Byggahus.se

Konvertera från halogen till LED

 1. A
  Medlem · 9 inlägg

  AB166

  Medlem
  Jag vill använda LED i stället för halogen i 14 st underskåpsbelysningar med G4-lampor i köket. Det går bra att byta några lampor mot LED, men byter man för många börjar belysningen blinka. Jag antar att drivdonet inte fungerar med för låg belastning. (Men att det är "blinkfritt" när man inte har någon lampa alls i en armatur, men börjar blinka när man sätter dit en LED motsäger den teorin!)

  Från det nuvarande drivdonet går det ut sex kablar till lamporna, så jag antar att det är två eller tre lampor anslutna till varje kabel. Av okänd anledning är två av kablarna är svarta och fyra vita. Ritning saknas. Lamporna måste vara parallellkopplade. G4-LED verkar typiskt vara på 1,2 eller 1,5 W och avsedda för 12 V. Ska jag alltså försöka hitta ett drivdon som levererar 12 V och minst 21 W (och klarar betydligt lägre), eller finns det något annat man också måste tänka på?

  Jag funderar även på att byta armaturerna, eftersom de gamla är rätt plastiga. Det gäller då att hitta armaturer som passar i uttagen i skåpen (diam. 55 mm, djup 12 mm). Men jag hittar bara armaturer med integrerad LED, vilket torde innebära att det inte finns ersättare när de börjar gå sönder, så det lär bli köpa ett antal i reserv redan från början
  De här lamporna är lite kraftigare, vilket inte behöver vara fel. Det sägs att de ska matas med konstant ström om 350 mA, vilket måste ställa särskilda krav på drivdonet. Hur det ska gå till? Man ska väl inte behöva sex drivdon??? Går det även här bra med växelström, eller ska drivdonet leverera likström? I så fall lär jag få gå igenom allt för att få rätt polaritet. Förslag till lösning? (Möjlighet att dimma belysning är ett plus, men inte nödvändigt.)

  För övrigt. är det befintliga drivdonet en radiostörare, som aldrig borde ha godkänts. Det kommer från Loevshall Randers och är trots allt CE-godkänt. När jag tittar på deras nuvarande drivdon hittar jag en liten anmärkning om att de inte bör anslutas till kablar (till lamporna) som är längre än 2 m, eftersom EMC-kravet då inte uppfylls, så i praktiken fortsätter man att störa!
   
 2. Bo.Siltberg
  Hobbyelektriker · Värmland, Molkom · 18 528 inlägg

  Bo.Siltberg

  Hobbyelektriker
  LED ska drivas med en konstant DC-ström, vanligen 350 - 700 mA. Det finns ingen lampsockel avsedd för LED, så dessa är därmed integrerade i armaturen. Hela armaturen behöver bytas om den går sönder. Det krävs ingenting speciellt för att driva dessa annat än ett drivdon avsett för LED, de finns i stora mängder. Summera ihop effekten på samtliga LED-armaturer och leta efter ett drivdon som ger minst denna effekt i den ström som LED-armaturen vill ha. Ofta krävs flera drivdon som styrs gemensamt. Dimmer finns inbyggd i dessa drivdon och styrs externt vanligen med tryckknapp eller vred. Dessa LED ska seriekopplas. Det är inga problem att åstadkomma det med din befintliga ledningsdragning, du behöver inte dra om några ledningar utan bara koppla om. Du har också rätt i att LED-drivers inte har några krav på korta ledningar.

  LED med G4-sockel har ett drivdon inbyggt i sockeln. De är avsedda att ersätta halogen, dvs när man vill försöka behålla sitt befintliga drivdon och de den dimmer som styr det. Ofta fungerar det inte så bra, så även i ditt fall. Drivdon för halogen brukar ha krav på en minsta belastning typ 20 W för att fungera. Dessutom är det inte säkert att dimringen fungerar bra längre. Det är alltså en nödlösning som ibland går hem. Alla former av dimbara LED-armaturer som drivs med en konstant spänning och som inte har en inbyggd dimmer anser jag vara en nödlösning.
   
