Byggahus.se

Inga fler halogenlampor

 1. Redaktionen
  På konsumentens sida Nivå 9
  Säg hej då till halogenlampan, på lördag träder förbudet i kraft.

  Du kan läsa artikeln här: Inga fler halogenlampor
   
  • Laddar…
  • Svara
 2. D
  Besserwisser · Nivå 20
  Mina LED lampor lyser inte i närheten av så länge det står på paketet att de ska lysa. Så det stämmer nog dåligt.
   
  • Svara
 3. K
  Lägenhetsfixare · Nivå 9
  Tack för upplysning, visste om detta men inte att det är redan nu. Vi har vissa ställen där vi inte får LED att fungera, så det är nog läge att bunkra upp med halogen för säkerhets skull. Kanske är det otur, men på vissa platser går LED sönder hela tiden medan halogen tycks vara helt annan kvalitet
   
  • Svara
 4. Johannes Carlsson
  Allvetare · Nivå 17
  Är nog lite dåligt elnät lokalt om lamporna går sönder? Eller dålig kvalitet på lamporna?
   
  • Svara
 5. K
  Lägenhetsfixare · Nivå 9
  Det stämmer säkert, men vilket som känns det som att på vissa platser behöver LED bytas mer ofta. Sen är det också svårt att få tag i LED som klarar vissa typer av dimmer, som väl är gjorda för halogenlampor. Då kan det bli dyrt och krångligt att byta hela systemet . Men med några halogen i reserv så räcker drt många år.
   
  • Svara
 6. pacman42
  Medlem · Nivå 13
  LED-lampor håller dåligt i fuktiga miljöer, dvs badrum, kök, tvättstuga och utomhus. De flesta LED-lampor är nämligen inte vattentäta, så fukten leder till korrosion. Av denna orsak har jag köpt på mig ett förråd av halogenlampor till badrum och utebelysningar.

  Vattentäta LED-rep har jag dock god erfarenhet av, detta då de ofta inte innehåller någon annan elektronik än resistorer och lysdioder. Så dessa använder jag till stor del i utebelysningen för att ge ett indirekt ljus. Som boende vid havet på västkusten så har man ju alltid salt i luften, även armaturer i rostfritt stål har en tendens att rosta hos oss efter några år.

  Jag har även goda erfarenheter av armaturer med gummipackningar för att hålla lufttätt, dessa packningar håller ofta inte mer än några år dock (och när luften kommer in så korroderar elektroniken).
   
  • Laddar…
  • Svara
 7. Isakare
  Medlem · Nivå 13
  Bäst o handla på sig ett lager då.
  Har några lampor där jag inte hittat lämpliga ersättare i ljus och spridning.
   
  • Svara
 8. D
  Besserwisser · Nivå 20
  Det är knappast så fuktigt i ett kök att det är ett problem även badrum blr vara däkra om det finns en fungerande ventilation. Det ksn bli väldigt fuktigt när man duschar, men då är lampan i allmänhet tänd och varm. Min erfarenhet är snarare att de ofta tappar ljusstyrka, sannolikt för att de blir för varma.
   
  • Svara
 9. pacman42
  Medlem · Nivå 13
  I köket är det ju ofta matos. I badrummet så tänder jag bara den belysning som behövs. Olika vid olika tillfällen. Belysningen i bastun kan definitivt inte vara LED heller.

  Ju fuktigare miljö desto oftare får jag byta led-lampan. Utomhus överlever de sällan en vinter ens.
   
  • Svara
 10. KnockOnWood
  Husägare · Nivå 25
  Det gör våra!
  På 8 år har bara en lampa i huset (inklusive stall och garage) gått sönder.
  Tråkigt numera när man köpt en eller ett par reservlampor: De blir ju liggande oanvända i årtionden :worried:
   
  • Svara
 11. D
  Besserwisser · Nivå 20
  Vilka har du köpt då? Lyser de fortfarande lika starkt?
   
  • Svara
 12. pacman42
  Medlem · Nivå 13
  De bästa LED-lamporna jag har köpt hem är en GU10-modell från IKEA med vriden kylfläns runt själva ljuskällan. Den verkar hålla hur länge som helst om den inte placeras i en fuktig miljö. Jag upplever inte heller någon försämring av ljusstyrkan på just den. Tyvärr försvann den lampan rätt snabbt från IKEA och den har hunnit bli ersatt av andra modeller ett par-tre gånger efteråt. Dessa har inte alls haft samma kvalitet. Jag har inga goda erfarenheter av andra märken heller, men jag har nog aldrig köpt premiumlampor heller.

  När det gäller ersättare till klara och frostade rundstrålande E27-lampor så har jag provat ett flertal tillverkare, både billiga och dyra. Även här är en billigare lampa den jag varit mest nöjd med. Det är en klar modell med UV-dioder och fluorescerande pulver på trådarna som Biltema hade en kort tid, dessa har aldrig gått sönder. Den nuvarande modellen på Biltema ser likadan ut vid en snabb titt, men den håller inte alls lika bra. Modeller med UV-dioder verkar enligt min uppfattning hålla bättre och ge ett bättre ljus, men det kan vara en ren tillfällighet...
   
  • Svara
 13. T
  Medlem · Nivå 11
  En av de stora fördelarna med halogen är att de går att dimma väldigt lågt och jag gillar dessutom det väldigt röda ljuset som blir. Är det någon som testat "dim to red" led liknande dessa? Philips variant ska gå att dimma mellan 2200k och 2700k  [​IMG]
   
  • Svara
 14. H
  Medlem · Nivå 6
  Ikea har en variant med trådlös dimmer och ljusfärgsreglering (oberoende) som funkar väldigt bra https://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/70338951/

  Om man inte redan har en bra dimmer så är det i min uppfattning mycket bättre att satsa på något sådant.
   
  • Svara
 15. hsd
  Medlem · Nivå 12
  Led kan inte användas i miljöer där det blir varmt, elektroniken övehettas och dör
   
  • Svara