utan ansåg att besiktningsmannen var ojävig.

  Länsförsäkringar är inte delägare i Gar-Bo. Däremot har Gar-Bo tidigare, tills för några år sedan, varit återförsäkrade i Länsförsäkringar.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.