Byggahus.se

Hur olja gnisslande plast??

 1. H
  Medlem · Västra Götaland · 56 inlägg

  Händig

  Medlem
  Hej,

  Jag har ett IKEA-kök där kylskåpsdörren är klädd med skåpslucka som matchar resten av skåpen. Träskivan som sitter på kylskåpsdörren är fäst med en plastkonstruktion där en pastklack löper i en plastskena, alltså plast mot plast. Det gnisslar förfärligt. Jag provade med symaskinsolja helt utan resultat. Vet någon vilken slags olja man bör använda för att få bort gnisslet?
   
 2. Thomas59
  Byggveteran · Stockholms län · 2 986 inlägg

  Thomas59

  Byggveteran
  Teflon-/Silikonspray kanske eller det grafitpulver som man kan köpa för att smörja lås. Fett är annars inte helt ovanligt som smörjmedel i plastglidlager.
   
 3. Johan Gunverth
  Diversearbetare · Göteborg · 8 304 inlägg

  Johan Gunverth

  Diversearbetare
  Silikonolja. Ta så lite som möjligt.
   
 4. ikeahantverkaren
  Medlem · skåne · 921 inlägg

  ikeahantverkaren

  Medlem
  Du har satt skenan snett iförhållande till vart klacken vill att den skall sitta.Om du tittar in i plastklacken så ser du ett spel på ett par millimeter luft.Titta nu på hur dessa millimetrar förändras genom att samtidigt öppna och stänga luckan.När du öppnar och stänger luckan så skall dessa millimetrar fördelas på var sin sida om plast skenan.Gör det inte det hela vägen som du öppnar och stänger så gnisslar det.Bakom plastskenans lock sitter skruv in i luckan som håller skenan på plats.De sitter i justerbara hål i skenan.Justera dessa.Är det riktigt illa får du lossa räta upp och skruva i på annat ställe i luckan.I verligheten kan nu plastskenan i många fall upplevas sitta snett(beroende på hur luckan är justerad samt hur korrekt du fått högskåpsstommen i vinkel,) men det spelar mindre roll.Det viktiga är att den ej vidrör klackens övre och undre kant.
   
  Redigerat 17 sep 2010 00:22
 5. TheJesper
  Medlem · 139 inlägg

  TheJesper

  Medlem
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.