Byggahus.se

Kommunalt VA dras genom våran tomt utan våran vetskap.

 1. mexitegel
  Allvetare · Nivå 24
  TS har inte lidit någon skada alls eftersom de flyttar ledningarna innan TS bebygger sin tomt.
   
  • Laddar…
 2. B
  Medlem · Nivå 11
  Detta är ett brott!
  Egenmäktigt förfarande!
  Kontakta kommunen och säg att ni överväger polisanmälan och att ni kräver att de lägger om dragningen!
  Om kommunen vill ha servitut så är det ett stort framtida fel i er fastighet!
  Kräv att kommunen om de insisterar på dragningen skriver in i servitutet att de ska betala byggnaden av garaget och alla kostnader som kan kopplas till ledningsdragningen och inskränkningen i er fastighet!
  Om de inte går med på detta måste de lägga om ledningen eller lösa in er fastighet samt betala skadestånd för egenmäktigt förfarande
   
 3. K
  Husägare · Nivå 14
  https://www.byggahus.se/forum/threa...utan-varan-vetskap.356994/page-3#post-3462576
   
  • Laddar…
 4. Cheesen
  Nybyggare · Nivå 10


  Skapade själv ett officialservitut för ca fem år sedan då jag beslutat att sälja skogsfastigheten vid sommarstugan. Då jag då ägde båda fastigheterna så var det en snabb affär med lantmätarn, skickade in en kartbild och en beskrivning av servitutet samt betalade 750kr. Sedan var det klart på nån vecka. Varken dyrt eller krångligt.
   
 5. B
  Allvetare · Nivå 15
  Vad bra att Lantmäteriet överraskar positivt genom att vara både snabba och billiga, det hade jag inte trott, faktiskt!
   
  • Laddar…
 6. R
  Medlem · Nivå 9
  Då var det ett avtalsservitut, inte ett officialservitut. Och de registreras bara, inte handläggs av lantmätare.
   
  • Laddar…
 7. D
  Besserwisser · Nivå 22
  Har du läst tråden?
  Det är inte kommunen som gräver. De som gräver flyttar ledningen. Visst blev det fel, men de rättar felet. Återställer de bara diket så har inte TS drabbats. Uppenbarligen missade säljaren att belägga fastigheten med ett servitut innan försäljningen. Hanteringen när TS protesterade vad definitivt inte snygg, men nu är det ju löst.
   
  • Laddar…
 8. thomasse
  Verktygstokig Nivå 3
  Både jag och frun är nöjda med flytten av ledningen, hoppas bara att marken inte sjunker ihop där nu som sagt, då får vi gå på entreprenadfirman igen.

  Annars så vill vi inte ta det vidare, dom ska ändå göra våran grund till huset och garaget, så vi vill ha en bra relation där.

  Någon fråga om U markeringar på tomten, det finns inte.

  Jag ringde självklart till dom som grävde direkt, innan jag lade upp tråden här, men fick då som svar att man brukar alltid dra i tomtgräns. Så jag sökte runt på nätet och hittade att man oftast har ledningsgator för denna typ av stam, då tänkte jag söka lite mer här.
   
  Redigerat 5 nov 2019 07:19
 9. H
  Moderator · Nivå 25
  Fast när de fortsätter att gräva trots att fastighetsägaren gjort klart för grävaren att det inte finns servitut eller annan rätt för ledningen. Då sker den fortsatta grävningen med uppsåt. Det är skadegörelse och egenmäktigt förfarande. Iom. uppsptet så är det kriminellt.

  Jag skulle vara väldigt tveksam att låta kriminella bygga min grund.
   
 10. pacman42
  Medlem · Nivå 15
  Kolla bara upp vilka regler som gäller rörande bebyggelse i närhet av ledningen. Kommunens regler kan i teorin göra att ni blir av med möjligheten att bygga ert garage om ni har otur. 2m är precis på gränsen, men ni borde klara er med detta. Men dubbelkolla för säkerhets skull!!!
   
 11. H
  Moderator · Nivå 25
  Det där md marken. Om de bara fyller igen diket, så kommer det att sjunka. Och det kan fortsätta sjunka i flera år. Blanda in din KA nu direkt.
   
