Byggahus.se

"flytspackla" bakugn?

  1. S
    Medlem · Östergötland · 11 inlägg

    swekocken87

    Medlem
    Hej!

    Har precis köpt en gård, som har en jättevacker bakugn. Nackdelen med denna är att golvet i ugnen består av någon sorts eldfast tegel/sten och det är ett ganska stort mellanrum mellan varje sten. Ca 1cm.

    Detta är inte helt optimalt då jag vill kunna baka bröd och pizza...

    Ett alternativ är såklart att lägga en baksten ovanpå, men då blir det nivåskillnader i ugnen som blir jobbiga, samt att höjden i ugnen minskar.

    Min fråga är om någon har erfarenhet av att "flytspackla" eller liknande i ugnen, typ med eldfast bruk? eller lägga någon eldfast fog? Eller finns det någon annan lösning? Har sökt runt massor efter detta men inte hittat något...

    En fundering kring att använda eldfast bruk, är om det är så bra att ha livsmedel på det, är dammet skadligt tillexempel eller smakar illa...
    Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
    20140126_130641.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
    20140126_130629.jpg

    Någon som har något förslag?
     
  2. nimhed
    Medlem · Skåne · 2 826 inlägg

    nimhed

    Medlem
    När man sätter en kakelugn använder man ju lera som fog. Ingen erfarenhet av bakugnar, men det kanske är värt att kolla upp.
     
  3. electroluxaren
    Medlem · - · 8 313 inlägg
    Jag är övertygad om det ska vara som det är utan blanda in moderna kemikalier
    Vill man ha fabriksliknande botten på bakverken kan man använda vanlig ugn
    Det är väl lite med tjusningen att det syns på undersidan av verken att det kommer från en riktig bakugn?
     
  4. J
    Medlem · 461 inlägg

    JPW

    Medlem

    "flytspackla" bakugn?

    Det finns en jättebra bok: "Bakugnen av Västerbottnisk modell" av Fredrik Petrusson mfl. I den används iaf lerbruk vid murning av hällen. Och stenarna tycks fogas noga så det blir en plan yta.
     
    Redigerat 26 mar 2014 18:40
  5. S
    Medlem · Östergötland · 11 inlägg

    swekocken87

    Medlem
    Ska kolla in den boken! Tack!

    Electroluxaren: Charmen ligger delvis i att det blir ett unikt mönster på bröden, men en pizza som är tunn kommer att rivas upp på skarvarna, och då har man tomatsås och ost i hela ugnen.

    Lerfog låter ju spontant som en bra grej, smakar inte illa och lär inte vara så giftigt och släpper nog inte så mycket när det väl torkat och bränts av.
     
  6. electroluxaren
    Medlem · - · 8 313 inlägg
    Självklart är det ju så
    Fast den var nog inte tänkt som pizzaugn från första början, sen förkolnas ju alla rester när man eldar upp ugnen, vilket är helt suveränt, pyrolytisk rengöring när den är som bäst!
    Jag vet inte vad de som vedeldar sina pizzaugnar har gör material i botten, kanske värt en research?
     
  7. electroluxaren
    Medlem · - · 8 313 inlägg
    Ilromanos.se
    Är en länk jag hittade när jag googlade på vedugn
    Det finns massor av bilder när man googlar
    På sidan ser man pizzor i vedugnsbageriet under bakning
    Det är rejäla springor mellan stenarna.
    Så hur botten ser ut spelar nog mest roll för betraktaren än funktionen...
     
  8. AndersMalmgren
    Renoverare · Stockholm · 7 390 inlägg

    AndersMalmgren

    Renoverare
    har du testat med en riktig pizzaspade?
     
    • Laddar…
  9. M
    Medlem · Uppsala · 560 inlägg

    Macarus

    Medlem
    Lerbruk är ofta vad som gäller till en gammal bakugn. Ev. kan den också vara murad med kalkbruk. Fogarna tar stryk av eldningen och behöver bättras på ibland. Undvik cementhaltiga eldfasta bruk som är för hårda och kan spräcka stenarna.
     
  10. S
    Anonym

    SBH

    Anonym
    utmärkt yta för bröd och pizza.
    måhända att den behövs sopas mycket.
     
    • Laddar…
  11. Stefan Bengtsson
    Medlem · Västra Götaland · 1 475 inlägg

    Stefan Bengtsson

    Medlem
    Grattis till bakugnen! Jag har en liknande, och den har vi mycket glädje av.
    I våran är stenarna inte fullt lika glest placerade, man tycker ändå att du ska provbaka en gång innan du gör något åt ytan. Jag tycker inte det ser ut som att det skulle vara några problem att baka pizza i din ugn.

    Så här ser det ut när man bakar tunnbröd i våran.
     
  12. AndersMalmgren
    Renoverare · Stockholm · 7 390 inlägg

    AndersMalmgren

    Renoverare
    Det tror jag också, bara att köra på, se till att använda en bra pizzaspade så kommer det funka galant. Sjukt avundsjuk på er som har vedugn!
     
  13. jeppeknaster
    Medlem · 2 183 inlägg
    Fiii fan så hungrig jag blev.
     
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.