18 160 läst · 89 svar
18k läst
89 svar
Hur mycket ved får jag elda i timmen?
Härligt😃 de funkar inte med våran keddy, det ryker troligtvis in. Rädd för att slangen är för klen, eller så beror det på modellen. Gissar att vi inte har samma? Har den nyare sk1002A AndersS skrev:
Askan ska aldrig någon annanstans än ut i trädgården det visste de redan på hedenhösE Einh skrev:Vid soteld kan väl en murstock i värsta fall spricka och antända närliggande träkonstruktioner? Än värre blir det väl om man endast har en stålskorsten. Den lär ju bli glödhet om det blir soteld i den.
Men den största brandrisken med kaminer tror jag istället är oförsiktig hantering av askan. Man tror att askan är kall och häller den i soporna. Efter ett tag antänds papper i sophinken och man får en brand i hemmet.
Vänta nu litet...... normalt brukar man ju lägga askan i en 20 liters plåthink (tom målpyts) som man tömmer i någon grop när allt garanterat är kallt?E Einh skrev:Vid soteld kan väl en murstock i värsta fall spricka och antända närliggande träkonstruktioner? Än värre blir det väl om man endast har en stålskorsten. Den lär ju bli glödhet om det blir soteld i den.
Men den största brandrisken med kaminer tror jag istället är oförsiktig hantering av askan. Man tror att askan är kall och häller den i soporna. Efter ett tag antänds papper i sophinken och man får en brand i hemmet.
Inte kastar man ju aska bland pappersskräp.
Fast jag vet att hus bränder har startat som gräsbränder när någon har slängt ut aska med glödrester i när det var torrväder. Jag tror att någon sade att någon av bränderna i Rökiö hade startat på det viset. Större delen av den byn har brunnit två gånger. En gång på 1890-talet och en gång på 1950-talet.
Nja, eldar du rent trä så skulle inte jag fundera på användningen. Finns väl vissa rekommendationer att unvika trädgårdsland med grönsaker.Norrtull skrev:
Problemet är väl att träd innehåller tungmetaller helt naturligt (som allt växande).A AndersS skrev:
Och att lägga tio kilo björk och låta murkna i trädgårdslandet är ju inga problem.
Men via aska kan man ju lägga motsvarande tonvis med ved precis där morötterna växer.
Så sprid bara ut askan vettigt så är det inga problem.
Jag har en äldre kakelugn, där går det elda med luckorna öppna men varför skulle man göra det?M Mapet890 skrev:
I min nya kamin ryker det in massor, vet inte om det beror på dimensionen på slangen jag satt i ? Men tror det är nyare kaminer som ofta är så?
Frågar du mig?F fiskarn87 skrev:
Kaminen funkar bäst så. Med luckan stängd brinner det för fort, då får man lägga i ved mycket oftare. Det är ett jävla drag i röret. Och det med spjället nästan stängt. Så det brinner lugnare och det blir varmare i huset med luckan öppen.