  • Laddar…
 3. K
  Medlem · skåne · 623 inlägg

  kanonkula

  Medlem
  Designlight(eller var det hide alite?) har en led ersättare till de gamla 20w spotarna.
  Bara byter drivdonet och armaturen, fortfarande parallellkopplat
   
 4. Bo.Siltberg
  Hobbyelektriker · Värmland, Molkom · 18 528 inlägg

  Bo.Siltberg

  Hobbyelektriker
  Vad är vinsten med det?
   
  • Laddar…
 5. F
  Medlem · stockholm · 196 inlägg

  FDT

  Medlem
  Bytte precis ut gamla halogen mot LED.
  Valde 12 volts och passande trafo. Kunde då använda gamla parallellkopplade eldragningen som låg gömd bakom lister...
   
 6. A
  Medlem · 807 inlägg
  Anledningen till att det gamla drivdonet fungerar som radiostörare kan vara att man använt för långa kablar. Ofta är det märkt på drivdonet max 2M kabel på sekundärsidan, just för att enkla halogentrafos lämnar en mycket skitig högfrekvent ström och längre kablar riskerar fungera som antenn.

  Detta slipper du genom att byta till ett drivdon som ger ren DC.
   
  • Laddar…
 7. A
  Medlem · 9 inlägg

  AB166

  Medlem
  Tack för alla intressanta svar!

  För närvarande används ingen dimmer till lamporna, och om jag behåller G4-armaturen med motsvarande 10 W halogen ser jag inget behov heller.

  Det verkar som det finns två vägar att gå, varav den ena betydligt enklare: Byta drivdonet mot något som fungerar med låg belastning och byta halogenlamporna mot LED G4 ("nödlösningen"), alternativt byta armaturerna och seriekoppla alla till nytt lämpligt drivdon. Bo.SIltberg säger att jag inte behöver dra om ledningarna, men det förstår jag inte riktigt. På varje kabel sitter nu ett antal lampor parallellt och antalet varierar dessutom mellan olika kablar.

  Är det dessutom inte väldigt opraktiskt med 14 LED-lampor i serie den dag någon lägger av och släcker hela belysningen? Det lär bli mycket letande innan man hittar vilken som är trasig. Eller finns det någon slags automatisk förbikoppling när en sådan LED går sönder?

  Jag får också kolla Designlight, som kanske är en tredje väg?

  Beträffande radiostörningar så lär de inte bli mindre om man ska seriekoppla LED-lamporna och få ännu längre kablar. (Anslutning av t.ex. 3x2 m är inte likvärdigt med 1x6 m när det gäller EMC!) Tillverkare som begränsar kabellängderna till 2m verkar använda sig av en av en juridisk fint för att undgå kraven. Felet är inte för långa kablar, utan felkonstruerade drivdon där tillverkaren försöker spara in några kronor på komponenter och hoppas att ingen märker något. Och någon garanti för att likströmsaggregat skulle vara radiostörningsfria finns inte. Alla switchade nätaggregat måste avstöras korrekt om de inte ska störa. En del tillverkare gör det, andra inte tyvärr.
   
 8. E
  Medlem · Skåne · 9 126 inlägg

  etompau

  Medlem
 9. GK100
  Medlem · Jönköping · 10 168 inlägg

  GK100

  Medlem
  Har du redan skaffat G4 ersättare 12 V så skaffa bara som sagt ett konstantspänningsdon. Men om det finns minsta tvekan som gör att du vill byta kompletta enheter gör direkt som Bo skrev och kör konstantström. Behöver inte dra om något bara koppla om vid varje punkt. Och sen har du både enkel möjlighet till dimning och störproblemen borta.
   
