Halloj!
Förlåt om denna fråga inte hör hemma i köksforumet här.
Men alla kunniga människor samlas ju här :)

Jag har precis köpt induktionshäll och nya kastruller, men när man kör med dem på hällen så blir de liksom någon sorts beläggning i botten - som GÅR att få bort - men man får slita som attan, ändå dyker det upp igen nästa gång.

Är det kalken i vattnet?
 
  • Beläggning i botten på en kastrull som används på induktionshäll.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Jag tippar på kalken.

Hur blir det om ni värmer upp vattnet långsammare, typ halv effekt?

Använder ni Svinto till att få bort beläggningen? Om inte prova det.
https://www.orkla.se/brands/svinto/
 
Får testa lägre effekt.

Ingen idé att lägga energi på att göra rent eftersom de blir lika fula varje gång.
 
Har du egen brunn? Grå beläggning låter onekligen som kalk.

Prova att låta ättika stå i kastrullen i någon timme för att få bort kalken. Då slipper du gnugga så mycket.
 
  • Gilla
rockin_john
  • Laddar…
Lägger man i salt innan vattnet har kokat upp så blir det lätt beläggning i grytor har jag fått lära mig.
 
Dock inget salt i när jag kokar ägg....
 
För att få bort kalken så är det avhärdningsfilter som behövs, tex,
https://aquagruppen.se/vattenfilter/avhardningsfilter/avhardningsfilter-rc-90

Om vattnet är mycket hårt, går det åt mycket salt. Du behöver veta hårdheten mätt i tyska hårdhetsgrader för att kunna räkna ut kapaciteten på avhärdaren.

https://www.villaagarna.se/radgivni...klar/en-av-fem-kalkreningsprodukter-fungerar/

Här är en tråd om att välja avhärdade,
https://www.byggahus.se/forum/threads/vilken-avkalkare-ska-man-koepa.327364/
 
  • Gilla
rockin_john
  • Laddar…
Klicka här för att svara
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.