Byggahus.se

Grund på berg?

445 läst  11 svar

 1. A
  Medlem Nivå 1
  Hej, har en undran över ritningen på mitt hus byggt 1950. Undrar om nån kan tolka ritningen. Jag bor i ett hus som är byggt på en höjd med lite berg runtomkring dock vet jag inte om huset står helt på berg. Där jag har markerat 2 så verkar huset gå under marken (understa våning är en källare) och på nr 1 verkar det gå där källargolvet slutar. Är det så att 1 står på berg och 2 är en pålning ner till berget? Tacksam för svar!
   
 2. J
  Medlem · Nivå 22
  Det finns ingenting på ritningen som antyder att huset är grundlagt på berg eller att det skulle vara pålat. Den streckade linjen markerar bara den urssprungliga markkonturen. Grundmuren vid din 2:a ligger så djupt bara för att den ska ligga på frostfritt djup.
   
 3. A
  Medlem Nivå 1

  Okej tack för svar! Vet du något om man visste/föredrog att bygga hus direkt på berg på 40-50 talet?
   
 4. J
  Medlem · Nivå 22
  Man har alltid föredragit att bygga på berg. Dels är det det stabilaste, dels var det inte odlingsbar mark. De flesta gamla mangårdsbyggnader på landet ligger på bergsknallar. I stadsplanelagda sammanhang har man dock ofta inte så stora möjligheter att påverka byggnadens läge.
   
 5. A
  Medlem Nivå 1
  Okej, då antar jag att huset ör byggt på berg eftersom tomten var enorm när huset byggdes och det är fullt med berg. Så antar att dom tog den bästa marken då, tack för svar!
   
 6. Mjölsered
  Byggveteran · Nivå 6
  Hej
  Konstigt att de inte har ritat ett fundament för skorstenen. Den måste ju stå på nått.
   
 7. A
  Medlem Nivå 1

  Ja det är lite konstigt, har dock 4-5 papper på ritningar så kanske finns med där, svårt att tyda vad det står
   
 8. J
  Medlem · Nivå 22
  Ritningen har flera brister. Den ger ett lite amatörmässigt intryck.
   
 9. A
  Medlem Nivå 1
  Finns lite mer detaljerade papper också som tur är kan du på något sätt se vad det är under huset på denna ritning, jag förstår ej så mycket.
   
 10. J
  Medlem · Nivå 22
  Det är en K-ritning (konstruktionsritning). Den omfattar bjälklagen över källaren och bottenvåningen, men säger inget om grundläggningen. Det finns säkert på en annan ritning.
   
 11. A
  Medlem Nivå 1

  Okej, detta va tyvärr det som fanns på Sthlms stads e-tjänster. Får kolla upp om det finns fler som dom inte laddad upp på nätet. Tack!
   
 12. Mjölsered
  Byggveteran · Nivå 6
  Ja, kan bara hålla med. Dock ser man en skillnad på djupet på ytterväggar men annars..... Nada.