Hemautomation var startar man?

6k läst  37 svar

 1. Buuzzz
  Medlem Nivå 7
  Kortsluter snart hjärnan med allt läsande i detta ämne...

  433MHz, Z-Wave osv osv osv
  Nexa, Zipabox, Tellstick osv osv osv

  Vill i första hand styra belysning, uttag, läsa av temperaturer och kanske någon kamera.
  Gärna trådlöst.
  Har dragit CAT6 på övervåningen, mestadels MAC i huset.


  Någon vänlig själ som kan (på ett ganska kort sätt) kan sammanfatta hur jag ska tänka eller länka mig till någon bra sida där jag kan få klarhet... :surprised:
   
 2. E
  Medlem · Nivå 16
  Har bara själv erfarenhet av Telldus system, och då Tellstick Net. Tycker det är ett bra system som till en billig peng ger en hel del funktioner. De funktioner som du räknar upp löser du lätt med en Tellstick Net, förutom kameraintegration.
  Webgränssnittet är kanske inte så "flashigt" men gör vad det ska. Enkelt att komma igång, och grejorna fungerar stabilt. Det som ibland kan kräva justering är placering av Tellstick:en och/eller antennen om du har sensorer eller mottagare på lite längre avstånd.

  I dagarna kommer det två nya versioner av Tellstick:en; en uppdaterad Net (433 MHz-baserad) med funktioner som gör att den kan köra oberoende av internetförbindelse samt en ny ZNet med både Z-wave och sänd/mottagning på 433 MHz-bandet.

  433 MHz-prylar kostar ca 1/3 av motsvarande Z-wave-enheter, så du kan billigt komma igång med styrning och mätning.
   
 3. V
  Medlem · Nivå 6
  Jag sitter i samma sits som du Buuzzz Jag tänkte gå på Nexa Bridge. Men efter att ha läst tråden om Bridgen här på Byggahus så känns den för gungig. Så nu letar jag något annat, lutar åt någon Telldus. Denna tråd kommer jag följa.
   
  Redigerat 31 okt 2016 17:15
 4. RilleRock
  Medlem · Nivå 11
  Kör med Tellstick Net sen några år och den är extremt stabil.
   
  • Laddar…
 5. Buuzzz
  Medlem Nivå 7
  Tack för alla svar. Testade en Tellstick Net för ganska många år sedan då den släpptes och det måste ha varit ett måndagsexemplar då jag höll på att bli tokig på att enheterna aldrig synkade. Lämnade tillbaka den.
  Har jag förstått det hela rätt att 433MHz bara skickar en signal att utföra en handling och att Z-wave även ger ett svar om att det är utfört? Då kanske den nya Telldus kan vara någon om man har något "kritiskt" som man måste veta att et är utfört.... Som att starta någon viktig i-landsmaskin :wow:
   
 6. W
  Medlem Nivå 1
  Jag har kört ett drygt år och började precis som TS inför inköpen med att googla sönder nätet. Övervägde telldus, Fibaro, Vera, Zipato och Nexas box.

  Jag ville kombinera larm, termostatstyrning och belysning i mitt hus.
  Larm: valde z-wave. Bra sensorer till schysst pris jämfört med vanliga hemlarm.
  Termostat: köpte Danfoss link (z-wave) men var inte nöjd med dem då de inte lät sig integreras särskilt bra med andra centralenheter än Danfoss egna.
  Belysning: Nexa 433MHz för hela slanten då återkopplingen inte är lika viktig. Fortfarande nöjd med detta val!

  Centralenheter som fixar både z-wave och 433 är inte så många, och jag köpte till slut Zipatos Zipabox. Den har stor potential och otroligt många finesser _MEN_ mjukvaran är buggig så att den inte känns särskilt pålitlig. Tyvärr verkar just tillförlitlighet vara något alla centralenheter lider av så oavsett vad du väljer ska man nog räkna med att det funkar enligt "best effort". Det är fortfarande early adopters land även om produkterna sålts länge.

  Alla system har sina starkare sidor så gör en tydlig lista vad som måste stödjas och vad som vore roligt att ha.

