Byggahus.se

Inkoppling av LED-spots utomhus

 1. C
  Medlem · 10 inlägg
  Hej alla hjälpsamma och kunniga!
  Jag har försökt ge mig på att koppla in 4st LED-armaturer i ett staket, men uppenbarligen gör jag något fel eftersom jag inte får dessa att lysa.. har kopplat enl bilderna till en transformator som sedan är kopplad till en vanlig stickpropp. Har varit noga med att allt är kopplat enl färg på kablarna, har även sett till att alla kablarna sitter fast. Kan någon snälla berätta för mig vad det är som jag gjort fel!?
  Tack på förhand!
   
 2. E
  Medlem · Skåne · 9 883 inlägg

  etompau

  Medlem
  Är det 12 V spottar du har? Länk till produkten?
  Har du något du kan mäta med, ex en multimeter?
  Har du koll på polariteten till spottarna?
   
 3. harka
  Medlem · Stockholm · 462 inlägg

  harka

  Medlem
  det är inte helt ovanligt att 12V LED är byggda för att matas med växelspänning (AC), medan drivdonet lämnar 12 Volt likspänning (DC) – det kan vara en möjlig inkompatibilitet...

  en annan sak – fina kopplingsboxar, men jag förstår inte hur de ska gå få tätt med tre kablar in...
   
 4. C
  Medlem · 10 inlägg
  Det är 12V. Nope har inget att mäta med tyvärr, får låna av någon isf. Ingen direkt koll som du märker ‍♀️
   
 5. C
  Medlem · 10 inlägg
  hmm, får försöka kolla på spänningen då. Har kopplat likadana lampor hos svärmor för några år sedan och det funkade fint. Men vi hade en annan transformator då, kanske kan vara det? Gällande kopplingsboxarna så får det bli några andra med fler ingångar, men jag ville gärna få det att lysa innan jag köper andra
   
 6. F
  Hobbyelektriker · Gävleborg · 1 807 inlägg

  Fluxor

  Hobbyelektriker
  "Canatant Valtage". Intressant.
   
 7. harka
  Medlem · Stockholm · 462 inlägg

  harka

  Medlem
  finns det inte någon märkning på spottarna om de vill ha AC eller DC? eller någon förpackning/websida för fabrikatet i fråga?
   
 8. C
  Medlem · 10 inlägg
 9. U
  Medlem · Skåne · 2 214 inlägg

  Uffe A

  Medlem
  Då får du väl ta kontakt med säljaren och be om en manual
  ;)
   
 10. harka
  Medlem · Stockholm · 462 inlägg

  harka

  Medlem
  gott!

  dom säger att den ska ha 12 volt likspänning – så då ska det inte vara några problem med att använda det där drivdonet som syns på bilderna

  om all utrustning är hel så är det väl i första hand tre olika felkällor:
  – är 230V kopplat till drivdonet/transformatorn
  – fel polaritet (men det verkar vara rätt kopplat med svart till blått, brunt till rödbrunt)
  – dålig kontakt någonstans, det kan vara svårt att få in två tåtar under samma skruv i sockerbitarna/skruvklämmorna, men du skriver att du kollat allt)
  – kortslutning av matningen (om någon liten tråd spretar ut i en sockerbit och kommer i kontakt med annan tåt, men de sitter ju långt ifrån varandra)

  om en optisk kontroll inte kan hitta något uppenbart fel, så är det enklaste nog att använda en mätinstrument som etompau skrev om – så att du kan verifiera att du har 12V ut från drivdonet och i alla kopplingspunkterna
   
 11. R
  Medlem · 1 907 inlägg

  RoAd

  Medlem
  Om transformatorn också är köpt därifrån så rekommenderar jag att ni byter den till en som är köpt genom svenska kanaler. Just transformatorer ska man inte chansa med eftersom det kan orsaka både brand och spänningssatta personer. Det har visat sig alldeles för ofta att det fuskats med det mesta i denna produktkategori inköpta via asiatiska e-handelssidor.

  Dessutom med en varningstext att den blir så varm att man inte ska röra utsidan ;) Till återvinningen, för ert eget bästa.
   
 12. C
  Medlem · 10 inlägg
  själva transformatorn är inköpt på en svensk el-handelskedja i efterhand, men om den är så farlig som du säger kommer jag inte att riskera något utan satsa på en annan variant.
   
 13. C
  Medlem · 10 inlägg
  tack så hemskt mycket för dina tips! Men kom att tänka på sista lampan ( den längst bort från transformatorn), ska det kopplas en kabel från den tillbaka till transformatorn så att ”cirkeln sluts” om du förstår vad jag menar eller är själva lampans svarta och röda kabel det sista som kopplas in in sockerbiten?
   
 14. R
  Medlem · 1 907 inlägg

  RoAd

  Medlem
  Jag säger inte att den ÄR farlig, jag bara säger att om man har anledning att misstänka det ska man inte chansa med just denna produkten för det kan lätt bli både dyrt och tragiskt.

  Är det månne en e-handelsbutik som hyr in sig hos något paraplyföretag som cdon eller liknande? I.s.f. är garantierna ungefär lika bra som om den är köpt direkt från asien.

  Är den köpt via kjell o co eller annan seriös butik som säljer billig asiatisk elektronik så är den gissningsvis ok rent säkerhetsmässigt (och det kommer sannolikt inte att vara några problem att byta den om/när den går sönder).

  "Caratant Valtage" och "china export" märkningen tyder dock på det förstnämnda. En klar ledtråd förutom vilken butik den är köpt från är priset, vad kostade den?
   
 15. harka
  Medlem · Stockholm · 462 inlägg

  harka

  Medlem
  lamporna är parallellkopplade och alla matas de med 12V (hoppas vi ;)) – så nej, det ska alltså inte finnas någon "returledning" från sista lampan tillbaka till transformatorn (som vid seriekopplade lampor)

  sen kan jag hålla med om RoAds kommentarer kring drivdonet, dålig engelska och en beröringsvarning på grund av hög värme känns inte riktigt bra – däremot tror jag kanske inte att det finns någon omedelbar katastrofrisk, den ska klara av att leverera till lampor på 20 Watt, dina LEDar drar 0.8 W styck och jag misstänker att du har långt färre lampor än 25 stycken så det torde vara helt okej att använda den under installationsfasen; men jag skulle också satsa på en mer förtroendeingivande transformator
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.