Byggahus.se

Kortslutning i utebelysning?

 1. J
  Medlem Nivå 2
  Hej.

  Har 16 st halogenspotlights på utsidan. 4 av dessa sitter mot altanen och på dessa 4 har jag på kort tid haft en del problem.
  Det började med att en spot gick sönder. Bytte till en ny lampa men den gick sönder efter ca 10 sekunder. Bytte ytterligare en gång och den lampan har nu hållit i några dagar.

  När vi kom hem idag såg jag att utebelysningen inte fungerade. Säkringen hade löst på utebelysningen (som sitter på samma säkring som en del andra grejer inomhus). Gick ut för att kolla lamporna och upptäckte att en av de fyra mot altanen, dock inte samma som tidigare, hade smällt, alltså "pangat" och låg nu i splitterform på altanen.

  Det skall erkännas att det är budgetlampor jag har. Tröttnade på att byta dyra lampor ofta varpå jag köpte 30-kronerslampor och bytte ut hela högen förra vintern. Kanske påverkar detta?

  Är det läge att ta in en elektriker? Kan det vara kortslutning med tanke på att säkringen har löst ut eller skall jag köpa dyrare lampor och testa?


  tack på förhand, mvh Jonas
   
 2. T
  Medlem · Nivå 16
  Det märkliga är ju att det på samma sidan hela tiden. Det finns egentligen bara tre orsaker för att en glödlampa går sönder: för hög temperatur eller för hög spänning, eller kraftiga vibrationer/smällar. Billiga lampor håller sämre mot detta än dyrare. Vad är det för 30-kronorslampor? De brukar ju bara kosta typ 20 normalt.
  Drivs dessa lampor av samma transformator? Är de inbyggda på ett annat vis så att de överhettas? Mät spänningen när lamporna är på.
   
 3. J
  Medlem Nivå 2
  Nja, de går ju sönder lampor på alla sidor om huset, men det är främst mot altanen som de går sönder snabbt alternativt "sprängs", vilket iofs bara hänt en gång.

  Hur det är kopplat vet jag ärligt inte. När jag flyttade in så var det en tändknapp för lamporna på framsidan och en tändknapp för lamporna mot altanen. För drygt ett år sedan lät jag en elektriker...;
  - Koppla ihop alla på samma slinga, huruvida detta är serie eller parallell vet jag ej.
  - Sätta rörelsedeckare på vardera sida
  - koppla tidur till hela skiten.
  Som sagt, exakt hur han kopplade vet jag ej. Jag vet dock att han bytte ut de vanliga säkringarna för belysning och uttag i närliggande rum till en dubbelsäkring då även utebelysningen kopplades in där. Gissar att strömmen tas från samma "stam" som dessa rum...

  Lamporna är Biltemas. De sitter under taksprånget, så där bör vara god ventilation. Tranformator = vet ej...

  Som sagt, inte mycket jag vet om systemet, elinstallationer är en svag sida hos mig.. Mäta spänning bör jag väl kunna. Vilket spann bör det vara, runt 230 V?
   
 4. Bo.Siltberg
  Självbyggare · Nivå 25
  Hur är det med vibrationer som Thomas nämner? T.ex när ni slår i dörren?
  Kan också lägga till glappkontakt i ledningen till just dessa fyra lampor. Det är svårare att mäta med en billig multimeter men kan kanske ses på att lamporna blinkar till, t.ex i samband med att ni klampar på altanen.
   
 5. J
  Medlem Nivå 2
  Njae, tror varken vibrationer eller glappkontakt ligger bakom.

  Förvisso har det hänt att när man byter en lampa som har "dött" så blinkar den till när man tar i den, vilket skulle kunna tyda på glappkontakt i kontakten. Men om man då sätter i en ny så får man inte den nya att blinka... Vet inte om halogenspottar kan bete sig så av sig själva...


  Hur som haver, får kolla spänningen och bevaka ärendet framöver och blir det fortsatt problem så får jag ta hit någon kunnig.

  Tack för era förslag.