Byggahus.se

Grannen vill ta bort sin del av gemensam bergsyta

 1. N
  Medlem · 6 inlägg

  Ninnie.1

  Medlem
  Tomterna har ett gemensamt berg som går i dagen, nu vill grannen ta bort sin del av berget genom hydralisk sprängning. Vi vill inte ta bort vår del. Kvar blir en bergskil ca 1m bred och 6m lång. Vad bör vi tänka på? tomterna ligger i en sluttning med tomter och skaftväg ovanför. Kan det påverka skaftvägen som ligger ovan för? Kan det bli en ras risk av den kil som blir kvar? Om det blir det vem ansvara för vad som händer om det rasar? Blir det vi som har det på vår tomt? Tacksam för tips på vad vi behöver tänka på innan vi skriver på bygglov för attefallshuset som ska byggas. Det blir ju en stor förändring av tomterna.
   
  • Laddar…
 2. T
  Medlem · stockholm · 2 052 inlägg
  Lägg upp en bild så blir det enklare att förstå.

  Varför vill du ha kvar en 1*6m berglimpa? Så länge grannen håller sig på sin tomt är väl allt i sin ordning. Beroende på bergart och den är uppbyggd kan det vara stor risk för sprickor men spräckning med darda är normalt skonsamt.
   
 3. N
  Medlem · 6 inlägg

  Ninnie.1

  Medlem

  Sluttningen av berget är på grannens sida. Den den engång srängda delen är på vår sida. Staketet är i behov av upprustning!!
  Vi är inte intresserade av att lägga pengar på att ta bort del av berget som "insyns skyddar" oss från grannen. Dessutom uppskattas kostnaden till 150.000kr för att ta bort vår del. Skapar inget mervärde för oss.
  Tror du det finns risk för att den kil som blir kvar kan rasa åt ena eller andra hållet?
   
  Redigerat 14 okt 11:23
 4. A
  Anonym
  svar:

  hade liknande med bråk grannen som tog över min tomt. sa då det blir dyr domstolsbråk ifall vi ej pratar dvs de satte staket på 200 meter av min tomt och då la dom av.
  ni måste prata med dem
   
 5. A
  Anonym
  hade sprängningar i kommun vid hus. ni måste ta spruckbesiktn innan sprängn. min murstock sprack mm
   
 6. N
  Medlem · 6 inlägg

  Ninnie.1

  Medlem
  Tack för dina svar. Vi har dialog med dem men vi vill bara vara säkra på vad vår skyldighet blir om det händer något med berget efter spräckning som orsakar skada eller förstörelse för någon annan. Det som blir kvar av berget står ju på vår tomt.
   
 7. A
  Medlem · 2 252 inlägg
  Det är nog omöjligt att svara på för en lekman. För att få vetskap om eventuella rasrisker bör man kontakta någon med kunskap, exempelvis en geolog som får göra en undersökning och bedömning av marken.
   
 8. A
  Anonym
  svar.
  en sprängn besiktn måste göra på ert hus osv på befintl sprickor innan sprängn . om hus skadas. ta ut kartor mm
   
  • Laddar…
 9. A
  Medlem · dalarna · 2 352 inlägg

  ArneTW

  Medlem
  Grannen vill alltså göra det ni redan gjort...

  Är det inte lika bra att få det gjort från er sida samtidigt och sen bygga ett plank för insynskydd...

  /ATW
   
 10. M
  Medlem · 2 135 inlägg
  Vill grannen ta bort berget för att placera ett Attefallshus där? Närmare fastighetsgräns än 4,5 m? Är ni isf okej med det? Det är inget ni måste godkänna.
   
 11. V
  Medlem · örebro · 939 inlägg

  växelventil

  Medlem
  Är nog ingen risk när dom använder hydralisk spräckning.
   
  • Laddar…
 12. A
  Medlem · dalarna · 2 352 inlägg

  ArneTW

  Medlem
  Visst men det är väl två separata frågor...

  Anledningen kan ju lika gärna vara att de har barn som klättrar upp för sluttningen och trillar över det dåliga staketet...

  Eller att de vill ha lite mer gräsmatta.

  /ATW
   
 13. M
  Medlem · 2 135 inlägg
  Så kan det vara. Jag tolkade det som att attefallsbyggnaden var orsaken till borttagandet av berget.
   
 14. N
  Medlem · 6 inlägg

  Ninnie.1

  Medlem
  Det är inte vi som sprängt berget. Det gjordes i samband med husbygget, vilket var 20år innan vi flyttade in. Jo man kan tycka att det bästa är att ta bort allt och därefter bygga plank. Dock har vi inget behov av den ytan samt att kosta oss 150 000kr att ta bort berget på vår sida... Pengar vi ska lägga på annan renovering. Bra tanke dock.
   
 15. N
  Medlem · 6 inlägg

  Ninnie.1

  Medlem
  Det är Attefallshuset som är orsak till att de tar bort berget. Vi har kommit överrens om att Attefallshuset ska placeras 4.5m från tomtgränsen. Det kan vi inte säga något om och det är ok med oss. Det är den dyra kostnaden och min oro för att det kan skapa ett prblem med skaftvägen och husen som ligger ovanför oss i sluttningen. Finns det risk att det börjar rasa det som är ovanför?
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.