personstarthumb-up

Hur undviker vi beskattning???

11k läst  32 svar

 1. C
  Medlem Nivå 1
  Hejsvejs!

  Jag är ganska ny här på forumet och undrar om det finns någon som är duktig på vad som gäller när ett hus ges bort som gåva. Min sambo hade vårt hus redan innan vi träffades, huset och huslånet står på honom. Hur kan jag på något sätt överta, köpa eller få halva huset av honom utan att vi behöver betala t ex gåvoskatt eller liknande?

  Tack för hjälpen! :)
   
 2. C
  Medlem Nivå 6
  Ni kan göra en bodelning och skriva halva huset på dig. Ni bör då också upprätta ett äktenskapsförord och testamente.

  Om han skänker dig halva huset så kan det bli problem när ni säljer det. Då blir din del av huset ren vinst och du får skatta för hela baletten.
   
 3. F
  Medlem Nivå 4
  Det kan bli STORA problem om detta görs på "felaktigt sätt". Trots att vi hade hjälp av en "expert", vid en fastighetsöverlåtelse inom familjen, kostade överlåtelsen oss onödiga skatter femton år efter transaktionerna genomförts. Då först fick vi veta av en annan skatteexpert, att dessa (onödiga) skatter hade vi kunnat undvika med ett annat upplägg. Men ingen tänkte på nästkommande försäljningstransaktion, då en ännu högre reavinstskatteprocent, nu dessutom på en onödigt stor reavinst blev följden.

  Bara en skattejurist specialiserad på dessa frågor, som vet alla förutsättningar, bakgrund och era motiv till transaktionen kan ge svar.Det finns inga enkla svar på sådana här frågor, annat än att skatten kommer ALLTID ifatt en, förr eller senare (åtminstone om du är bosatt i Sverige).
   
 4. yonna
  Medlem Nivå 13
  Jag håller med Fogarbo. Kolla också med skattejuristen om det kan vara lönt att du köper halva huset eftersom reavinstskatten nu höjs till 30%.
   
 5. A
  Medlem Nivå 15
 6. Swetrot
  Medlem Nivå 11
  Det enklaste svaret på den frågan är: Gift er! Då blir huset giftorättsgods och ditt till 50%.

  I annat fall, låt en jurist titta igenom det hela. Själva affärstransaktionen är inte så svår, men vad skall hända om ni om x år inte längre vill bo tillsammans. Skall då din sambo ha en större andel av huset för att han betalat mera innan ni träffades, eller hur skall ni göra då? Skriv ett så kallat samboavtal med en jurist och finns det annan egendom som är er enskilda (sommarstugor, båtar, bilar, konst etc) så skall sådant också in i avtalet.

  Kom ihåg: När man är kär är ingenting omöjligt, när man är osams är allt omöjligt.
   
 7. C
  Medlem Nivå 6
  Huset är ditt till hälften när man skiljer sig. När ni säljer och en står för hela huset är det den parten som säljer. Skall man få uppskov med skatten så måste den som säljer även köpa det nya.
   
 8. F
  Medlem Nivå 6
  Men om huset redan ägs av den ena parten och den andra flyttar in så hjälper det väl inte att gifta sig? Husets räknas inte som "en bostad som man skaffat som ett gemensamt varaktigt boende" eller hur det nu uttrycks. Då fortsätter huset att vara enskild egendom??
  mvh fialotta
   
 9. Swetrot
  Medlem Nivå 11
  Nej, den dagen man inför vigselförrättaren svarar JA på frågan om man vill älska sin partner i nöd och lust, så delar man också på sina tillgångar om inget äktenskapsförord finns.
   
 10. D
  Medlem Nivå 1
  Det här är en variant jag har hört.

  Om Pelle äger ett hus och gifter sig med Lisa så kommer Lisa har rätt till 50% i värdeökning på objektet sedan hon sa JA vid evetuell försäljning.

  Här även fått råd av jurist att ge bort x antal %(mina 80% ner till 50% dvs 30%).
  Vi eventuell föräjning kommer då min frus del beskattas men min del kommer anses vara förlust och är avdragsgillt. Vilket skulle leda till en marginell vinst för oss båda om vi köper nytt tillsammans men förlust för min fru om vi skulle skilja oss.
   
 11. Swetrot
  Medlem Nivå 11
  Drubbla: När man säger JA äger man hälften av de gemensamma tillgångarna såvida inget äktenskapsförord finns. När det gäller dribblandet med procentsatser hit och dit, så kan jurister det bättre än mig.
   
 12. C
  Medlem Nivå 6
  Swetrot.

  Du har fel. Det man tar in i boet är under äktenskapet respektives enkskilda egendom. MEN när ni skiljer er räknas allt som giftorättsgods och delas mitt av såvida man inte skrivit ett äktenskapsförord.

  Enda sättet att göra det på är att göra en bodelning inom äktenskapet och föra över halva huset på den andra hälften alternativt att den andra hälften förvärvar halva fastigheten.

  Tro mig. Jag fick sälja min tomt till min fru eftersom hon byggde på ofri grund. Fick mao betala stämpelskatt två ggr och 8 timmars advokatarvode för konsultation.
   
 13. K
  Medlem Nivå 7
  Antag följande:
  A och B är sambos, där B äger huset, men paret vill att A ska äga hälften.

  Om man bodelar enligt ovan, får man då inte reavinstskatta enligt modellen att A förvärvat halva huset "gratis" och därför får reavinstskatta medan B har gjort en förlust? Kan man förresten bodela som sambos? Och vad betyder "förvärvar halva fastigheten"? Att man ger bort?

  Hur går det med sedan tidigare uppskjuten reavinstskatt för B om paret bodelar och B på så sätt förlorar en del av fastigheten i vilken B har investerat tidigare reavinst?

  Sen lite andra frågor; är stämpelavgift och lagfartsavgift samma sak? Är den i procent av köpeskilllingen, taxeringsvärdet eller vad? Är den lika stor om det bara rör ett halvt hus?

  /Elin
   
 14. C
  Medlem Nivå 6
  Kloka_Elin

  Jo, den part som bodelat till sig halva fastigheten måste reavinstbeskattas på hela sin del av fastigheten eftersom denne inte har haft någon kostnad för sin del.

  Skulle dock tro att man skulle kunna bodela tillbaka fastigheten innan man säljer och därmed har ju parten A hela kostnaden igen.

  Detta var anledningen till att min fru köpte min tomt. Stämpelskatten på 17500 var betydligt lägre än en reavinstbeskattning när vi säljer fastigheten på 20-30% av vad jag köpt tomten för.

  Stämpelskatt och lagfart är samma sak. Avgiften är 825 kronor men lagfarten kostar 1,5% av köpeskillingen.


  Däremot, om A&B äger fastigheten gemensamt och sedan väljer att bodela så att A äger hela fastigheten så är det en annan femma.
   
 15. Karolina
  Medlem Nivå 1
  Både vid gåva och bodelning övertar man givarens / andre makens ingångsvärden. Man får således inte alls ingångsvärde 0 som påstås ovan. Och ja, man måste var gift för att bodela.

  Jag tycker ni skall kontakta en jurist för att diskutera för- och nackdelar med de olika alternativen.
   

Hej där! så kan du också ställa frågor i forumet. :love: