Byggahus.se
Vi ska renovera en 9 kvm tvättstuga på bottenplan i ett hus byggt 1990 på betongplatta. Tätskikt i dagsläget utgörs av en svetsad plastmatta som går upp ngn decimeter på väggarna, det finns även en golvbrunn för avloppsvatten från tvättmaskin och diskho. Jag vill lägga golvklinker och min fråga är nu om det går bra att lägga klinker direkt ovanpå plastmattan och låta den fortsätta agera tätskikt? Vattenbegjutningen på golvet är i princip obefintlig i och inte i närheten av den exponering som finns i exempelvis badrum.

Tack på förhand,

Lisa
 
Det svåra är ju inte att lägga klinkerna utan hur du ska få tätt mot golvbrunnen..... Du måste bila upp brunnen och byta denna mot en som kan ligga lika högt som klinkerna. Annars riskerar du att få otätt och vatten går in under mellan mattan och klinkerna. Kan bli fukt/mögelskada av det där...
 
Brunnen behövs bara bytas om den är av den äldre ej godkända modellen, 1990 är i gränslandet. Att brunnen ligger lägre är absolut inget skäl att byta, det är fullt normalt. Man lägger en slukrist av rostfritt stål ovanpå brunnen. Sen att man kan få fukt under klinkers det är också helt normalt, absolut ingen risk för mögel pga av det. Alla klinkers släpper igenom vatten, det rinner sen via tätskiktet ner i brunnen. När man lägger klinkers på plastmatta bör man fundera på ett par saker dock. 1. klarar mattan av fix? Det är risk att mattan reagerar med fixet. 2. finns tillskutande fukt från plattan? Troligtvis inte på en så pass ny konstruktion, gör det det däremot ska all matta bort och tätskikt enbart användas där det är direkt vatten.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.