Byggahus.se

Huset på berget - arkitektritat lösvirke anno 2018

 1. B
  Medlem Nivå 8
  Hej!

  Vi står i startgroparna för att bygga ett hus passande vår växande familj och hade turen att bli med tomt i samma område som vi redan bor i. En utmaning var detaljplanens tighta bestämmelser, men ramar ger också rum för kreativitet och därför beslutade vi att rita från grunden tillsammans med arkitekt. Ett trähus på drygt 300 kvm inkl. biyta som kommer att lösvirkesbyggas på plats. Huset är "stängt" mot de privata delarna i norr medan det öppnar upp sig med fönster/skjutpartier och en takterrass mot havet i syd/sydväst. På mitten är huskroppen bruten, en följd av byggrättens form. Järnvitriolfasad i varienerande bredder, plåtdetaljer i aluzink, aluminiumfönster.

  Utmaningarna kommer vara många, särskilt med tanke på att det är en bergknalle med 8m höjdskillnad mot väg. Tänker försöka dela bilder och uppdateringar under resans gång, och tar tacksamt emot konstruktiva idéer, tankar och förslag! Den rena åsiktspatrullen får dock gärna ligga lågt med att kidnappa tråden, smaken är ju som baken :)
   
 2. E
  Medlem Nivå 7
  Supersnyggt! Vart i sverige bygger ni? =)
   
 3. SSSS
  Medlem · Nivå 14
  Snyggt! Posta gärna fler bilder, planlösning osv.
  Lycka till!
   
 4. B
  Medlem Nivå 8
  Tack! Vi bygger i Göteborg :)
   
 5. B
  Medlem Nivå 8
  Tack! Här är planlösningen, gemensamma utrymmen plan 1 och privata delar plan 2. Mycket tid och tanke har lagts på utformning efter behov, tomtens läge och byggrättens utformning. Fler bilder kommer när vi kör igång!
   
 6. dd88
  Medlem · Nivå 8
  Kul med fler projekt i Göteborg!

  Har flera gånger hört att järnvitriol inte mår så bra nära hav, men det kanske är en skröna?
   
 7. Jonatan79
  Medlem · Nivå 16
  Smakfullt. Järnvitriol kommer inte vara ett problem. Se till att det målas innan uppspikning bara för bästa jämnaste resultat. Kolla in tjärvitriol, blir likvädig slutresultat fast med bra skydd oxå.
   
 8. sysmali
  Medlem Nivå 3
  Anar att det kommer bli supersnyggt och fylla era behov. Vill du dela med dig av budgeten? För tomt, + 300kvm + biyta (hur stor är biytan?)
   
 9. B
  Medlem Nivå 8
  Hej! Har googlat obscent många timmar på fasadmaterial :) Allt man kan tänka sig i trä, från värmebehandlat (olika varianter inkl tex Kebony) till helt obehandlat över olika typer av färger och järnvitriol. I det sistnämnda fallet handlar det om kvalitén samt tjockleken på virket utöver hur utsatt läget är. Järnvitriolen är nämligen inte något skydd för träet i egentlig mening. Håller det 20-30 år så får man vara nöjd och räkna med byte efter det. Den här tråden innehåller mycket matnyttigt! https://www.byggahus.se/forum/threads/fasad-med-jaernvitriol-jaernvitrol.106872/
   
 10. B
  Medlem Nivå 8
  Japp, tack för tipset och att det ska strykas före uppspikning har vi koll på! Kommer sannolikt använda en variant av järnvitriol med silverbets i för att få ett grånat resultat från dag 1, särskilt eftersom vi har överhäng åt söder som annars kommer få ganska olika nyanser under ett bra tag eftersom det är olika utsatt för väder och vind.

  Angående tjärvitirolen vs. järnvitriolen så är det onekligen lurigt att namnen är lika när de inte har något med varandra att göra förutom att just nyansen ska bli snarlik över tid. Än så länge (4 månader) är det rätt stor skillnad i vårt lilla icke-vetenskapliga färgtest där tjärvitriolen har kvar en brun nyans medan järnvitriolen med silverbets är vackert grå, se bild (obs: tog vad som fanns att tillgå i skruv, därav rosten på sidan med järnvitriol).

  Tjärvitriolen ger ett skydd som inte järnvitriolen ger, dock ska man för att få det skyddet stryka 2 gånger samt behandla vart 5-10:e år därefter enligt Auson, precis som med en vanlig fasadfärg. Så det finns - så vitt jag vet (tips är välkomna!) - inga mirakelmetoder, utan man får välja att måla regelbundet eller byta fasaden så småningom (om man vill ha trä). Och om det dröjer 30 år kanske det är helt ok, trä är trots allt en naturprodukt. Alternativt, om vi skulle märka att fasaden tar mer stryk än tänkt kan vi börja måla den med tjärvitriol i ett senare skede för att få ett skydd.
   
 11. B
  Medlem Nivå 8
  Tack!
  Huset är totalt drygt 300 kvm där biytan är 41 kvm.

  Angående budget så har vi märkt att det inte enbart är kvalitén i utförande och materialval som avgör prislappen utan att det är viktigt att ta in offerter från flera håll och vara beredd på att lägga mycket tid på egna efterforskningar. Som ett exempel var den dyraste offerten för markarbete 3x priset av den billigaste, för samma arbete....

  Vi upplevde att många av husfabrikanterna var sugna på att uppge ett kvm-pris i ett tidigt skede för att sedan successivt höja det. Exempelvis en väldigt känd "upmarket"-leverantör började kring 23k per kvm (för huset, markarbete etc. exkluderat), men när ett konkret förslag på jämförbart objekt presenterades så handlade det om 30k per kvm. Andra började kring 21-22k och slutade kring 25-27k. Undantaget var Fiskarhedenvillan som inte friserade siffrorna och som var mest prisvärda och lyhörda bland hustillverkarna, en eloge till deras representant för det.

  Istället gick fokus över på att lösvirkesbygga med fristående entreprenör som redan hade den självklara fördelen av att fullt ut kunna detaljstyra de egna valen, allt från exteriör till interiör. Fick ett par jämnbördiga offerter och valde utifrån referens och observation (byggde hus i närheten). Resultatet, utan att avslöja för mycket, är en budget för huset som ligger lägre än ovan nämnda siffror. Då tillkommer precis som ovan tomt, markarbete, pool och de så kallade "byggherrekostnaderna" som bygglov, lagfart, räntor, anslutning till VA och el etc. Vi snålar inte interiört eller exteriört förutom stommar och luckor till köket som sannolikt blir ett IKEA-"hack" från Superfront, alternativt Kvik eller liknande eftersom barnen ändå kommer att slita ut det på 10 år :)
   
 12. B
  Medlem Nivå 8
  Utstakat, sedan kom snön och kylan men bara att gilla läget...!
   
 13. B
  Medlem Nivå 8
  Avröjning av berget påbörjat så smått, kommer fortgå under närmaste två veckorna så det kommer dröja ett tag innan det händer något nytt och spännande :)
   
 14. R
  Medlem · Nivå 12
  Den där Tjärvitrolen kan ju inte varit ok omrörd ?
   
 15. B
  Medlem Nivå 8
  Det är fullt möjligt, påverkar det nyansen tänker du?