Byggahus.se

Kvalitet på Ekparkett ?

 1. C
  Medlem · 264 inlägg

  carax

  Medlem
  Hej

  Vi har flyttat in i ett nybyggt område med 12 nybyggda hus. Husen är köpta på totalentrprenad från en större hustillverkare. Inflyttning gjordes dec 04 -feb 05. Husen har ekparkett av typen 14 mm 3-stav som standard och många rekommenderades detta pga dess "tålighet". Leverantör är en stor "golvtillverkare".

  Flera av hushållen är missnöjda då märken av olika slag mycket enkelt uppstår i golvet. Köksstolar, tv-bänkar på hjul, tappade bestick. barnleksaker mm ger otvivelaktiga spår efter sig i golvet. Efter 1½ år är vissa golv redan i behov av slipning.

  Vad kan man kräva för slitage-tålighet av golvet? Tillverkaren och husleverantören menar på att det är oaktsamhet som orsakat alla dessa märken men vi tycker att ett ekparkettgolv skall tåla detta. Hur skall man gå vidare? Kan en besiktningsman avgöra om golvet är av dålig kvalitet?

  mvh
  "Husen var inte billiga"
   
 2. P
  Medlem · 119 inlägg

  polanders

  Medlem

  Re: Kvalitet på Ekparkett ?

  Ek är ju ek är ju ek...
  Ek är hårt i sin natur. Finns ioförsig ek som kan ha vuxit fort och på så sätt blivit mjukare. Kan ju vara så att ni har fått in ett sådant parti. Det kan en besikningsman eller ännu enklare ni själv avgöra genom att titta på ådringen.
  Tror inte ni kan reklamera golven om inte leverantören har en säljspec där han anger att golvet ska ha en viss hårdhet vilket jag inte tror han har.

  För det kan väl inte vara så illa att det har fuskats med tjockleken på ekskiktet. :surprised:
   
 3. volvo
  Medlem · Södra sverige · 2 771 inlägg

  volvo

  Medlem

  Re: Kvalitet på Ekparkett ?

  Detta är en typisk sak man tar upp på garantibesiktningen som skall göras innan 2 år har gått från slutbesiktningen.
  Ni skall ha fått en skötselanvisning på golven i samband med att ni flyttade in.
  Om golven skötts på det sätt som anvisats så skall de klara av att slitas på lika länge som golvtillverkaren uppgett att golven skall hålla.

  Dock har jag alltid ansett att trägolv i entreer, kök och andra utsatta utrymmen är mindre lyckat.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.