Byggahus.se

Fukt i 70-talshus

 1. Bosen
  Medlem Nivå 3
  Hej!

  Vi är påväg att köpa ett hus som är byggt 1971. I besiktningsprotokollet är det skrivet "Övre vindsutrymme: Lokalt förekommer mikrobiell påväxt på yttertakets insida" och det rekomenderas att man tätar vindsbjälklaget.
  Hur hittar jag läckorna och hur tätar jag dom??? fogskum?
  Någon som har någon rekomendation på ventilation??

  Tacksam för svar
  Andreas
   
 2. P
  Medlem Nivå 10

  Re: Fukt i 70-talshus

  Hejsan.

  Det dom talar om är att det kommer fuktig innomhus luft upp på vinden. Som sedan kondenserar på vindens "tak" och har nu blivit möggel.
  I huset borde det finnas plast under isoleringen på vinden. Den ska vara 100% tät.

  kontorllera alla rör som kommer upp på vinden att det är tätt där.. samt att Vindsluckan är så tät som möjligt.

  Det kan också vara så att man har gjort något med ventelationen innom hus.. så den har blivit sämmre.. ventelationen burkar/ska få ut den fuktiga luften.
   
 3. H
  Moderator · Nivå 25

  Re: Fukt i 70-talshus

  Är det möjligen så att huset från början hade plastspända innertak? Det var en vanlig variant på den tiden, sedan har man oftast tagit bort dessa tak och satt ex. Gips i taket istället. Det man då ofta missar är att det plasstpända taket i många fall var den enda diffusionsspärren. Så att när man bytte så skulle man ha satt en plastfolie direkt ovanför gipstaket. Om det är detta felet så kan det vara risk för att du har fuktskador (osynliga) även i själva vidsbjälklaget (dvs "vindsgolvet").
   
 4. spocks_beard
  Medlem Nivå 8

  Re: Fukt i 70-talshus

  Hej

  Precis samma sak stod det i vårat protokoll efter besiktningen. Taket är från 1911(!) och det har varit högt fukttryck för längesedan, troligen pga. otätt runt skorstenen. Besiktningsmannen sa dock att det inte är någon fara då virket inte är skadat på något sätt och att det antagligen var av en gammal vattenskada från skorstenen. Ev. angrepp som vårat slutar att "växa" om man har koll på isoleringen och ventilationen på vinden.

  Så en bra isolerad & bra ventilerad vind borde sköta detta då varmluft inte kan komma upp på vinden och kondensera i den kalla uteluften.
  Det lilla som kan komma upp ventileras ut om man har bra ventilation.

  Det är också lika viktigt som föregående svarat att ventilationen inomhus måste vara fungerande. Dvs. så att ex.vis fuktig luft från kök, badrum & övriga ytor ventileras ur huset genom skorsten eller andra don.
  Gör den inte det kommer det "trycka" på taket mot vinden och öka fukthalten på vinden med "mikrobiell påväxt" eller värre som följd.