Byggahus.se

Förvandla privatlån mot bolån

 1. N
  Medlem · 711 inlägg
  Hej, tänkte höra om någon har erfarenhet av att omvandla privatlån (vid bygge) mot bolån, om det är möjligt och bankerna går med på det?
   
 2. H
  Moderator · 42 560 inlägg
  Otydlig fråga.

  Privatlån kan betyda olika saker. Det kan vara ett lån mellan privatpersoner, eller ett banklån utan säkerhet (blancolån).

  I princip kan du låna av vilket skäl som helst med din fastighet, eller bostadsrätt som säkerhet. bara den värderas tillräckligt högt, och banken tycker att du har tillräckligt hög inkomst för att klara ränte och amorteringsbetalningarna.

  Om det gäller ett nybygge, eller en större ombyggnad, så lånar man ofta på ett byggkreditiv. Det är då en form av lån där banken har sämre säkerhet, eftersom det är först när bygget är klart som det finns säkerhet för lånet. Då omvandlas lånet till ett vanligt bolån.
   
  • Laddar…
 3. N
  Medlem · 711 inlägg
  Jag tänkte mest om man har blanco lån och bygger färdigt ett hus på, om banker då är villiga att förvandla om dessa till bolån
   
 4. Tomtom79
  Medlem · 924 inlägg
  Det du gör då är att värdera ditt hus och lånar på huset till den nivå du får eller behöver. Sen betalar du ditt blanco-lån med de pengarna.
   
  • Laddar…
 5. Tomtom79
  Medlem · 924 inlägg
  Dock ska värdering vara på papper och av banken godkänd värderingsman. Ofta en mäklarfirma med bra lokalkännedom eller liknande. Så kolla med banken vilka de godkänner för värdering, plocka ut 2-4 stycken på gratis muntlig värdering (om de erbjuder det) och betala sen för en skriftlig värdering av den som ger bäst värdering. Sen går du till banken och höjer ditt bolån till max 85% av detta värde. Därefter betalar du av ditt blanco-lån (i samma bank eller var du nu har lånet).

  Är det så att det är tight ekonomiskt att höja lånet och du har ditt blanco-lån i banken kan det vara enklare att låta dem göra allt på en gång så det inte ser så illa ut med belåningen när de ska avgöra om du kan höja ditt bolån eller ej.
   
 6. Jonatan79
  Medlem · 7 796 inlägg
  Klart dom gör! När huset får slutintyg från kommunen och värdering görs kan banken låna ut om du har inkomst.