Byggahus.se

Har vi något att vinna...?

 1. H
  Medlem · 313 inlägg

  hanneli

  Medlem
  Hej forumister, varit borta ett tag nu från forumet, men nu börjar vårat hus närma sig övertagning :)

  Behöver eran hjälp med att värdera om vi kan klaga på räkning från entreprenör:

  Vi hade en budget på 150.00 för markarbeten, ingick inte i totalentreprenaden. Våran entreprenör uppgav att det hela skulle komma på ca 85.-90.000, och vi tänkte då att vi hade möjlighet gjuta garageplatta samtidigt utan att spränga budgeten totalt - och frågade hur mycket det skulle kosta - fick 75.000 till svar. Fick inget skriftligt erbjudande, och hade bara 24t på att bestämma oss på den tidpunkten. Hör med att entreprenören visste att 150.000 var vår budget. Fick en snygg platta och efter ett par månader en räkning på nästan 250.000 - som inkluderade moms, gravmaskin och timpenning. Tack för det... (priset utan moms och arbete på platta pch fyllnad är som vi fick muntligt)

  Nu har vi försökt läsa lite lagtext här och var, hittar konsumenttjänstlagen bl.a., men vet inte om den går att använda. Känns ju otroligt fånigt att vi inte frågade om moms ingick, men eftersom vi är norska och i Norge _måste_ entreprenör uppgje totalkostand inkl moms och arbete trodde vi väl att det var så här ochså. (ja,ja, ska inte tro, ska veta...). Och muntligt är lika med skriftligt, om ord står mot ord är lagen till för konsumenten.

  Men hur kan det ha sig att entreprenören med vetskap uppgjer priset utan moms och arbete när han _visstet_ at våran budget är 150.000....

  Är det någon som kan svara på om det finns något att vinna på att börja bråka med entreprenören i detta fall? alternativ hjälpa mig med länkar till tråder med samma problem.

  På förehand tack!
  hanneli
   
 2. H
  Moderator · Stockholm · 43 496 inlägg

  hempularen

  Moderator

  Re: Har vi något att vinna...?

  Tror att ni har en hyffsad chans att åtminstonde jämka priset. Kontakta Villaägarförbundet, www.villariks.se. De ger viss gratis juridisk rådgivning åt medlemmar (och det kan ni bli när ni ringer).

  En möjlig svårighet här är ju vad det egentligen är som kostat extra. Ofta är ju markentrepenaden given en viss kostnad förutsatt att det inte går åt mer än X kubik fyllnad etc.

  Vad gäller momsen så är det ju så även här i Sverige att priset skall anges inkl. moms. Men jag misstänker att det kan finnas kryphål för entrepenören, så ni bör låta någon sakkunnig gå igenom de skriftliga och muntliga avtal ni har.
   
 3. volvo
  Medlem · Södra sverige · 2 771 inlägg

  volvo

  Medlem

  Re: Har vi något att vinna...?

  En konsument har rätt att anta att det priset som anges är ett pris inkl. moms om inte entreprenören uttryckligen angivit att priset är exkl.moms.

  Muntliga avtal är lika giltiga som skriftliga.
  Om ord står mot ord är det konsumentens tolkning som är den som skall gälla.
  Det är altså i allra högsta grad i entreprenörens intresse att de ser till att få överenskommelser skriftligt.
   
 4. H
  Medlem · 313 inlägg

  hanneli

  Medlem

  Re: Har vi något att vinna...?

  Jättestort tack för era svar, inspiration till att gå vidare i morgon!

  mvh hanneli
   
 5. H
  Medlem · 313 inlägg

  hanneli

  Medlem
  Hej - länge sedan nu (har varit mera aktiv på bebisforum!). Vill bara uppdatera om att efter att vi skickade två formella brev til entreprenören om att vi inte accepterar räkningen och hänvisar till det muntliga beskedet har vi inte hört någon ting. Dom kontaktade oss en gong i april via mail och enligt denna hade våran kontaktperson varit hemma hos oss någon gång och ringt på dörren för att prata?!?! Han bor ju minst 12 mil bort?!?! Vi svarade et brev att sådann kontakt vill vi inte ha.

  Nuvel, det har varit tyst som i graven, och vi tänker inte elda på i frågan. Det rör sig alltsom om närmare 60.000. Inte vet jag hur dom bara kan överse en sådan räkning utan vidare, men. Inte vårat problem nu, tycker jag, vi har "gått efter boken" med hjälp av konsumentvägledare i våran komun.

  Hejdå!
   
 6. H
  Moderator · Stockholm · 43 496 inlägg

  hempularen

  Moderator
  Bara att gratulera och hålla tummarna.

  Jag hängde inte riktigt med i matten om prisuppgifterna. Men entrepenören har troligen rätt att debitera 15% mer än uppgiven prisuppsakttning. Såvida det inte var ett fast pris.

  Som det har framgått av en annan tråd här nyligen så kan det vara smart att inte svara på mail från entrepenören. För preskritionstiden för fordran löper i 3 år. Men förnyas vid varje (bevisbar) kontakt.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.