Byggahus.se
Jag sitter i styrelsen för en nybildad bostadsrättsförening och vi har diskuterat en fråga gällande parkeringsplats. Vi har ett parkeringsgarage som vi låter Aimo ta hand om. Inga konstigheter. Vi har dock också en parkeringsplats ovan mark utanför en tänkt butikslokal med som nu ett kontor har sin verksamhet i. Det är denna parkeringsplats som vi funderar på vad vi ska göra med.

Det är alltså förenings parkeringsplats och den är uppmärkt med markering för handikappsplats på backen. Ingen skylt. Vi tänker dock att vi skulle vilja hyra ut/dygn till besökare. Finns det något hinder för oss att göra det och måste vi i så fall ta bort markeringen för handikappsplats på backen?

Har vi sedan också rätten att bötfälla bilar som ställer sig på platsen utan att ha hyrt den?

Handikappsplatser har vi för övrigt i garaget om det skulle finnas något lagstadgat krav om att det ska finnas.

Kanske dumma frågor, men vi i styrelsen är rätt så gröna!
 
Det blev egentligen många frågor.

Det är skyltningen som gäller, så det räcker inte med att det enbart är "målat på backen". Så det krävs att det är rätt skyltat för att det ska gå att utfärda kontrollavgift om någon står felparkerad där.

Boverkets Byggregler säger följande:

En angöringsplats för bilar ska finnas och parkeringsplatser för rörelsehindrade ska kunna ordnasefter behov inom 25 meters gångavstånd från en tillgänglig och användbar entré till publika lokaler,arbetslokaler och bostadshus. Markbeläggningen på sådana angöringsplatser och parkeringsplatser skavara fast, jämn och halkfri.
Du säger att det är en nybildad föreningen, men det är lite oklart om det är nybyggt eller ombildat. Men tipset är att försöka kika lite i vad bygglovet säger, kan finnas med i det något om handikapplatser, speciellt om det finns en lokal som är tilltänkt som butik.

Något som är mer semantik, men vill ni hyra ut den eller avgiftsbelägga den? Eftersom du pratar om per dygn, tänker jag att det snarare är det senare.

Det är kontrollavgift som utfärdas på denna typen av parkeringar vid felparkering. Eftersom ni redan har Aimo Park, är det enklast att be de även övervaka den extra platsen. Ska ni göra det själva så krävs det att ni samordnar med Aimo Park så det blir rättskyltat med vem som övervakar vilken del av ert område.
 
Tack för svar. Det är ett nybygge så första steg får bli att kika vad bygglovet säger.
 
Kolla även upp hur leveranser och sophämtning till lokalen är tänkt att ske, ifall det är via denna parkeringsplats.
 
Om det handlar om en enda plats, så gissar jag att strulet och kostnaden för att ändra något överstiger vad ni kan få in i parkeringsavgifter. Såvida det inte är någonstans där det går att ta in 200 kr/h för parkering.
 
Parkeringsbolag brukar kunna hjälpa till med skyltning. Iom parkeringsappar så går det att göra ganska kostnadseffektivt.

Om det blir för dyrt nu kan man ju ta med det i en omförhandling av parkeringsövervakningsavtalet.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.