Byggahus.se

Koppla vattenutkast på PEM

 1. A
  Medlem · Nivå 19
  Har en gammal brunn där den nya hydropressen finns och från den går sedan en PEM 32.
  Kommer att sätta en vattenutkastare modell Gustavsberg där.
  Vilken blir bästa lösningen för att gå på PEM 32 och sedan ansluta till utkastaren, vilka delar behöver jag köpa? Har inga problem att kapa slangen och sätta ett T-koppling på den.

  Ska även sätta en utkastare uppe på fritidshuset, finns det något hinder att vända anslutning på den så att den kommer in uppifrån? Tänkte kunna nyttja den för att enkelt kunna tömma den delen av systemet på vatten.
   
 2. Krilleman
  Husägare · Nivå 25
  Det beror väl på hur seriöst du vill ha det vid brunnen. T-rör på 32 PEM med gängat avstick, bussning ner till R15 sen en klämrings-övergång R15x15 och 15mm eller 16mm PEX fram till utkastaren. Där är redan 15mm klämringskoppling på utkastaren från GBG. Så vatette plast i samma dimension som PEX:en passar då direkt i båda ändar. Klamma PEX:en på lämpliga ställen.

  16mm PEX har 30% högre flöde än 15mm. Tänkvärt!

  Annars kan man ju dra vanliga hårda kopparrör, med det blir dyrare och med känsligt mot frost!

  En vattenutkastare kan du sätta matningen på åt alla håll. Uppåt är snarare en fördel, som du tänkt, om man ska kunna tappa ur rörsystemet inne!
   
 3. A
  Medlem · Nivå 19
  Tackar för svaret, seriöst gäller med nya vattenkopplingar inga snabbfix utan en lösning som fungerar i mååånga år utan problem. Återkommer nog med fundering kring PEM-anslutningen.

  När det gäller utkastaren på fritidshuset så hamnar den endast en halvmeter från vvb när jag nu kollat placering och där kommer vatten in med 15 mm PEX som ansluts i en 90 grad vinkel. Är det enklast, bäst?, att kapa PEXen sätta en T-koppling och bara dra en 15 mm PEX till utkastaren.