18 159 läst · 89 svar
18k läst
89 svar
Hur mycket ved får jag elda i timmen?
Jag eldar en hel dag i kamin om det behövs, i med några klabbar så det håller lite värme aldrig pyrelda sade sotarn.F fiskarn87 skrev:
Kan man lägga handen på skorstensmuren är det väl ok och när kamin börjar bli röd så får man väl lugna sig lite 😉
Morfar talade om att de eldade så kaminen och en bit av skorstensröret var rödglödande då de försökte överleva i usla engelska militärtält under vinterkriget. Sedan fick de bättre tält av masonit som de täckte med granris och snö och då blev det drägligt utom när ryssen sköt
Helt sjukt att göra en liten startbrasa och sedan lägga 3,5 kg ved på den startbrasan! Blir en helt uruselt förbränning när all den veden ska förbrännas...A AndersS skrev:Var tvungen att leta om jag hade något kvar och hittade denna, Vår första Kedddy 200 (och Kedddy är rättstavat) från -97. Det står t.ex. "aldrig starta en stor brasa i kall kamin" och sedan sedan vid upptändning "Lägg ca 3,5 kg finhuggen torr ved ovanpå", tja det verkar finnas lite marginaler att ta av.😂
[bild]
Källa: https://www.brasvarmeforeningen.se/elda-ratt/Elda rätt
Med topptändning halverar du utsläppet av partiklar från skorstenen samtidigt som veden utnyttjas mer effektivt.
TÄND FRÅN TOPPEN – TRE STEG
Det bästa sättet att elda kan variera från kamin till kamin, det är därför viktigt att du läser eldningsinstruktionerna noga innan du börjar elda.
När veden brinner optimalt avger den blå flammor, gula flammor innehåller mer sot och partiklar.
- FÖRBEREDELSE: Lägg större vedträn korsvis i botten och över det finare upptändningsved. Överst lägger du 2-3 upptändningskuddar. Mängden ved kan variera från kamin till kamin. Använd endast torr ved. Läs i artikeln om Hantering av ved vad som är torr ved.
- TÄND FRÅN TOPPEN: Topptändning av veden fyller två funktioner. För det första så minskas utsläppet av partiklar kraftigt och veden utnyttjas mer effektivt, för det andra bildas det mindre rök i upptändningsfasen vilket minskar risken för sotbeslag på glasen. Topptändning ger snabbare uppvärmning av brännkammaren och man får snabbt bra drag i skorstenen, mer syre till flammorna ger högre temperatur. Använd upptändningskuddar för en snabb upptändning utan onödig rök.
- SÖRJ FÖR GOD LUFTTILLFÖRSEL: Det är viktigt att det kommer tillräckligt med luft in i huset så att eldstaden för tillräckligt med luft till förbränningen. En köksfläkt som är igång eller en ventilationsanläggning som drar luft ur huset minskar draget i skorstenen. Öppna samtliga spjäll på kaminen och ställ gärna luckan på glänt några minuter tills elden tagit sig ordentligt. Vänta ca 15 minuter tills brännkammaren är uppvärmd innan du reglerar spjällen. Läs noggrant i instruktionerna hur luften ska regleras på just din kamin. Spjällen får inte stängas till så mycket att flammorna dör ut. Veden skall alltid brinna med synlig flamma annars ökar utsläpp av sot och partiklar.
Det som står är att man gör en första brasa med 3,5kg finkluven ved och tänder den underifrån, inget konstigt med det egentligen.K KB-U skrev:
Det vanligaste är glömda spisar. Soteld är inte heller helt ovanligt. Men normalt sett brinner det ju bara i rökgången då, det påverkar inte huset.
Det finns gott om statistik på området. Läs den i stället för att gissa.
Nej. Den vanligaste orsaken är brand relaterade till den elektriska spisen. Mer än dubbelt så vanligt som brand i skorstenen.Tomture61 skrev:
Av de 5 415 bostadsbränder som räddningstjänsten ryckte ut på under 2015 var hela 1 250 orsakade av glömd spis. Näst vanligaste orsaken var tekniskt fel med 575 bränder, på tredje plats kom skorstensbrand/soteldsbrand med 524 bränder. Levande ljus stod för 147 bränder.
https://www.brandskyddsforeningen.s...t/sa-har-forebygger-du-en-brand-i-din-bostad/
Vid soteld kan väl en murstock i värsta fall spricka och antända närliggande träkonstruktioner? Än värre blir det väl om man endast har en stålskorsten. Den lär ju bli glödhet om det blir soteld i den.D Daniel 109 skrev:
Men den största brandrisken med kaminer tror jag istället är oförsiktig hantering av askan. Man tror att askan är kall och häller den i soporna. Efter ett tag antänds papper i sophinken och man får en brand i hemmet.