Byggahus.se

Installera trefasuttag

 1. Cruzze
  Medlem Nivå 7
  Hej,
  Är det möjligt att installera en trefashandske från min elcentral i garaget?
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  DSC_2285.JPG

  Använder nu två säkringar till det mesta i garaget såsom eluttag, belysning etc. men funderar på att köpa in ett trefasverktyg. Går det att få till detta samtidigt som man använder två faser till andra förbrukare?
  /Cruzze
   
 2. H
  Moderator · Nivå 25
  Det borde inte vara något problem med själva centralen, att sätta dit säkringar för ett trefasuttag. Men frågan är hur centralen matas? Får den sin ström direkt från fasadmätarskåp eller liknande, eller har du säkringar i din huvudcentral i huset, som den matas via. I så fall kan de vara för klena för det du vill göra. Men troligen går det.
   
 3. Fotografen
  Verktygstokig · Nivå 17
  Har du bara tre faser fram, så. Det går åt en trepolig säkring av rätt storlek, erforderlig längd kabel, fästmatriel och ett uttag. Det behöver även göras en lastanalys för att bestämma hur stor säkring och hur grov kabel som behövs. Allt det där fixar elnissen.
   
 4. Cruzze
  Medlem Nivå 7
  Tack för svar! Strömmen kommer direkt från mätarskåpet på huset så det känns ju då positivt.
  En följdfråga: Kabeln som går mellan skåpet och garaget har beteckningen EXLQ Pure 5G2,5. Skulle det gå att säkra upp till tre 16A-säkringar istället för de tre C10 som sitter där idag?
  Edit: Vi har 25A-abonnemang
   
 5. M
  Allvetare · Nivå 6
  Om det sitter 10A säkring nu så ska du inte byta till 16A. Sitter 10A av en anledning...
  Och dom säkringarna är väl för utgående el ifrån centralen?
   
 6. F
  Medlem · Nivå 10
  Kabeln är tillräcklig för 16A säkringar såvida den inte är extremt lång. Det kan finnas andra orsaker till att man endast säkrat med 10A.
   
 7. GK100
  Medlem · Nivå 21
  De säkringar som finns där ska du inte röra de används för det som är inkopplat nu. Det är inget problem att lägga till ett trefasuttag och du kan med fördel lägga det utan säkringar direkt efter JFB. Finns ingen anledning att sätta in säkringar när du har den matarkabeln dvs redan 16 A i utgångspunkten.
   
 8. prototypen
  Medlem · Nivå 21
  Jag skulle vilja se en bild från fasadmätarskåpet att det verkligen sitter 16 A säkringar för matningen till garaget.

  Det plingar en liten klocka pga blandningen av automater och klamringen av en kabel på bilden.

  Protte
   
 9. Cruzze
  Medlem Nivå 7
  Fasadmätarskåpet på bilden. Kabeln till garaget (den lodräta vita till höger om mätaren) är kopplad direkt på den högra femdelade sockerbiten (knappast fackuttryck) och går sedan 12 meter i rör under mark till garaget. 10A säkringar + JFB sitter sedan i innercentralen i garaget.
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  DSC_2286.JPG


  Finns alltså inga säkringar (förutom de tre 25A huvudsäkringarna) i fasadmätarskåpet.
   
 10. GK100
  Medlem · Nivå 21
  Då är det ju läge att du sätter in 16 A här om du ska behålla den matningen och då hoppa över säkring för nya uttaget i andra änden. Alternativt byta kabeln till garaget till typen som kommer in till vänster dvs 5G6 och lägg parallellt som nu i skåpet och säkring 16 A i garaget istället.

  Underligt val av inkoppling av PE för den grövre kabeln dvs inte på plinten invid de andra utan på PU-skenan det är inte fackmässigt lika lite som det i princip felaktiga med garagematningen. Det finns kryphål som gör att det är ok så till garaget men inte praxis och knappast det som ligger bakom att det blivit som det är här.

  Är det du som hempulat? Inget att skämmas för isf men bra om det blir rätt och ok. Är det firma får vi då enligt en annan tråd hoppas du har fått dokument mm och att EKP, registrering är på plats så vi kan anta att det är en korrekt installation. Pappersarbetet är numera i fokus och allt annat överskuggande dvs ev kunskaper, insikter, färdigheter i eltekniken rent av negativa, :)
   
 11. tommib
  Självbyggare · Nivå 22
  Ojdå. Där bör det nog sättas en trepolig säkring. Troligen är en C16A ok om du inte bor lååångt ut i skogen.

  Plintarna ser lite klena ut också men det kanske är standard på ditt mätarskåp.
   
 12. Cruzze
  Medlem Nivå 7
  Det är en behörig elektriker som gjort dragningen i skåpet för bara någon månad sedan. Däremot har jag grävt ned det gula tomröret för kabeln så det gör mig förstås automatiskt till en kriminell medborgare. Det var dock för ca fem år sedan så det borde vara preskriberat vid det här laget:)
   
 13. GK100
  Medlem · Nivå 21
  Ja oavsett bör du då försöka få elektrikern att göra det vettigt så det inte finns oklarheter eller felaktigheter kvar där. Om du inte kommer behöva större förbrukning i garaget är det lindrigaste att bara sätta säkring 16 A i skåpet och uttaget utan i garaget. Tror du det kommer ökas på är det ju ingen stor kostnad med 5G6 den korta sträckan till garaget och då med samma säkring i den änden och inget i skåpet.

  Tur för dig att straffvärdet på att lägga ner slang är så lågt att 5 år ger frigång från brottet, kan knappast vara rimligt borde vara utan tidsgräns i dessa fall. :)
   
  • Laddar…
 14. jbr
  Besserwisser · Nivå 7
  Hear hear
   
 15. H
  Moderator · Nivå 25
  Förstår jag rätt? Du har alltså en kabel med 2,5 kvmm från mätarskåpet, utan säkringar i matande ände?