Byggahus.se

Knepig trappkoppling

 1. tommib
  Husägare · Nivå 22
  Hej!

  Jag har en knepig koppling hemma som jag inte riktigt kommer på hur jag ska lösa. Till saken hör att det i orginalutförande verkar ha fungerat som jag vill men jag kan inte för mitt liv komma på hur.

  Vi har en hall som egentligen täcker två våningsplan. På ena väggen finns lampetter, två per våningsplan (gula i bilden). Det finns fyra dosor för strömbrytare (röda) och ett gäng kopplingsdosor (blå). Matningen kommer från övervåningen.
  Ursprungligen har man kunnat tända och släcka varje våningsplan från tre platser. Dels de två strömbrytarplatserna på vardera våning, dvs 1+2 styr övervåningen och 3+4 styr bottenvåningen. Man har dessutom kunnat tända "den andra våningen" från ena brytaren så att ena vippan vid 2 styr bottenvåningen och ena vippan vid 3 styr övervåningen. Det är alltså två kronbrytare (2+3) och två enkelbrytare (1+4). Rör mellan dosor är inritade i bilden som de går i verkligheten och alla är av typen plåtrör (anno 1966).
  I dagsläget är det kopplat så att ena vägen fungerar, dvs man kan från 3 styra övervåningen (som också styrs från 1+2). Detta är en helt normal trappkoppling med korsbrytare i 1. Däremot kan man inte från 2 styra bottenvåningen som man skulle vilja. Tidigare ägare har istället kopplat detta så att man styr en extra lampa på ovanvåningen.
  Min fråga är hur detta kan kopplas för att fungera som det är tänkt. Problemet är nämligen att det blir två trappkopplingar, dvs fyra mellantrådar, samt fas, nolla och skyddsjord, som ska gå i röret mellan våningsplanen (mellan strömbrytare 1 och k-dosan ovan brytare 3). Idag är det inte jordat så det går bara fyra trådar i röret, men även med ojordat blir det sex trådar i ett plåtrör och det får jag inte riktigt ihop.

  Är det någon som har någon listig (och tillåten) koppling för detta?
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  El hallbelysning.png
   
 2. tommib
  Husägare · Nivå 22
  Kan ju tillägga att lösningen jag funderar på är att fimpa brytarna vid 1 och 4 och då köra två sparkopplade system eftersom det sparar en mellantråd i varje. Det känns dock inte helt tillfredsställande då det har fungerat i ursprungsversion.
   
 3. Demmpa
  Husägare · Nivå 22
  Sätt ett impulsrelä till varje lampkrets, sedan återfjädrande strömbrytare.
  I rören som går till/från/genom strömbrytare 1 blir följande trådar: fas, nolla, impulstråd 1 och impulstråd 2.
  Detta under förutsättning att impulsrelä 1 monteras uppe och impulsrelä 2 monteras nere.
   
 4. T
  Medlem · Nivå 10
  I det här fallet kan man lösa probemet met återfjädrande strömställare ( impulsfjäder i vanliga strömställare eljo/elko) och ett lmpulsrelä. I en sådan lösning kan man ha ett godtyckligt antal strömställare.

  Det kan vara en ide att dra med gul/grön tråd och förbereda för jordning. Den ofta svår att dra i efteråt i gamla rör med många trådar.

  Innehåller gruppen vägguttag ?
   
  Redigerat 27 feb 2015 23:38
  • Laddar…
 5. Bo.Siltberg
  Självbyggare · Nivå 25
  Hur säker är du på att det fungerat tidigare? Hur stor är chansen att förra ägaren dragit ur trådar som inte längre användes? Har detta fungerar tidigare så kanske det finns ett dolt rör, eller så har det funnits en utanpåliggande kabel? Dessutom, 6 trådar i dagens 16-rör är inga större problem så det kanske gick att knö in i pansarrören? Till saken hör också att korsbrytaren måste ha suttit vid 4 då jag inte känner till dubbla korsbrytare.
   
 6. P
  Medlem · Nivå 7
  Du har två trappkopplingar med tre brytare i varje. Då behövs till varje sådan två trappbrytare och en korsbrytare. Korsbrytare finns inte i dubbelversion (kron) så korsbrytarna måste placeras på plats 1 och 4. Till varje korsbrytare går 4 trådar och till varje trappbrytare 3 st.

  I röret mellan dosan överst till vänster och brytare 1 behöver du dra 4 trådar för korsbrytare 1. Nolla till de nedre lamporna samt två trådar från den trappbrytare på plats 2 som ska kopplas ihop med korsbrytare 4. Det blir sju trådar. Får så många trådar plats i ett rör?
   
 7. tommib
  Husägare · Nivå 22
  Meh..... varför tänkte jag inte på impulsrelä. Så får det naturligtvis bli, det finns ju till och med extra kopplingsdosor vid lamporna som är som gjorda för att gömma ett.
  Jo, det har fungerat, och fungerar, i orginalutförande. Där vi bor är det 63 hus med samma ritning (eller ja, hälften är spegelvända). Mycket praktiskt när man letar intapetserade/inmurade kopplingsdosor. Jag känner dock inte grannarna riktigt så bra att jag kan be om att montera isär ett gäng strömbrytare hos dem för att se hur det är kopplat.
  Det kanske går att dra i sex trådar, har så på ett annat ställe med dubbla trappkopplingar. Det är dock suboptimalt och kommer inte fungera när vi trådar om och drar i skyddsjord.
  Ska öppna allt och titta vid tillfälle för att se hur det är kopplat idag, måste dock vänta tills barnen inte är hemma....
   
 8. tommib
  Husägare · Nivå 22
  Jo, förresten. Korsbrytarna satt/sitter vid 1 och 4, precis som du säger Bo. Jag trodde inte att man fick dra i mer än 5x1,5 i ett 16mm rör men det kanske bara gäller om alla ledare kan vara belastade samtidigt vilket de ju inte kan vara i en trappkoppling.
   
 9. prototypen
  Medlem · Nivå 21
  Jag har något liknande och i ett 15,2 VP rör så har jag 8 trådar, så 6 st är väl ingen omöjlighet.

  Protte
   
  • Laddar…
 10. prototypen
  Medlem · Nivå 21
  5x1,5 är väl bara en rekommendation vid nybygge, ändrar man i en befintlig anläggning så får man dra i så mycket det bara går.

  Protte
   
 11. T
  Medlem · Nivå 10
  Jag har för mig att man designade för fem trådar förr men att det går att dra 6 - 7 fk1,5 beroende rörlängd och böjar m.m. men dom här gamla rören är inte 16 mm utan 15,, 6? . uppvärmingen är inget stort problem vid lampstyrning av enstaka lampor. Men om man bryter ett vägguttag med en tvåpolig brytare och drar ner fyra trådar tiill bryteren, då behöver man börja att fundera på värmeutveckling särskilt om uttaget kommer att hårdbelastas nära 10 a av kupevärmare eller liknande
   
 12. T
  Medlem · Nivå 10
  Går det att förse kronbrytare eller dubbeltrapp med impulsfjäder eller funkar det enkel trapp? Jag tänker på det mekaniska, elektriskt är det inget problem.

  Jag tänker så att tangenterna inte flyger av eftersom dom ofta sitter sämre fast på 2 knappars jämfört med 1 knappars.
   
  Redigerat 28 feb 2015 00:18
 13. P
  Medlem · Nivå 7
  Ja, det går att montera impulsfjäder på dubbeltrapp och kronbrytare i många apparatserier.
   
 14. J
  Medlem · Nivå 6
  Jag tyckte jag såg i någon annan tråd att supersparkopplingen där både fas och nolla går till strömbrytarna inte var otillåten, bara olämplig? Med den går det att lösa så att det bara blir 6 ledare inklusive PE i de trängsta rören (det mellan våningarna och det till brytare 3).

  Tack för att du ordnade ett klurigt problem till frukosten ;)
   
 15. Demmpa
  Husägare · Nivå 22
  Hur gör man med nollan om man i en tvåfacksram vill ha både strömbrytare och uttag? Den kombinationen har monterats i årtionden och görs än idag. Samma sak med att sätta ett tvåvägsuttag nere vid golvet under strömbrytaren. I bägge fallen så går nollan och ev skyddsjord genom strömbrytaren (visserligen inte fysiskt inkopplad) förutom ibland bryts även nollan i en strömbrytare, det är när man vill att både fasen och nollan kopplas bort från nätet (oftast benämnd som allpolig brytning).