 10. Bo.Siltberg
  Hobbyelektriker · Värmland, Molkom · 18 528 inlägg

  Bo.Siltberg

  Hobbyelektriker
  Den avgörande frågan är ju varför du vill byta till LED. Vad du vill uppnå. Det styr hur uppgradering bäst görs, om man vinner något på en lösning som går halva vägen, inkl en kostnad för ett nytt drivdon. Vill man behålla de gamla armaturerna? Hur kommer en LED-ljuskälla att fungera i dessa reflektorer som är avstämda för halogen, osv. Det finns halogensystem och det finns LED-system och så finns det lite nödlösningar däremellan för att pussla ihop båda världar. Dimmer komplicerar detta betydligt, så utan dimmer kan en nödlösning vara görbar.

  Ingen med det efternamnet påstår något sådant men jag påstår det, du behöver inte dra om några ledningar, bara göra inkopplingen av varje armatur så att de blir seriekopplade. Ena ledaren i vardera kabel kopplas in i armaturen och de andra två skarvas ihop vid sidan om. Liknande omkoppling görs vid drivern för de olika grenar som går ut.

  Ja, det är en nackdel med LED. Det blir lite meck med att hitta den felande armaturen. Beroende på vad som är enklast kan man mäta spänningen över armaturerna eller kortsluta (bygla) dem tills man ringat in den felaktiga. Att döma av antalet frågor vi har på forumet om just detta så verkar det inte vara något vanligt problem.

  Jo det blir de. Radiostörningarna från halogensystem kommer ifrån den höga ström som går i dessa sekundärledningar. LED-drivers har nog ung samma "skräp" i form av högfrekvent PWM, men strömmen är lägre och orsakar då inga signifikanta störningar.

  Som sagt, vad är vinsten?
   
 11. A
  Medlem · 9 inlägg

  AB166

  Medlem
  Tack för ditt svar!

  Först var idén att byta ut halogenlamporna allteftersom de gick sönder mot LED för att spara ström. Osäkert iofs om man också sparar pengar. Radiostörningarna gjorde att jag hur som helst vill bryta drivdon. Jag har ett antal LED-lampor inkopplade och tycker att de fungerar helt OK i befintlig armatur.

  Ber om ursäkt att jag slant på tangentbordet. Jag förstår idén, men skarvningen är gjord på något ställe jag inte hittat ännu. I trakten av de lampor jag undersökt finns bara en tvåledare fram.

  Ja, det är väl överkomligt, åtminstone om LED-lamporna kommer i närheten av sin påstådda livslängd.

  Det kan väl vara riktigt att störnivån vid lägre ström blir lägre om allt annat är lika, men förlänger man ledningarna innebär det att man sätter upp antenner som är effektivare (och kanske t.o.m. resonanta) på lägre frekvenser där switchade nätaggregat skickar ut de kraftigaste övertonerna. Och lägg märke till att den tillverkare jag nämnde uppenbarligen inte klarar EMC-kraven med ledningar längre än 2 m. Förhoppningsvis är andra lite bättre. Har vissa förhoppningar när det gäller Mean Well.

   
 12. GK100
  Medlem · Jönköping · 10 168 inlägg

  GK100

  Medlem
  Då har du ju det väl upplagt för enkelt byte till G4 LED rakt över och ett CV 12 V don, vad är problemet med det?
   
  • Laddar…
 13. HasseTeknik
  Medlem · Uppland · 4 089 inlägg

  HasseTeknik

  Medlem
  Får du radiostörningar med endast 1 halogen ansluten också? Om inte, så prova att spara 1 halogen/ trafo och byt övriga till LED. Så gjorde jag, när trafon inte ville gå bra på låglast. Du ska väl ändå använda upp dina halogenlampor ?
   
 14. Nefrums
  Hobbysnickare · Lomma · 690 inlägg

  Nefrums

  Hobbysnickare
  Varför funkar det ofta inte så bra?
  Jag har massvis med led lampor med olika socklar (g4, gu10, E14, E27). Jag har aldrig upplevt detta som ett problem. Snarare som en fördel att man kan byta ut en lampa när den går sönder om några år, och inte behöver försöka hitta en hel ny armatur som liknar nåt som såldes för massa år sedan.
   
  • Laddar…
 15. A
  Medlem · 9 inlägg

  AB166

  Medlem
  Verkar inte vara något problem, men det var bra med informationen här på forumet!
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.