Byggahus.se

Gjuta extra plint

695 läst  20 svar

 1. G
  Medlem Nivå 1
  hej!

  Behöver gjuta en plint under vår tillbyggnad för att göra den stabilare. Kommer placeras under en av bärlinorna. Vill göra det riktigt. Hade tänkt gräva ca 1 meter eller lite mer. Fylla på med makadam, ca 20-30 cm höjd. Gjuta en fot/sula som kanske blir 40gånger40 cm. Blir 20 cm hög, har överbliven regel som används till gjutform. Därefter papprör med diameter 20cm. Nu till frågorn:
  1) blir det bra med 40gånger40 på foten med höjd 20 cm?
  2) räcker det med ett armeringsjärn i foten som böjs och läggs lite innanför gjutformen eller ska jag använda två på höjden med några cm emellan?
  3) vad tror ni om fyra armeringsjärn som placeras lodrät i gjutröret? Diameter 1 cm.
   
 2. J
  Medlem · Nivå 7
  Går bra att på det djupet lägga en 300X300 betongplatta, borra ett hål 12 mm, slå ner ett järn ca 30 cm och slutar ca 5 cm från överkant plint, vill du så kan du trycka ner ett par extra järn i formen när du gjuter plinten. När du återfyller, gör det med 5 cm i taget och trampa till så blir det stadigt i sidled med
   
 3. G
  Medlem Nivå 1
  Tack för svaret! Ska jag använda en betongplatta istället för att gjuta en fot?
   
 4. J
  Medlem · Nivå 7
  Upp till dig men går bra med en platta, jämna av med lite sand i botten, det med att sätta ett järn rakt igenom är för att då kan den inte flytta sig i sidled och plinten står kvar i läge. 300X300 fot flyttar sig inte
   
 5. Workingclasshero
  Medlem · Nivå 11
  Tycker din första ide var strålande.
  Strunta i den oarmerade betongplattan och gör som du tänkt.
  Det blir starkt och bra.
   
 6. G
  Medlem Nivå 1
  Tack för svaret båda två. Ska ta bild under utbyggnaden så det framgår bättre hur det ser ut. Tänkte gjuta två eller tre plintar. Den yttre plinten som ytterväggen belastar vill jag gärna gjuta en fot på. Det är den sidan som behöver stabiliseras. Utbyggnaden är på 40 kvm och i ett plan med liten kallvind, om den kan kallas så.
  En fråga workinclasshero. När det gäller foten, räcker det med ett armeringsjärn som går horisontellt runt om några cm ovan botten i formen eller ska det vara ett till som går några cm under ytan?
   
 7. J
  Medlem · Nivå 7
  Det är en tillbyggnad på huset som blir, tänk till kanske stor belastning , så kanske inte fel att ha så stor fot som möjligt då, gärna mer än 400X400X100 för att utjämna trycket, Det med järn i foten lägg 4 st i ruta så det blir under plinten så kan inte foten spricka .
   
  • Laddar…
 8. G
  Medlem Nivå 1
  Tack för svaret. Höjden på foten blir ca 20 cm. Tänkte köpa några armeringsdistanser att lägga armeringsjärnet på i botten. Skulle tro att dessa är några cm höga. Ska jag sen lägga nytt armeringsjärn med några cm avstånd ovanpå? Översta järnet ska ligga några cm under ytan vad jag har förstått. Såg att det finns speciell tråd att köpa till armeringsjärn att fästa ihop dessa med.
   
 9. J
  Medlem · Nivå 7
  Det med distanser är överkurs, i med en skvätt ca 10 cm betong i hålet och lägg järn som en solfjäder på och centrum under där plinten blir, sen mer betong, det går bra att ha buntband ( ihopdragningen är bara för att inte järnen ska flytta sig ) Det med järn under ytan Tja , vid tryck så knäcker en platta alltid i botten ( tänk när du knäcker en bräda, flisar på undersidan ) Glöm inte att sätta en mittpinne, den styvar upp plnten
   
 10. G
  Medlem Nivå 1
  Tack! Har fått bra koll på detta. Med mittpinne menar du att järn som sätts i mitten av foten och går upp i plinten? Tycker du att det är nödvändigt att fästa det/de lodrätta järnen i fotens armering eller räcker det att trycka ner i fotens betong?
   
 11. J
  Medlem · Nivå 7
  Det med ett järn i mitten rakt ner ca 30-40 cm i marken gör att det blir lite stopp på foten att halka iväg och samtidigt så stöttar den plinten, är det inga större höjder så behöv ingen mer, men inte fel med att sätta ner någon mer i plinten om du någon bit över
   
 12. G
  Medlem Nivå 1
  Stort tack för all information. Tänkte använda grovbetong k40, 32/40 som byggmax har. Säljs i 25 kgs säckar. Vill inte blanda själv. Den borde väl duga?
   
  • Laddar…
 13. G
  Medlem Nivå 1
  Vad tror ni om att gjuta fot och plint på samma gång eller är det bättre att dela upp i två gånger?
   
 14. J
  Medlem · Nivå 7
  Det är svårt att få plinten i perfekt lod om du gör allt samtidigt, ett tips , ha alla grejer framme,
  1 Slå i betong i botten, i med några järn,, mera betong ,
  2 Dit med pinnen i mitten ,
  3 Sen sätter du ner gjutröret över pinnen och gnuggar lite så det kommer ner ca 5 cm i betongen,
  4 Rikta in med passet och vänta till nästa dag , nu sitter röret stadigt och i lod ,
  5 Fyll med massorna lite i taget och trampa ner ända till nivå ,
  6 Nu kan du gjuta utan risk för att plinten kommer fel
   
 15. G
  Medlem Nivå 1
  Tack än en gång. Riktig bra beskrivning.
  Min plan är att ta bort gjutformen för foten efter den har härdat. Såg en annan som lät formen vara kvar vid återfyllnaden. Vad tycker du? Vill inte ha något som börjar lukta.