 12. V
  Medlem · Nivå 9
  TS bör kräva att de packar återfyllnadsmassorna och är det lera, kräv nya massor för lera går inte packa.
  Finns inget att vinna att polisanmäla som jag ser det.
   
  Redigerat av moderator 6 nov 2019 11:18
 13. Bästa svaret

  pacman42
  Medlem · Nivå 15
  När en exploatör bygger ett område så köper de normalt sett in allt arbete, inklusive att de lägger ned VA, el, bredband mm. De söker också bygglov, marklov och ritar in allt på ritningarna. Kommunen säger normalt sett bara tack och låter exploatören sälja vidare tomterna efter att de gjort allt.

  Många gånger så ställer inte ens kommunen krav på att VA skall dras på något särskilt ställe utan det är upp till exploatören att rapportera in hur de har gjort i efterhand (och få godkänt i efterhand). Exploatören lägger upp en skiss på hur de har tänkt göra och kommunen säger typ "det blir bra, rapportera tillbaka mer detaljerat när ni är klara".

  I detta fallet verkar de ha glömt att rita in VA på tomtkartorna och har sedan sålt några av tomterna. Det innebär inte att de inte har ritat in VA på översiktskartan som är det enda kommunen tittar noggrant på, så det är nog ett ärligt misstag där flera (exploatör, kommunens byggnadskontor och entreprenör åtminstone) har missat att kolla så att allt material stämmer.
   
 14. thomasse
  Verktygstokig Nivå 3

  Det här stämmer väldigt bra in på vad vi har fått på förklaringen av ent/kommun/projektören.

  Man har missat att ge sig själv servitut, sålt tomten, och vi har fått bygglov innan dom började gräva.

  Skulle inte kalla det maffiametoder, lite klassik det löser sig mentalitet möjligtvis.

  Ska höra med dom så marken packas rätt. Tack igen.
   
 15. S
  Besserwisser Nivå 1
  Lite sent att svar nu kanske, säkert har du redan fått bra svar från felra här i forumet. IOm jag få försöka sammanfatta situationen så :
  1) Om du inte redan har servitut på tomten och /eller en detaljplan som föreskriver förläggnignen av VA på din tomt weller att det går att tolka så så har du rätten på din sida.
  2) Det är kommunen som ska börja processen med att skriva servitut med dig som fastighetsägare. Servitutet kommer med en prislapp för kommunen dvs du vill ha betalt för intrånget samt det faktum att du inte kan nyttja den del av din tomt där ledningarna finns i framtiden. denna prislapp är ri regler pinsamt låg, räkna emd kanske runt sammanlagt 10.000 kr totalt. Kommunens nyttjanderätt avser nornmalt sett ledningarnas läge + ertt arbetsområde på kanske 6 meter sammanlagt, dvs 3 meter om vardera sida av rören (inom dettta områpde får du inte uppföra byggnader osv).
  3) I diskussionen med kommunen är du i slutändan i en knepig sists eftersom kommunen alltid har vissa ess i rockärmen som dom kan dra fram. Ett av dom är att "Söka ledningsrätt hos lantmäteriet (LM) . En dyr och långsam historia för kommunen dock (räkna med åtskilliga 100 tusen kr samt 1,5 års handläggningstid.). Kommunen har allt att vinna på att komma överens med dig.
  4) Om det nu äår så att dessa tomter ska exploateras av en och samma byggare så kan det absolut vara så att frågan kring ledningsförläggning ligger hos byggaren. Men isåfall mest för anslutningsrör till de enskilda fastigheterna till anslutningspunkterna skulle jag tro. Om det gäller utbyggnad av själva stamnätet så är det kommunen som är din motpart.
  5) som flera har skrivit , kontakta kommunen och va-avdelningen snarast. här har det ju uppenbart skett ett fel. Kom överens om en tidsrymd att åtgärda felet och återställa marken. Om dom inte gör detta så polisanmäl och gör klart för kommunen att dom kommer att få jobba i uppförsbacke med dig i fortsättningen och söka ledningsrätt (vilket alltså kommer kosta kommunen hundratals tusen kr) om dom ens tänker tanken på att nyttja din tomt.
   
  • Laddar…