  Lycka till!
   
  • Laddar…
 7. pelpet
  Medlem · Nivå 21
 8. E
  Medlem · Nivå 16
  Ja det är korrekt. En 433 MHz-sändning skickar ut ett antal till/från/dim-signaler i varje sändningsskur, detta för att säkerställa att kommandot når fram. Detta kan du sedan repeterar flera gånger i Tellstick:en.
  Z-wave kvitterar mottagen signal, men har du dålig signal till en Z-wave-mottagare kan det också hända att den inte reagerar på kommandot.
  En finess med Z-wave är att det kan bygga upp ett eget nätverk (mesh) mellan enheterna och på så sätt reläa signalen mellan mottagarna för ökad räckvidd.
   
 9. norrbottenssnickaren
  Hobbyelektriker · Nivå 15
  är i samma sits som TS. har kört en tellstick duo ett tag men inte varit jätteimpad, sedan byggde jag mitt eget automationssystem med esp8266 samt en MQTT-broker för att styra enheter med en google-calender. Men det känns också meckigt och lite för mycket hands on när man har dåligt med tid för att leka.

  så det blir en z-wave kontroller helt klart men frågan är bara vilken som gäller. Ska man verkligen ge sig på att köpa en svensk kontroller typ nexa eller telldus eller är det fibaro eller vera som gäller?
   
 10. 13th Marine
  Renoverare · Nivå 17
  Nu när jag har hus så tänker jag börja min hemautomation.

  Det blir Z-wave då det finns färdiga lösningar som är rimligt prissatt, och att Z-wave är dubbelriktat och om man köper rätt dessutom krypterat.
  Styrdosa blir en rPi med Razberry-kort på till att börja med.

  Första steget blir en installation för att lösa lite lamptändningsbekymmer så som att jag inte får i tillräckligt med tändtrådar i vissa rör, samt att kunna styra lampor med brytare på andra grupper.

  Sedan får andra system komma med tiden.
  Vissa noder vill jag bygga själv, och då blir det nog mysensors eller liknande för dessa.
   
 11. Buuzzz
  Medlem Nivå 7
  Kom på en följdfråga, OM man köper en "centralenhet" som nu ska styra vilket system man nu väljer kan man då utan större problem byta "centralenhet" om det nu kommer en bättre som bygger på samma system?
   
 12. nikasp
  Medlem · Nivå 12
  Jag köpte en Tellstick Net i väntan på Telldus Znet Pro som aldrig kom men nu blir det nog en Lite v2. Sugen på Z-wave och mer möjligheter. Tänder och släcker en massa belysning och faktiskt har det funkat extremt bra med Net:en så känns nästan fånigt att byta ut den.
   
 13. jbr
  Besserwisser · Nivå 7
  Det är alltid fascinerande att se hur belackare av hemautomation så okunnigt dömer ut något de uppenbarligen varken har kunskap om eller erfarenhet av.
  Att det tar 10 sekunder att tända lamporna eller att knx-system "inte passar in" är ju befängda inlagor.

  Hemautomation anpassad efter användarens behov och önskemål är självklart enbart positivt.
  Om det sedan är värt pengarna är ju upp till var och en att avgöra.
   
 14. H
  Medlem Nivå 2
  Hej!

  Är du intresserad av att bygga egna lösningar är www.mysensors.org ett super bra ställe att börja på. Kör själv på domoticz på en raspberry pi med egenbyggda "mysensors" sensorer vilket fungerar klockrent.

  Om inte annat finns det en hel del matnyttig läsning och ett riktigt bra forum för dom flesta områden som berör hemautomation.

  Mvh
  Henrik
   
  Redigerat 1 nov 2016 22:19
  • Laddar…
 15. 13th Marine
  Renoverare · Nivå 17
  Just det, glömde skriva det.

  Tanken är nog att köra på Domoticz för webbinterface.
  Antigen kör jag allt (Domoticz och Z-wave gateway) på en rPi med RaZberry eller så bryter jag ut Domoticz och lägger det på en Beagle Bone Black jag har liggandes.
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: