Kaustiksoda i avloppet... Hur får man bort det?

13k läst  11 svar

 1. W
  Medlem Nivå 1
  Hej hoppsan!

  Det började för en vecka sedan... Det blev stopp i mitt avlopp i köket.
  I brist på annat tog jag en dragfjäder (som man drar el med hjälp av), jag kom förbi ett stopp två meter in i röret, men sen tog det tvärstopp. 3 meter in ungefär. Plaströr som går inne i väggen. Höll på o dona där en riktigt bra stund. Sen kom jag på den, nu i efterhand, dumma idén att köra med kaustiksoda. Moralisar och paragrafryttare kan väl strunta i o påtala hur dumt det var? Tack :)
  Hur som haver... Jag gjorde precis som det stod, varmt vatten o i omgångar och så vidare.
  Men skiten ville inte släppa.

  Dessutom är jag gräsänkligt, och sedermera skulle jag åka på jobbresa nästa dag. Dumt dumt! Så nu har det stått o härdat, eller vad det nu kan tänkas göra.
  Efter två dagar när jag kom hem, så bannade jag ju mig själv såklart... Har provat med en tjockare kulokabel att stöta med, funkar inte. Vattenslang, funkar inte. Sen provade jag med Kärschers spolmunstycke (eller vad det kan tänkas heta. En kula längst fram, sen kopplar man på högtrycken o då kommer det vatten från sidorna på kulan), funkade inte det heller.

  Sååå... Gott folk. Hur bär jag mig åt? Kom gärna med tips, så att gumman inte får fnapp när hon sedermera kommer hem. d^_^b Tacksam för all hjälp, tips och råd som jag kan få!
   
 2. Ö
  Medlem Nivå 8
  Ring en spolfirma
   
 3. DjAlbert
  Medlem Nivå 6
  Du det låter som om du behöver mekanisk bearbetning där.
  En spolfirma med ordentliga doningar eller en gammal hederlig rensmaskin med fjäder och lämplig skovel lr krok lr kanske t.o.m ett kedjeverktyg. Fast att köra med rensfjäder o maskin kräver viss teknik o känsla, annars kan det sluta med att fjädern blir förstörd, lr att du förstör röret, lr t.o.m dig själv. För om fjädern fastnar och du fortsätter att köra maskin så kan den hamna i spänn o börja snärta nått så djävulskt...
  Så fjäder lr en ordentlig spolrigg helt klart. Spolrigg är väl rimligtvis lämplig firma med rätt bil.
   
 4. W
  Medlem Nivå 1
  hrm... antar att det får bli en spolbil då.

  Tackar för svaren d^_^b
   
 5. J
  Medlem Nivå 6
  Clas Ohlson har en rensspann med vev som nog funkar hyfsat, 7,5 m räcker en bit iaf. Jag hade testat den först, kostar bara 99:- (169:- på Jula). En rensspann med vev, eller för borrmaskin, är enklare att använda än rensband
  Jag hade faktiskt en liknande, lite grövre och längre, när jag körde vvs-servicebil och den och en smock räckte på säkert 75% av stoppen, resten fick tas med större rensmaskin eller spolbil.
  Högtryckstvätt med rensslang funkar också men lite sämre om det är helstopp, då funkar fjäder bättre. Men det ska mycket till tycker jag innan du behöver ringa spolbil, iaf när stoppet är inne i huset.
   
 6. Raceman
  Medlem Nivå 10
  Skickar en länk till Jerres inlägg
  http://www.jula.se/rensspiral-15-m-450038

  Kaustiksodan behöver du inte oroa dig för, den bildar inga proppar och sköjls bort med vattnet när du spolar. Däremot är den frätande och kan få järnrör att rosta i förtid, och viss plast att lösas upp, men om du bara använt den en gång är det lugnt, (förutom hos reningsverken då).
   
 7. A
  Medlem Nivå 9
  Sorry, men nej. Soda är basiskt och orsakar inte rost. Det skyddar mot rost!
  Det är syra, eller om man så vill sur miljö, som orsakar rost.
   
 8. Raceman
  Medlem Nivå 10
  Att den är basisk känner jag mycket väl till. Men det är inte bara syror som är frätande, utan även starkt basiska ämnen är frätande. Natriumhydroxid, som kaustiksoda består av, är starkt frätande och angriper glas, metaller och vissa plaster.

  Däremot verkar det som att järn och koppar är förskonat från angrepp, så där ger jag dig rätt. ;)
   
  Redigerat 27 okt 2011 13:02
 9. harry73
  Allvetare · Nivå 16
  Är det någon som vet var man kan köpa vanlig soda (natriumcarbonat, eller washing soda på engelska)?
   
 10. Asgarvad
  Hobbyelektriker Nivå 6
  Färghandeln
   
 11. J
  Medlem Nivå 6
  Nah, det var nog mer denna jag tänkte på, såg nu att Jula hade samma som CO för samma pris http://www.jula.se/rensspiral-med-handvinda-450035
  Tycker det är lättare att få runt den i böjarna om man kan veva runt fjädern samtidigt som man trycker.

  Fast den du länkade till är iof längre och grövre. Ser ut som det är ett handtag till men blir inte riktigt klok på hur det ska användas:S
   
 12. Raceman
  Medlem Nivå 10
  Jag tror man trär spiralen genom "handtaget" och spänner fast den med skruven. Därefter fungerar handtaget som en vev.
   

Hej där! Skaffa ett konto gratis så kan du också ställa frågor i forumet. :love: