Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Flytta kök BRF - vatten och avlopp

 1. U
  Medlem · 2 inlägg

  UrAskan

  Medlem
  För att få ett extra rum skall vi flytta köket i vår nya lägenhet från nuvarande plats till rummet med balkongen. Vi kommer att göra detta i samband med föreningens stambyte. Vi skulle helst vilja ha köket mot den långa väggen med kakelugnen men är osäkra på om det är möjligt och hur kostsamt det i så fall skulle bli. Någon som har erfarenhet? Bifogar planritning med mått. Gick fort på visningen men hoppas ni kan få en överblick.
  Visa bilaga 534520
   
 2. K
  Lägenhetsfixare · stockholm · 2 250 inlägg

  klimt

  Lägenhetsfixare
  Det finns många trådar på detta forum om flytt av kök i brf, det var ett exempel tidigare idag. Det kan bli komplicerat och till er lista bör ni även lägga ventilation. Ni bör starta med en kontakt med föreningens styrelse.
   
 3. Claes Sörmland
  Medlem · Sörmland och stan · 12 179 inlägg

  Claes SörmlandPremiumikon: Träd

  Medlem
  Det handlar ju egentligen om fyra saker som tekniskt måste löses: vatten, avlopp, ventilation och el. Och de måste dels lösas för det nya köket och för det nya sovrummet (?) i det gamla köket. Omdragning av VA kräver styrelsens tillstånd om stadgarna i föreningen inte uttryckligen ger er rätt att ändra på dem. Ventilationsanläggningen är föreningens så det måste lösas i nära samarbete med dem. Elen ligger troligen helt under ert eget ansvar.
   
  • Laddar…
 4. Nötegårdsgubben
  Skogsägare · Stockholm och Smålands inland · 12 154 inlägg

  NötegårdsgubbenPremiumikon: Motorsåg

  Skogsägare
  Vad vinner ni genuint på den flytten?

  Att exempelvis flytta väggen mellan köket och vardagsrummet ett snäpp och ha ett mindre sovrum nere till vänster och balkongrummet som vardagsrum verkar betydligt enklare.

  Jag skulle fundera rejält på alternativa lösningar innan jag gav mig på en sådan flytt.
   
 5. A
  Medlem · 40 inlägg

  Anders_70

  Medlem
  Ni vill alltså flytta köket inte till rummet bredvid, utan till den helt motsatta änden av lägenheten? Generellt sett är det en onödig förlustaffär (för lägenheten, för huset, för er och för eventuell framtida köpare) att göra så stora ingrepp på en lägenhet. Sälj istället och köp något som passar er. Som styrelse hade jag aldrig godkänt ett sådant ingrepp i huset. Framtida stambyten blir mer komplicerade, såvida inte alla lägenhetsinnehavare fastnar för samma lösning (osannolikt att det bor så många med så grandiosa idéer i samma hus, men kanske i Stockholm?). Sannolikt finns det dessutom en väl avvägd tanke med befintlig planlösning, t.ex. att sovrum ska ligga åt öster eller norr (morgonsol så att det blir svalt till kvällen) eller åt innergård (inget trafikbuller). Som sagt: sälj och köp något som passar er istället.
   
 6. Violina
  Husägare · 2 747 inlägg
  Kan ni inte dela av det som kallas vardagsrum och använda det ni tänker er som det nya köket som vardagsrum istället?

  In i vardagsrummet finns det ju redan två öppningar.. och två fönster..

  Edit: nåt sånt här:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  5DC4805C-0DDB-40A8-9CD8-D7520749AB53.jpeg.jpg
   
 7. K
  Lägenhetsfixare · stockholm · 2 250 inlägg

  klimt

  Lägenhetsfixare
  Instämmer i detta inlägg. Ytterligare en sak är att det är en fördel om kök ligger ovanför och under varandra och på samma sätt för sovrum. Moderna kök är rätt bullriga och ska givetvis kunna användas även sent. Om ventilationen brister sprids kökslukt uppåt och neråt. Då är det en fördel om sovrum har sovrum uppåt och neråt
   
  • Laddar…
 8. M
  Medlem · frankrike · 1 906 inlägg

  maria01

  Medlem
  ventilation Måste väll kunna lösas enkelt med att dra den i kaminröret
   
 9. Claes Sörmland
  Medlem · Sörmland och stan · 12 179 inlägg

  Claes SörmlandPremiumikon: Träd

  Medlem
  Det kanske skulle kunna vara en väg. Det är ju inte den första kakelugnen som har rivits och vars rökkanal har gjorts om till frånluft med självdrag. Det tråkiga är att rökkanaler kan vara rejält skitiga med tjära och elände.
   
 10. Pasjostrom
  Renoveringsnovis · Stockholm · 602 inlägg

  Pasjostrom

  Renoveringsnovis
  Jag förstår inte heller vad vinningen blir? Jag tror TS behöver förklara dina ambitioner lite mer för så som jag tolkar det blir det inte ett rum till av att flytta köket?
   
 11. 1
  Medlem · Stockholm · 955 inlägg

  16386

  Medlem
  Lite ironiskt att man vill göra en så omfattande ombyggnad av en lägenhet som förmedlades av Historiska Hem, som försöker specialisera sig på välbevarade äldre lägenheter.
  Nåväl, det är ju ursprungligen två stycken ett rum och kök som har kombinerats - kanske på 70- eller 80-talet. Som jag uppfattar önskemålet vill ni göra om det stora sovrummet till vardagsrum, och flytta köket till det så att det blir ett stort allrum och ni får tre sovrum? En mindre dyrbar ändring skulle vara att behålla alla rummen som de är, men dela av nuvarande köket. Göra delen mot hallen till ett arbetskök i U-form, och göra ett litet sovrum av nuvarande matplats. Då behåller man också de mest oförvanskade rummen, med sina kakelugnar, foder, stuck, etc.
   
  Redigerat 26 jul 2021 08:56
  • Laddar…
 12. T
  Allvetare · 1 089 inlägg
  Nu har jag inte kollat på ritningarna här men ofta faller sådan önskemål på fallet av fallet :) alltså att dra avloppsrören längs golvet en längre sträcka kommer kräva att ni reglar upp ert golv och förlorar på så sätt takhöjd. Om så krävs är det absolut inte värt det. Som flertalet andra skrivit tror jag absolut inte ni kommer få godkänt av styrelsen för denna förändring.
   
  • Laddar…
 13. D
  Medlem · 2 058 inlägg
  Redan att flytta avloppet från en del av köket till andra sidan av rummet kan vara en komplicerad och mycket dyr historia. Om man tvingas lägga avloppet tvärs mot golvbjälkarna så blir det genast mer komplicerat.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.