Byggahus.se

Har ett lite udda problem (tror jag)

2k läst  19 svar

 1. K
  Medlem Nivå 6
  Jo som sagt har ett litet udda problem.

  Köpte i veckan en tomt som är tänkt att börjas bygga på inom inte allt för lång tid men de är en annan femma...

  Nu till problemet, de finns en borrad brun på tomten (bara ett rör som går upp ur berget) men eftersom de bara är ett rör och den stått öppen i säkert 10 år så har antagligen ungar fyll hålet med sten och pinnar... Och de ja undrar nu om någon har någon idé vilket som borde vara bäst ur ekonomisk synpunkt o avhjälpa detta problem eller är de bara att ta dit en brunnsborrare som rensar hålet eller vågar dom ens de?

  Tacksam för hjälp //Emil
   
 2. harry73
  Allvetare · Nivå 23
  Om röret är tillräckligt stort skulle en slambil kunna rensa hålet men det vill man troligtvis inte pga smittan. Men en brunnsborrare borde kunna hjälpa med det
   
 3. K
  Medlem Nivå 6
  Går nog i dom tankarna med en borrare men känslan är lite att de kunde nästan bli billigare o borra ett nytt hål som man dessutom vet mer om? Nästa tanke var att ta kompressorn på jobbet 6m3 (sån På släpkärra) och sätta på en slang på de men misstänker att de kan bli för dålig kräm ändå? Rätt grova domdär vattenhålen..
   
 4. harry73
  Allvetare · Nivå 23
  hur stor är den då? (Och hur djup)
   
 5. K
  Medlem Nivå 6
  Vet inte djupet. gubben som visste är inte kapabel till något pga demens så de går inte att få fram men diametern är säkert 120 eller större
   
 6. roland53
  Medlem Nivå 13
  Införskaffa ett rör tex kopparrör längd ca 3-3,5 m. Montera en lämplig slang på röret (typ trädgårdsslang el.liknande) med en slangklämma.
  Sänk ner denna tills den bottnar och koppla in en kompressor.
  Du kommer då att få en genomblåsning.
  Om det finns slam och lättare föroreningar kommer dom att blåsas upp.
  Efterhand kan du möjligen sänka slangen bit för bit efter hand som brunnen blåsts ren.

  Om det finns sten och andra tyngre föremål i brunnen så funkar tyvärr inte denna metod, men börja med detta så får du en uppfattning om djup och vad som blåses upp.

  Låt kompressorn blåsa fullt med tillgänglig kapacitet, trycket är då lågt men luftmängden max. För att maxa effekten så stäng ventilen till luftslangen, en stund, tills kompressorn jobbat upp max tryck och öppna ventilen max.
  Du chockar då och med vattenpelaren som kommer upp dras också slam mm..
  Upprepa tills du bara får upp rent vatten.

  Desto större kompressor, ju bättre....
   
 7. K
  Medlem Nivå 6
  Ser ju pinnar o stenar när ja kollar ner i hålet så kommer nog få jobba för varje cm... (blåser hålen när vi spränger på jobbet ibland men de är ju klena hål jämfört med dessa så de är därför ja funderar på om de går men har en 6m3 på jobbet som ja får testa med först så får ja se om de kan göra någon skillnad :)
   
 8. Zixten
  Medlem · Nivå 8
  Finns ett brunnsarkiv för borrade brunnar, om du har tur finns din brunn med där. då kan du få reda på en del uppgifter där...

  Följ länken gå till rubriken Kartvisaren "Brunnar" och klicka på länken som visas där, sen är det bara att zooma in på kartan tills du hittar din fastighet.
  http://www.sgu.se/grundvatten/brunnar-och-dricksvatten/

  Men om du ser pinnar och stenar när du tittar ner i hålet känns det som om borrhålet är rätt så fullt och kanske bäst att borra ett nytt hål...
   
 9. K
  Medlem Nivå 6
  Bra sida dock fanns bara grannens brunn med där :( ja de är ju rätt fullt men hade ju sparat en del om de gick att blåsa upp skiten men vi får se :)
   
 10. harry73
  Allvetare · Nivå 23
  Töm den på vatten och hiss ner din fru som plockar pinnar och sten (eller har du barn?)
   
 11. K
  Medlem Nivå 6
  Får låna brorsans om inte annat ;)
   
 12. K
  Medlem Nivå 6
  Prata med en gammal brunnsborrare som trodde den bästa idén var att gå ner med en nersliten borrkrona och på det sättet rensa hålet. MEN de är dock inte säkert någon brunnsborrare är villig att ta på sig en sådan uppgift så de får avvakta tills senare i husbyggarprojektet!
   
 13. C
  Medlem · Nivå 14
  Hur djup är den?
  Vissa borrade är ju uppemot 60-100m djupa.
  Då är det snarare viktigt var vattenspeglen är och undersöka om det ligger skit på vägen dit, som skulle kunna hindra en pump från att sänkas ned.
   
 14. harry73
  Allvetare · Nivå 23
  Men om diametern är 120 cm (eller var det kanske mm), då kan djupet inte vara 50-100 m, för då rymmer hålet 50 - 100 kubik berg (blir några lastbilar för att borra en brunn
   
 15. C
  Medlem · Nivå 14
  TS nämner borrad brunn så jag gissar 120mm :)