Hittad dold skrotupplaga på tomten

34k läst  81 svar

 1. B
  Medlem Nivå 2
  Hej!

  Behöver lite råd och förslag. Köpte hus där vi nu ganska exakt bott i ett år. Stor tomt på 5000kvm. Halva tomten rejält kuperad med mycket berg/naturtomt. Vi visste om att det låg lite gammalt gunnebostängsel slängd på den delen... men...

  När vi väl har börjat rycka i det där har vi nu insett att det är en medvetet dold skrotupplaga. Oklart hur många kubik det rör sig om, men med blandat metall, isolering, plastförpackningar, gammal elektronik, glas etc. Allt dolt under ett lager av plast/pressänning och sedan jord ovanpå. Ju mer vi plockar desto mer kommer fram. Har nu insett att det inte är rimligt att få bort det för hand.

  Va gör man? Dom vi köpte huset av är strax över 80 år och bott här hela sitt liv (och är ursprungliga ägarna till fastigheten) till dess att dom sålde huset till oss. Dom har ju uppenbarligen brutit mot sin upplysningplikt och vi hade omöjligt kunnat med rimlighet besiktiga oss till denna skrothög.

  Dom har tecknat dolda felförsäkring.

  Kopplar in jurist med stämningsansökan? Skiter i högen o dumpar mer jord på (vilket vore direkt vidrigt)?
   
  • Laddar…
 2. harry73
  Allvetare · Nivå 22
  Oavsett om det är dolt fel eller ej, är det den som orsakar föroreningen som ska betala.
  Ta in jurist/miljökontoret och skynda på innan de dör, för då blir det antagligen ditt problem.
   
 3. windestal
  Husägare · Nivå 6
  Börja med att kontakta säljaren och prata om saken. Kanske går det att lösa med dem utan jurister och stämningar? Oavsett bör ni meddela dem omedelbart, eftersom dolda fel endast kan åberopas om man anmäler det till säljaren inom rimlig tid (vilket är rätt kort) från att man upptäckte det.

  Om det inte blir en vänskaplig lösning så är ju frågan hur mycket skrot det faktiskt är, om det är summor som gör det värt allt krångel och ev kostnad som det innebär att driva process mot dem, men det får ni ta ställning till då.
   
 4. R
  Medlem · Nivå 8
  Då har de ju bott där under en lång tid då det ansågs normalt att ha en lokal skräphög på sina marker. Iofs brukar det vara mer metall och glas än isolering och plast om de är riktigt gamla. Lite beroende på placeringen, övertäckningen och innehållet så kan det ligga inom vad man kan vänta sig om det då var en landsbygdsmiljö där ingen grävt i marken sedan den tiden.
   
 5. K
  Medlem · Nivå 8
  Det gäller kanske att besinna sig och tänka igenom olika scenario innan man handlar.
  Finns det något, eller kan ni misstänka att det finns något där som kommer att skada naturen nämnbart om ni bara låter det ligga?
  Kommer ni ha behov av ytan där skräpet ligger?

  Det är ju otrevligt att det ligger en skräphög där, men i och med att ni äger fastigheten äger ni också problemet. Drar ni upp ärendet lär miljökontoret ålägga er att ta bort den på er bekostnad. Sen kan ni ju försöka få tillbaka kostnaden från säljarna, antingen frivilligt eller genom stämning, men det är ju osäker utgång på det. Låter tveksamt att en doldafelförsäkring skulle täcka en dold skräphög.

  Det kan ju vara bra att försöka göra en uppskattning av vad det skulle kosta att gräva upp, frakta och deponera skräpet.
   
 6. useless
  Självbyggare · Nivå 21
  Rent principiellt borde det kunna gå som ett dolt fel tycker jag. Felet gick inte att upptäcka och det kan ha påverkan på fastighetens värde vid försäljningen.
  Men, som sagt var, upplys säljarna om att ni har hittat skräphögen och undersöker vidare vilka åtgärder som ska tas. Då har ni iallafall anmält problemet inom skälig tid efter upptäckt.
   
 7. Dowser4711
  Renoverare · Nivå 7
  Hur stort är det och hur oländigt ligger det till?
  Ryms det i en 10m3 container och går det att komma åt med en traktor med skopa/grävmaskin?
  I så fall blir ju kostnaden med största sannolikhet under 10.000 och inte relevant som ett dolt fel.
   
 8. H
  Verktygstokig · Nivå 8
  Få en lastbil med 38 kubik container med kran och gripskopa på.
  Skopa upp allt om det går att komma åt.
  Sen kör på tippen.
  Försök sen få kostnaden på säljarna.
  Det behöver inte bli så dyrt.
  Pratar du snällt med tippen att det är en hög med skrot på privat tomt som du vill deponera då det låg på tomten du köpte så kanske de tar emot gratis med.
   
  • Laddar…
 9. M
  Husägare · Nivå 6
  Fast om det innehåller miljöfarligt avfall (TS nämde ju "gammal elektronik") måste ju detta sorteras ut på ett eller annat sätt.
   
  • Laddar…
 10. H
  Moderator · Nivå 25
  Jag tror att de flesta doldafelsförsäkringar friskriver sig för fel på tomten (undersök exakt formulering i avtalet). Det kan ändå vara ett dolt fel som säljarna ansvarar för. Men iom. att det låg en del synligt skrot på platsen, så misstänker jag att du borde gjort en fördjupad undersökning, och då hade det helt klart upptäckts.

  Om det i huvudsak är metallskrot, så är det möjligt att du kan få en lokal skrotfirma att komma och hämta det gratis. Är det någon enstaka TV eller liknande, så kanske man kan sortera bort den manuellt, annars är det risk att sorteringen blir dyr.
   
 11. useless
  Självbyggare · Nivå 21
  Nu var det ju säljaren som hade tecknat doldafelförsäkring. Det påverkar inte bedömningen om huruvida det är ett dolt fel eller inte. Det enda som påverkas är om säljaren ska få hjälp av sitt försäkringsbolag med eventuella kostnader eller om dom får punga ut med pengarna själva.
   
 12. Cheesen
  Nybyggare · Nivå 9
  Jag tror inte ni kan få det som ett dålt fel. Bevisligen så syntes toppen av isberget och borde föranlett djupare undersökning.

  Nedskräpningen däremot... Det ansvaret kan ligga på den nedskräpande.
   
 13. K
  Medlem · Nivå 8
  Det kan väl nog betecknas som ett dolt fel. Men en säljarförsäkring lär ju inte täcka något som säljaren själv dolt.

  Går det att grovsortera så elektronik och metall är utskilt är mycket vunnet.
   
 14. K
  Medlem Nivå 8
  Om förra ägarna täckt över skrotet m en presenning och sedan lagt jord över för att det inte ska synas, och dessutom håller tyst om det är det ju en fullkomligt medveten handling från dem.

  Jämförelse: man vet att man har en vattenläcka vilket syns på parkettgolvet så inför försäljningen lägger man nytt golv och säger inget om läckan. Dolt fel eller bedrägeri?
   
 15. Stefan N
  Verktygstokig · Nivå 18
  Gäller dolt fel ens tomter? Är det inte bara fastigheten?
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: