Byggahus.se

Har vi råd att bygga enl. ritning?

 1. N
  Medlem · 162 inlägg

  Netaria

  Medlem
  Vi har ÄNTLIGEN hittat en arkitekt som gett oss en helt underbar ritning och som är helt i vår smak. Vi har när vi gav henne uppdraget även gett en "maxkostnad" och förklarat tydligt vad som skall ingå i den kostnaden.

  Varje person vi nu visat ritningen för att påtalat att det ser dyrt ut. Börjar bli rädd för att arkitekten är lite för optimistisk. Vill ju inte gärna sitta med vårt drömhus, på vår drömtomt och behöva sälja...

  Vår plan är att sända ritningen, när den är klar, på offert, men redan nu vill man ju få ett hum om det är värt att gå vidare med den ritning vi har. Det är ju inte direkt gratis att jobba tillsammans med en arkitekt.

  Utöver att be arkitekten precisera kostnaden, råd någon?
   
 2. G
  Medlem · 117 inlägg

  gotlund

  Medlem

  Re: Har vi råd att bygga enl. ritning?

  varför tycer folk att det ser dyrt ut ?
   
 3. Hemmakatten
  Medlem · 11 629 inlägg

  Re: Har vi råd att bygga enl. ritning?

  Arkitekter är inte specialister på produktionskostnader. Däremot har de kunskaper om hur man bygger hus billigt eller dyrt. Dvs. de kan uppskatta att huset kommer att kosta si eller så många tusen kronor per kvadratmeter. de har också kunskapen att rita hus som byggnadstekniskt är enklare att bygga, tex upprepade moduler, få storlekar på fönster, inga tornhus. Många vinklar på ett hus är dyrare än ett rektangulärt hus, ett tak är billigare än ett vinkelhus med två tak, öppet upp till nock är dyrare än vnalig takhöjd osv.

  Att arkitekter har en förmåga att rita hus som ser exklusiva och "dyra" ut och som är anpassade till tomten och familjen som skall bo där, behöver inte betyda att det blir dyrare att bygga.
   
 4. N
  Medlem · 162 inlägg

  Netaria

  Medlem

  Re: Har vi råd att bygga enl. ritning?

  Eftersom vi är helt tokiga i det hus som vi fått ritat har vi bestämt oss för att fortsätta (trots alla förmaningar om att det "ser dyrt ut").

  För att få en bättre uppfattning om vi har råd att bygga eller ej ska jag nu kliva in i offerternas underbara värld. Jag undrar därför om det är någon som har och vill dela med sig om förslag på offert. Min förhoppning är att det inte behöver vara skrivet in i minsta detalj (för ärligt talat vill vi inte låsa oss vid material och har själva ganska dålig uppfattning om vad som är dyrt/billigt/bra/dåligt samt tänker göra mycket arbete själv och jaga reapriser), men ändå så pass preciserat att kostnaden är realistisk.

  Tacksam för all hjälp!
   
 5. P
  Medlem · 117 inlägg

  Pure

  Medlem
 6. S
  Medlem · 4 inlägg

  supporten

  Medlem

  Re: Har vi råd att bygga enl. ritning?

  Hej!
  Jag tycker att du skickar ut en förfrågan till några hustillverkare och ber om en offert. Då får du ett svar på dina funderingar att ta ställning till, har vi råd att bygga detta huset eller ej? Lycka till.

  PS. Enklast är att låta dem offerera med sin standard på huset. DS ;)
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.