Från garage till "multiverkstad" — en riktigt seg byggtråd

41k läst  249 svar

 1. Ola C
  Medlem · Nivå 22
  Precis. Vi förväntar oss inte inget av verkstan men vill gärna komma på brakfest. Jag har splitterny bil som nog ska klara åsen:D
   
  • Laddar…
 2. R
  Medlem Nivå 7
  Jag har en gammal bil men skall nog klara ta mig in till Varberg. I annat fall tar jag bussen
   
  • Laddar…
 3. Frustrator
  Verktygstokig · Nivå 15
  Tänker att Ola kör runt och plockar upp oss på vägen?
   
  • Laddar…
 4. Ola C
  Medlem · Nivå 22
  Lugnt. Kommer vi bara över åsen kan jag agera taxi.
   
  • Laddar…
 5. Frustrator
  Verktygstokig · Nivå 15
  Vi får be hela baxarsekten hjälpa till..
   
 6. Ola C
  Medlem · Nivå 22
  Taxisekten.:geek:
   
  • Laddar…
 7. jac
  Medlem · Nivå 14
  Jag började bli orolig för att jag skulle förlora min plats så jag kände att jag behövde göra något och tog tag i saken. Nu är jag snart redo för nästa bax...
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  JPEG_20190222_234522_-1389265066.jpg
   
 8. bygga_bo
  Medlem · Nivå 12
 9. P
  Medlem · Nivå 12
  Stort tack för intresset! Hade planer för en "Mätdag" enligt tidigare poster här i Varberg i vår men som det ser ut nu lär det bli i augusti istället. Hoppas att alla som visat intresse hittills har möjlighet att komma när det väl går av stapeln.
  Du och jag bor ju nästgårds så vi får göra allvar av den där fikan snart, ser fram emot det. Föreslår att vi tar den här.

  //Ronnie
   
  • Laddar…
 10. P
  Medlem · Nivå 12
  Det låter ju fantastiskt bra! Ny bil, full fart i norra nerförsbacken vid Brösarp för att få upp farten och sedan fullt spett uppför åsen; borde funka. Å sedan Varberg och breakfast, eller brakfest — osäker på skillnaden...

  //Ronnie
   
 11. Ola C
  Medlem · Nivå 22
 12. R
  Medlem Nivå 7
  Mer än gärna Ronnie. Efter så lång tid är det ju nu absolut mer snack än verkstad. I väntan på augusti, skicka mig ett pm när det passar dig bäst. Jag jobbar hemifrån så jag kan komma ifrån oftast när det passar. Här eller där eller kanske på Lilla Träslöv på Kyrkogatan ovanför torget? Dom har schweingoda semlor kan jag lova :love:
  /Thomas
   
  • Laddar…
 13. P
  Medlem · Nivå 12
  Semlor är ju svårt att motstå — vilken bra idé!
  Vi tar det snart tycker jag.
  Ha det gott!
  //Ronnie
   
  • Laddar…
 14. P
  Medlem · Nivå 12
  Har idag jobbat för att sätta justersågen i drift — en Minimax SC2 W som den minnesgode kanske minns. Eftersom det på något vis har dragit ut på tiden vad gäller att få klart verkstaden har den stått isärplockad sedan jag hämtade hem den men nu börjar det bli dags.

  Tyvärr for den lite illa under den varma sommare vi hade förra året, vi mätte upp närmare 80% relativ luftfuktighet i källaren och det forna garaget och dessutom hade någon jävla idiot ställt skruvaskar mm på bordet. (Förmodligen samma idiot som lät verkstadens element stå ute i carporten ett drygt år.) Askarna band fukt och det blev en del rost på gjutjärnsbordet.
  Men nu har rosten gnuggats bort med hjälp av WD-40 och slipduk i nylon och bordet skiner ikapp med mig.
  Här kommer några bilder så ni förstår att det finns en såg på riktigt.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_0753.JPG


  Har tyvärr ingen före-bild men nu är rosten i varje fall borta från bordet; lite trött i axlar och handleder nu. Vad den kvadratiska urfräsningen (vitt) i bordet har för funktion vet jag inte. Har inte tittat överdrivet mycket i någon manual men kanske är det meningen att man ska lägga gem och gummiband där? Eller pastiller om man är typen som gillar halstabletter...

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_0754.JPG


  Vet att det är en dålig bild (sorry för det) men jag tycker att det är en fin såg och såhär ser den ut som den står nu.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_0755.JPG


  Ett litet problem är att Jenny inte går med på att vi bor i verkstaden och resten av huset blir verkstad istället. Det innebär att för tillfället är verkstaden lite "trång" för sågen. Bordsbreddningen är 565 mm och rälsen för anhållet bygger totalt ut med 720 mm. Lägger man till det som sticker ut till vänster om justerbordet blir jag nog tvungen att hoppa höjdhopp över utriggaren om jag ska ta mig från ena änden av verkstaden till den andra, och då har jag problem.
  För senast jag hoppade höjdhopp var i nionde klass och den enda tekniken som funkade — om än dåligt — var att saxa. Hoppade aldrig över 110 cm. Idrottsmässigt är jag helt imbecill. Men då var jag ändå ung, lätt, spänstig och vig. Idag känns det som att jag har problem med att saxa över en kabel som ligger på golvet.

  Lösningen på det problemet kan vara att inte använda bordsbreddningen och köra med en kortare räls till anhållet. Dock blir allt annorlunda när jag anslutit carporten till verkstaden och ytorna i stort sett fördubblas så jag är obenägen att sätta bågfilen i rälsen. Och då behöver jag ju skaffa en ny bit lämplig profil som kan bli räls istället för originalet. Kan nog vara görbart tänker jag, även om jag behöver lite hjälp i så fall.
  Konstruktionen är rätt simpel och skalan sitter bara nitad på ovansidan. Nothing fancy.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_0757.JPG


  Ett aber som jag inte bestämt mig för hur jag ska hantera är detta:

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_0756.JPG


  Vet inte hur bra det syns men justerbordet har en del fula skrapmärken och ristningar. Jag vet att det bara är kosmetiskt men det stör mig som fan ärligt talat. Aluminiumet är anodiserat så en "lätt slipning" gör väl ingen större skillnad tänker jag.
  Skulle gärna dämpa skadorna något åtminstone men vet inte hur; eller ska jag försöka ta det som en man och ta en öl istället? Sådant här skit skulle kunnat få mig att köpa ett nytt justerbord och byta om pengarna funnits.
  Tacksam för tips på vad jag kan göra åt det eller bra argument som får mig att acceptera och gå vidare med livet.

  Herrejösses vad jag jag har svamlat inser jag nu. Förlåt. Nu slutar jag.
  Ha det gott!
  //Ronnie
   
  • Laddar…
 15. Daniel_N
  Moderator · Nivå 20
  Det är en jättefin såg, kommer att bli gott sällskap till hyveln!

  Rälsen till anhållet ser väl ut att bara vara en vanligt bit fyrkantsrör? Mått? Kanske har i gömmorna.

  Alun får du absolut inte slipa på. Ytbehandling försvinner och sen bli trä som glider över ytan grått. Är det några kratrar som sticker upp så ta dem väldigt försiktigt bara. Klart man inte vill ha repor i bordet. Men repor blir det o sen går man vidare.
   
  • Laddar…

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: