Byggahus.se

gammalt parkett

583 läst  11 svar

 1. D
  Medlem Nivå 4
  Hej

  Har precis köpt mig ett hus och ska totalrenovera.

  De ligger parkettgolv i alla rum , ca 120 m2.
  Jag rev upp en liten bit, men då upptäckte jag att det var parkett och helt av trä.

  [​IMG]

  Innehåller det något värde - dvs. om jag kan sälja det till någon som återanvänder (och slipar)

  Annars river jag upp allt och kör till tippen

  Tack på förhand
   
 2. Schwen92
  Renoverare · Nivå 5
  Jag skulle lägga en annons på blocket och sälja av det. Finns säkert någon som har ork att slipa och lägga om då det är en rätt saftig mängd golv du har.
  Som bonus slipper du en vända till tippen (y)det såg överlag rätt fräscht ut på bilderna.
   
 3. B
  Medlem · Nivå 18
  Är golvet med holländskt mönster (fläta/ruta) original?
  I så fall är det inte säkert att det är ett klickgolv och då inte lika lätt att plocka upp. Det är ju lite synd att ta bort ett gammalt originalgolv som just för att det är ursprungligt uppskattas av många. Kan du inte lägga ett nytt golv ovanpå i stället?

  När vi tog bort väggar så att vi var tvungna att köpa ett nytt golv (ca 60 kvm 3-stavsparkett) sålde vi det gamla på Blocket.
   
 4. D
  Medlem Nivå 4
  Super, tack för svar !

  Jag tänkte lite, men bestämde mig att inte behålla detta golv, då huset är från 68, platta på mark, just nu uppreglat golv. Holländskt mönster är i det som idag är vardagsrummet, men det såg faktiskt ut som klick det också.

  Jag kommer att byta det till ventillerat golv och ljust (sådan där rökfärgat) 3-stavs ekparkett ovanpå.


  Blocket blir det..
   
 5. B
  Medlem · Nivå 18
  Med stor sannolikhet det enda rum som hade parkett från början om det inte var ett mycket påkostat hus. Det är troligen tjockare och bättre kvalitet än vad du kan köpa idag för en rimlig peng.

  Är det fuktproblem eftersom du vill byta till ventilerat golv?
   
 6. R
  Medlem · Nivå 11
  Det du visar på bild är ett limmat golv, inte klick. Kan vara svårt att lägga igen.
   
 7. T
  Medlem · Nivå 15
  Väldigt tråkigt att du har bestämt dig att riva ett så fint golv. Huset kommer att bli mindre värt efter det. Fundera på att lägga ett tunt golv enligt din smak ovanpå det holländska mönster så kan du återställa.
   
  • Laddar…
 8. D
  Medlem Nivå 4
  Birgit - jag har läst (mest här på forumet faktiskt, men också Mickes blogg på internet om plattor, fukt, ventillerat golv, etc.) det med uppreglat golv på platta på mark och diverse problem relaterade till det.
  Jag är ny på det här, och kanske ute och cyklar, min tanke är: i och med uppreglat golv, vill jag dels försäkra mig att jag inte har fuktproblem i framtiden, ventillerar bort radon och har några centimeter mellan plattan och golv för dragning av nya vattenrör , el etc.

  Robo - Ok, skriver det i annonsen, så får den som tar golvet ha det i åtanke.
   
 9. B
  Medlem · Nivå 18
  Jag tänker mer att om huset har klarat sig utan fuktproblem i 50 år så är det ju inte troligt att det plötsligt skulle bli det. Det är väl mer i källare som det skrivs om att ha ventilerat golv. Har du någon aning om hur golvet är uppbyggt i dag ovanpå plattan?
  Vad är det under plattan?

  Men om du har problem med markradon kan det kanske vara nödvändigt.

  Jag rekommenderar alltid att man bor flera månader innan man börjar med stora renoveringsprojekt för det kan visa sig att när man väl lever där så är det något annat som är det stora problemet än det man tror innan.
   
  • Laddar…
 10. D
  Medlem Nivå 4
  hmm, info är från en bekant som har ett liknande hus bara tre tomter bort, och han hade bilder på hans renovering - det var uppreglat golv på platta.

  Du har såklart en poäng - jag lugnar mig tills parkettgolvet är hämtat/slängt, och tittar på vad som egentligen finns under.

  Flyttar in i början av september, kommer då bo där under renoveringen.
   
 11. T
  Medlem · Nivå 15
  Om det inte finns tecken på fuktproblem eller radonproblem ska du inte riva något golv. Eldragning går oftast att lösa annat. Nya vattenrör: är det lämpligt att dra dom i ett undergolv? Vattenrör följs ofta av avloppsrör och dom kan du inte dra i undergolvet för där har dom inget fall.
   
 12. D
  Medlem Nivå 4
  Thomas - ja, jag tycker också golvet är fint, det är därför jag undrade om kan vara en idé att sälja det, så någon kan återanvända det, istället för bara att slänga.
  När man går så svajar det och gnisslar på många ställen, jag kommer också byta planlösning helt - flytta väggar och byta plats på badrum och kök.
  Avloppet är jag osäker på, ska ha en spolkille som kommer imorgon och ger mig en komplett bild, vattenrör är gamla och uppvärmning är direktverkande el. Därför är tanken att dra om vatten och lägga till värmerör i combi-pex rör i rör till radiatorer (ej golvvärme)
  Varför skulle det vara olämpligt att lägga rör i rör i undergolvet ?
   
Bevaka ämnet och häng med när det uppdateras.
Bevaka