Byggahus.se

Fråga om golvbrunn - Bild-

 1. A
  Medlem Nivå 1
  Hej.

  Det är så att jag har en golvbrunn som jag är lite tveksam på om den är korrekt monterad så om någon kunnig skulle kunna göra ett uttalande vore det kanon?
  Bifogar bild
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20150305_230806.jpg
   
 2. nino
  Renoverare · Nivå 19
  Är lite svårt att säga med 100% säkerhet...
  Manschetten ser inte ut att vara skuren med mall då det ser ut att sticka ut bitar utanför klämringen, behöver inte vara katastrof då klämringen tätar högre upp i ett koniskt säte....
   
 3. H
  Moderator · Nivå 25
  Som sagt det ser ut som manschetten tittar ut under klämringen. Det är i så fall fel för vissa brunnstyper. Detta ser ut att vara en brunnstyp där klämringen skruvas fast med skruvar. Det är då ofta en JAFO brunn, för en del av deras brunnar (alla?) skall det vara så.

  Du behöver försöka fasställa vilken tillverkare det är, och titta på den rätta monteringsanvisningen.

  Här i Sverige så finns det två dominerande fabrikat, Purus och Jafo. Purus kör med en ring som klämms fast med fjäder. Där skall inte manschetten gå in under ringen i sitt säte. OM den går in under, så kommer ringen inte ner ordentligt i sätet, och därmed blir trycket ut mot sidorna inte tillräckligt (ringen är koniskt, sidan är konisk). Det är det trycket som klämmer fast manschetten så att inget vatten kan läcka förbi.

  På (vissa ?) Jafo så skall som sagt manschetten gå in under ringen. Utöver dessa fabrikat så finns det ett antal mindre kända också. Alla kan ha varierande monteringsanvisningar.