Byggahus.se

Kontrakt ABS 05

 1. Sanna
  Medlem · Skåne · 147 inlägg

  Sanna

  Medlem
  I ABS 05 entreprenadkontrakt finns en punkt där man ska fylla i kvalitetsansvarig och kontrollant. Även besiktningsman ska fyllas i. Nu undrar jag först och främst, hur viktigt är det att KA finns med i kontraktet, och av vilken anledning? Sen undrar jag vad en kontrollant är och vad hans uppgift är som inte KA gör? Har inte hört den benämningen tidigare i byggsammanhang, och då har vi ändå rätt bra koll. ;-)
   
 2. C
  Medlem · 611 inlägg

  carlssoni

  Medlem

  Re: Kontrakt ABS 05

  Det är inte alls nödvändigt att uppgiften om vem som är KA finns med i entreprenadkontraktet. Det är ju beställaren/byggherren själv som utser KA och uppgiften i kontraktet kan väl närmast ses som en upplysning.

  En särskilt utsedd kontrollants uppgift är att kontrollera att det arbete som utförs följer träffat avtal och att kvaliteten på arbetet är acceptabel.

  En KA följer inte fortlöpande upp dessa saker om man inte särskilt avtalat om detta.

  En KA:s uppgift normalt är endast att medverka vid byggsamrådet och se till att de egenkontroller och sakkunnigintyg som fastställts i den kontrollplan som upprättats vid byggsamrådet samlas in och efter slutbesiktningen lämnas in till byggnadsnämnden. Byggnadsnämnden skall därefter med dessa som underlag utfärda ett slutbevis för byggnationen. Egenkontrollerna skall utföras av entreprenören själv.
  Detta bör tas med som ett villkor i kontraktet om det inte på annat sätt finns med i kontraktshandlingarna.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.