Byggahus.se

Grovdammsugare till aska mm?

 1. C
  Medlem · 380 inlägg

  Carla

  Medlem
  Hur har det gått med era asksugar fungerar de fortfarande lika bra ?
   
 2. L
  Medlem · Uppsala · 286 inlägg

  Lars K

  Medlem
  Carla!

  Blir ju inte så mycket sugande nu på sommaren när man eldar var 10 dag. Får be att återkomma till vintern.
   
 3. P
  Medlem · Dalarnas län · 618 inlägg

  -PC-

  Medlem
  Jo, så är det nog, men jag tycker den funkar rätt bra i.a.f.
  Jag har kört betong och tegel, både bitar och borrdamm. Det funkar tämligen bra, fastnar någon bit då och då i vinkeln i hinken, men det går bra om man suger småbitar.

  Sög upp en massa gammalt sot ur skorstenen, som satte igen vinkeln i hinken. Körde in en mejsel där, sen var det full fart igen.

  Jag fick värmeskyddet att lösa ut på min sug, men då hade jag kört rätt länge med den. Dock så tog det lång tid innan det återställdes, trodde först att den pajjat...

  Apropå gipsdamm, det fick man ju inte suga med den, p.g.a. brandfaran... Hur gick det till då? Eller menar de brandfaran för att det sätter igen motorn? Ingen aning...
   
 4. pojoel
  Medlem · Blekinge · 56 inlägg

  pojoel

  Medlem
  Jag har kommit fram till, att en separat avsklijare typ "Grovis", med ett bra filter i, tillsammans med min vanliga dammsugare funkar bäst OM jag ställer ner sugeffekten till minsta möjliga. Då kan jag utan problem fylla plåtburken.
  Om jag ökar sugeffekten sätts förburkens filter igen direkt.

  Min första föravskiljare kom från Ö&B och var helt värdelös eftersom "filtret" i den bara bestod av något som liknade en sås-sil.
  Min nuvarande köpte jag på Lidl för en tredjedel av vad "Grovis" kostar. Jag har haft den i fyra år nu, utan att byta filter. Jag behöver bara fnätta på filtret så ramlar askan bort utan problem.
   
 5. Andreas_Hansson
  Medlem · x · 3 418 inlägg
  Här är min sug utrustning.
  Funkar super
   
 6. Alpha
  Medlem · 824 inlägg

  Alpha

  Medlem
  Återupplivar tråden ytterligare igen då frågan är aktuell för min del...


  Jag har ju en äldre nilfisk grovis fast där består filtret endast av någon strumpa som man trär på och det känns inte så betryggande om man ska dammsuga ur kaminen som står i vardagsrummet.

  Har kikat på julas asksug med och undrar om inte den tillsammans med ett hepa filter borde vara bra dvs ingen oro för brand eller sot ifrån utblåset eller?

  Berätta gärna mera om hur era jula sugar har fungerat.
   
 7. Alpha
  Medlem · 824 inlägg

  Alpha

  Medlem
  Hmm läste om en som hade en jula asksug där det poffade till så det vart ett stort askmoln, DET vill vi INTE uppleva IGEN..

  så nu har jag sneglat vidare på en sån här http://www.ved-pellets.se/butik/com...85951&product=Askdammsugare&pid=1&log_pid=yes

  Pellvac orginal vrvelvind utan filter som jag tänkt koppla till min gamla alto/nilfisk dammsugare, tror ni man klarar sig ifrån att få ett hiroshima moln inne då?
   
 8. R
  Medlem · Norrbotten · 6 inlägg

  Roofy

  Medlem
  Efter måga om å men så köpte jag en altbergs askfälla,den kostade ca 1500kr men den är värd vartenda öre.Supernöjd
   
 9. S
  Medlem · Stockholm · 949 inlägg

  silversmeden

  Medlem
  Va på Classe o köpte en riktigt billig variant 300 spänn, funkar men man behöver göra nåt åt filtret täpps igen ganska snabbt,ev trä en dammsugarpåse över filtret. Dock kändes slangen riktigt rejäl gjord i metall.
   
 10. L
  Medlem · Uppsala · 286 inlägg

  Lars K

  Medlem
  Min Julasug har funkat helt OK i ca 1 år nu. Suger ju inte varje dag, men om man inte tömmer den ofta så sätts filtret igen och motorskyddet löser ut, men då är det bara att tömma hinken och banka lite på filtret så askan lösgörs så funkar den nästa gång man ska använda den. Det värsta är att den låter som ett jetplan, så hörselkåpor är ett måste...
   
 11. T
  Medlem · Örebro · 173 inlägg

  TOBBE E

  Medlem
 12. L
  Medlem · Uppsala · 286 inlägg

  Lars K

  Medlem
  Precis, men min är nog lite "platt" i änden på metallröret. Hittills helt klart värd pengarna. (Glöm inte hörselkåporna...)
   
 13. T
  Medlem · Örebro · 173 inlägg

  TOBBE E

  Medlem
  jag får kolla runt lite får se vad det blir, men det är ju bra pris på den.
   
 14. Alpha
  Medlem · 824 inlägg

  Alpha

  Medlem
  Jaja fick ett infall idag och köpte en can vac s.k grovis visserligen med filter men men för 530kr inkl kompisslang på 4m samt kunde ta ut den via "chefen" som också har en sån och använder sin vanliga hemdammsugare kopplat till den utan att sett något svart i vare sig filter eller i påsen så kan det funka utan problem bara man ser över filtret i grovisen OFTA.


  Trodde inte det blev så mycket aska och sot av pellets men vad jag kan se så blir det en hel del, kanske pga korta drifttider intervaller vad vet jag, kamin ska vara justerad.

  Glaset blir ju svart ganska snabbt om det nu säger nånting.
   
 15. S
  Medlem · Sörmland · 357 inlägg

  Skalman

  Medlem
  Hur gick det för "Gomma" som ville bygga utsug till ett oljefat?
  Kan du höra av dig om du läser detta?
  Någon annan som har liknande?

  Själv drar jag ur aksan ur pannan med en skruv till en plåtlåda med plåtlock. Den lådan tömmer jag sedan manuellt.Det är aska från havre och den läggs tillbaka på åkern där den växte. Miljövänligt och bra gödning.
  Men nu är gubben lite på trött på att tömma lådan så jag skulle vilja "blåsa" ut det till ett oljefat "typ".

  Någon som har liknande anordning som de gjort själva?
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.