Kapprustning i utebelysning

40k läst  228 svar

 1. T
  Medlem · Nivå 15
  Detta är ingen fråga om tips utan en fundering.
  I min närhet (skogsväg) har det uppstått några nybyggen vilket är kul eftersom nya familjer flyttar hit. Jag har noterat att det uppkommer en veritabel kapprustning vad gäller utebelysning. Det ska vara takfotsbelysning varannan meter samt fasadbelysningar och entre-belysning. Allt långt över mysfaktorn. Och hur mycket som helst. Dessutom trädgårdsbelysningar i olika vinklar med markbundna strålkastare.
  Nu är det inte mörkt längre någonstans och man ser inget stjärnljus längre.
  De nybyggda husen ser ut som en blandning av Tivoli och bordell.
  Vad tycker ni?
   
 2. Fairlane
  Medlem · Nivå 10
  Jag gillar iofs när det sitter lite lampor på huset så det inte är alltför mörkt, men visst spelar det roll var de sitter, hur många, hur de är riktade och vilken styrka de har. Jag var ute i öknen i Utah förra året och den belysning som finns i samband med byggnader är genomtänkt för att inte förstöra mörkret.
   
 3. Hemmakatten
  Moderator · Nivå 18
  Håller helt med om att det låter förskräckligt fult. Och att många nybyggens belysning mer och mer börjar likna julbelysning.

  Vi har en 250 m lång infartsväg. Där sitter 5 belysningsstolpar med nedåtriktad ljus. Mellan varje stolpe är det behagligt mörkt samtidigt som man utan problem kör eller går på vägen.
   
  • Laddar…
 4. harry73
  Allvetare · Nivå 22
  När man bygger ett nytt hus ska allt vara perfekt, då är dett lätt att tro att huset är så fint att hela området ska se det.
   
 5. Nyfniken
  Medlem · Nivå 17
  Jag gillar't.
   
 6. T
  Medlem · Nivå 15
  Vissa nybyggda hus är så fula för at man/fru velat följa någon trend eller fluga så det skulle vara bättre att hölja dom i mörkret.
   
 7. C
  Medlem · Nivå 12
  Tycker det är jättesnyggt med all utebelysning, spottar och trädgårdsbelysning!

  Men så gillar jag både tivoli och julen med... :giggle:
   
 8. E
  Husägare Nivå 9
  Håller med TS, i ett närliggande nybyggt område nära där jag bor är i princip alla nybyggda hus belysta med diverse lampor. I princip handlar det om att sätta ljus på huset så det ska synas. 99% av husen är också vitmålade.

  Gissar på att det är en trend, ett närliggande område från 2008 har inte samma mängd utsmyckning.
   
  • Laddar…
 9. D
  Medlem · Nivå 17
  Jag har en känsla av att det blir vanligare och vanligare även på äldre hus. Jag gillar det inte. Men folk är väl mörkrädda.
   
  • Laddar…
 10. C
  Medlem · Nivå 12
  Tror att Led och därmed 12v lampornas framgång möjliggör för många att installera själv, enkelt och billigt är anledningen. Utöver fasadbelysningen då...

  Tycker det är skitsnyggt!

  Dessutom är det ju bra ur den synpunkten att tjuvarna inte kan jobba ostört i mörkret på samma sätt. (för dom tjuvar som fortfarande jobbar på natten vill säga, många verkar tydligen tycka det är obekväm arbetstid och har gått över till dagtid).
   
 11. D
  Medlem · Nivå 17
  Det är ju snällt att ge tjuvarna bra arbetsbelysning. Det minska olycksrisken.
   
 12. C
  Medlem · Nivå 12
  Precis, risken e ju att man åker dit för dåliga arbetsförhållanden annars! :/
   
  • Laddar…
 13. M
  Medlem · Nivå 8
  Tider och trender förändras så även den tekniska utvecklingen. Utvecklingen/ökningen av utebelysning är nog en följd av detta. Tänker att det nog är en kombination av att man tycker det är snyggt och känsla av trygghet som gör att folk "strösslar" med lampor. Personligen tycker jag det är snyggt även om jag sett exempel på där det blivit lite FÖR mycket.:cool:
   
 14. Bästa svaret

  M
  Medlem · Nivå 4
  Håller med. Ser ofta för jävligt ut och är i de flesta fall gjort helt utan känsla. Särskilt fasadbelysning av typ upp/ner typ.
   
 15. E
  Husägare Nivå 9
  Brukar själv kalla upp/ned belysning för ”kvastlampa” ljuset som sprids ser ut som två sopkvastar :D
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: