Byggahus.se

Funderingar kring isolering/inredning av ovanvånin

 1. Z
  Medlem · 11 inlägg

  Zaph0d

  Medlem
  Hej!

  Håller på och skall inreda ovanvåningen på vår skånelänga. Huset är ett ca 100 år gammalt trähus med plåttak.

  Under plåten ligger en mycket gammal och dålig lumppapp, dvs ingen modern fin asfaltspapp som vi har idag. Under pappen (det som är kvar av den) finns ett gammalt "sticketak". Sen är vi inomhus, dvs någon isolering finns inte alls.

  De som tittat på jobbet och föreslagit en lösning vill regla på takstolarna och lägga 270mm lösull i snedväggarna. Dessutom säger de att "då vi inte har något diffusionstätt tak behöver vi inte bygga luftspalt om vi bara använder rätt sorts fiber" Kan detta stämma?

  Vi tänkte hålla öppet upp till nock och låta de horisontella "reglarna" vara synliga, de sitter på ca 2,3m höjd. Det är 3,4m till nock.

  För at tfå in ljus vill vi även ha två takkupor byggda, går det att få dessa också öppna till nock, eller måste man bygga om allt för mycket för det att funka? Gissar att det kan bli problem efter en takstol måste växlas av? (två fack breda kupor)

  Hoppas på några svar som kan bringa lite ljus över problemet)
   
 2. T
  Medlem · 288 inlägg

  tartan

  Medlem

  Re: Funderingar kring isolering/inredning av ovanv

  Du skall givetvis ha diffusionsspärr. Och vad menar de med "rätt sorts fibrer" Det spelar ingen som helst roll om du isolerar med eco-fiber eller roxull. Ur fukt och mögelsynpungt är det samma sak. En del förespråkar eco-fibrer om man kan misstänka att luft från lägenheten kommer upp i insleringen. Her heller ingen betydelse. Det viktiga är att se till att luft INTE kommer upp i isoleringen. Ställ dig och andas på en spegel, den blir fuktig. Vem vill ha upp den fukten på vinden. Den ska ut. Man räknar med att en fyrapersonersfamilj producerar ca 8 liter per dygn i fukt. Ventilation heter det, och den är mycket vitigare än all isolering i världen. Undertryck i lägenheten, övertryck på vind.
  Tartan

   
 3. Z
  Medlem · 11 inlägg

  Zaph0d

  Medlem

  Re: Funderingar kring isolering/inredning av ovanv

  Ja en diffusionsspärr skall naturligtvis sättas upp. Det blir självklart plastat på insidan av isoleringen. Vad det gäller är ventilationen från isoleringen och ut mot taket.

  Dvs det är inte diffusionspärrens vara eller inte vara jag undrar över, utan luftspalten mellan yttertak och isolering

  MVH

  /Zaphod
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.