Byggahus.se

Hålla inne pengar efter slutbesiktning

 1. E
  Medlem · 7 inlägg

  evamia

  Medlem
  Vi hade slutbesiktning den 27 mars. Under slutbesiktningen uppmärksammades ett antal fel som besiktningsmannen värderade till 20000 kr. I slutbesiktningen står det att felen ska vara avhjälpta senast 27 maj.
  I vårt kontrakt med snickarna står det at vi ska hålla inne 40000 kr tills felen i slutbesiktningen är åtgärdade. Detta har vi gjort. Vi har inte betalat de sista 40000 kr till snickarna trots att kvarvarande fel enligt slutbesiktningen bara är värda 20000 kr. (Vi har inte fått någon sista faktura av snickarna och de vet att jobbet finns kvar att göra. Det är grundkillen som har jobb kvar - bl a att flytta en plint under verandan och att gräva om lite vid stuprören. )

  Nu till frågan...

  Eftersom det nu är september och felen fortfarande inte är åtgärdade - måste vi betala dessa 40000 kr om de skulle få för sig att komma och ordna till felen?
  Vi skulle heldre gräva om stuprören själva och spara dessa 40000 kr.
  Måste vi kontakta snickarna och meddela dem att vi vill fixa resten själva? Måste de få ett antal dagarpå sig om vi meddelar dem? Om vi väljer att åtgärda felen själva - kan de kräva mellanskillnaden mellan det besiktningsmannen värderade felen till och det vi håller inne?

  Kan vi få problem med garanti och dyligt om vi ordnar det sista själva. T ex stuprören, om dräneringen visar sig vara mindre bra gjord...?
   
 2. C
  Medlem · 611 inlägg

  carlssoni

  Medlem

  Re: Hålla inne pengar efter slutbesiktning

  Har överenskommelse träffats om att ni skall hålla inne 40 000 kr till dess att alla anmärkningar är åtgärdade så har ni rätt att göra det.
  Om entreprenören inte åtgärdat inom två månader har ni dock rätt att göra det själva på deras bekostnad. Efter att ha meddelat dem detta. Vad ni har rätt att hålla inne därefter är det belopp som det kostat er att åtgärda. Resten kan de kräva inom en tid av tre år.
  Besiktningsmannens uppskattning kan inte ses som ett överenskommet belopp att hålla inne.

  Gör man en del arbete själv och fel i anslutning till detta senare skulle framträda kan det mycket väl uppstå en diskussion om vem som vållat felet.

  Kontakta entreprenören och gör upp om vem som skall göra vad och vad som ev. skall ersättas för att få saken bakom er.
   
 3. volvo
  Medlem · Södra sverige · 2 771 inlägg

  volvo

  Medlem

  Re: Hålla inne pengar efter slutbesiktning

  Ni skall skriftligen meddela entreprenören att han har till den XXXX att åtgärda de fel som noterats vid besiktningen. Om de inte gör så kommer ni att se till att arbetena utförs av annan (annan entreprenör eller er själva) samt att ni i och med detta kommer att anse att slutlikvid redan är erlagd och att ni behåller de 40.000kr som ersättning för att de inte fullgjort sitt åtagande.

  Sätt tiden till ett par veckor så att de får en ärlig chans att kunna utföra jobbet, men inte så lång tid så att hotelsen blir tandlös. Se gärna till att brevet lämnas med mottagningsbevis så att ni har ett bevis på att de mottagit brevet.
  När tiden gått ut så kan ni betrakta pengarna som era och göra vad ni vill med felen.
  Dock kommer självklart inte entreprenörens garantier att omfatta de arbeten som ni utför själva eller som annan utför åt er.
   
 4. saturnus
  Medlem · M · 3 679 inlägg

  saturnus

  Medlem

  Re: Hålla inne pengar efter slutbesiktning

  men ändå, är det alltid en risk, att hålla inne ett högre belopp, än vad värdet av att åtgärda felen kostar. Det finns ett framräknat belopp för vad det kostar att åtgärda brist o fel =20.000:- Du får själv göra en bedömning av om denna summa är relevant, som besiktningsmannen räknat fram.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.