Byggahus.se
 1. Hur mycket el förbrukar du? Jämför med andra

Folk går genom vår hemfridszon - skyltar?

 1. Mikael_L
  Medlem · 43 657 inlägg
  Jodå, jag håller med dig.
  Inget i detta avgörande behandlar frågor om allemansrätten. Ty renbetes/renhållingsrätten är en lite annan grej, och har dessutom sina egna lagrum.

  Det enda som här förekommer är att domstolen anser att de 90 år som i andra fall tillämpats som tidsrymd för att kunna fastslå "urminnes hävd" verkar vara en rimlig tidsdräkt.
  Men visst, denna dom kan väl sägas förstärka prejudikatet (det är nog fel benämning, men men ...) att ifall något pågått i 90 år kan det anses vara av urminnes hävd.

  Då allemansrättsliga principer har funnit i Sverige i 1000 år så kan man därför anse att allemansrätten finns av "urminnes hävd".
  Och det rättsläget tror jag har slagits fast för mer än 70 år sedan.
   
 2. Nötegårdsgubben
  Skogsägare · Stockholm och Smålands inland · 11 552 inlägg

  NötegårdsgubbenPremiumikon: Motorsåg

  Skogsägare
  Bara för att förtydliga så har vi inte urminnes hävd kvar som rättsinstitut längre. Gammal hävd gäller, men ingen ny kan skapas sen 1970 års jordabalk fick laga kraft.
   
 3. Mikael_L
  Medlem · 43 657 inlägg
  Dock kommer det ändå spöka för evärdliga tider framöver.
  Dvs något som pågått väldigt länge kommer alltid att börja anses som något slags avtal. Så bara för att någon annan lagkonstruktion eller tolkningskonstruktion uppfinns så kommer inte det bakomliggande problemet försvinna.
  Det kommer endast bli en annan text i domslut och en annan retorik från advokater.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.