Byggahus.se

Fiskbensparkett till nybygge, massiva stavar eller klick

 1. D
  Medlem · 9 inlägg

  dam-dam

  Medlem
  Tack för tipsen från er båda!

  Just nu försöker jag få tag i stavar till ett rimligt pris. Enligt en golvgrossist jag precis pratade med verkar efterfrågan vara hög på stavparkett just nu - dom hade fyllt orderboken fram till i slutet av maj och prioriterade bara sina större kunder. Jag ska höra mig för med Parkettkontakten.

  Från vad jag har läst mig till så lutar det åt limning, med någon enstaka spik här och där för att hålla stavarna på plats under tiden limmet torkar. Dels baserat på era erfarenheter i den här tråden, men även efter rekommendation från en lokal golvläggare här i stan. De rekommenderade starkt limning eftersom golven då håller sig knarrfria längre och tydligen också gör det enklare att byta ut enskilda stavar i efterhand om en skada skulle uppstå.

  Under det gamla golvet ser det ut att ligga två lager med golvspån (tror 22mm). Under detta ligger sedan ett undergolv, följt av bjälklag. Så jag tror och hoppas på att det ska vara tillräckligt plant. Det skulle underlätta om jag kan limma direkt på det befintliga golvspånet - men det återstår att se :) Tack för tipset - jag ska helt klart försöka hitta alla ojämnheter i förväg.
   
 2. J
  Medlem · stockholm · 4 059 inlägg

  JohanLun

  Medlem
  Blir ju otroligt vackert! Uppväxt i ett 20-talshus med fiskben på stora delar av nedervåningen som jag tror var originalgolv och som var i kanonskick när mina föräldrar sålde i mitten av 90-talet så det är ju en bestående investering. Har tyvärr inte sådant golv där jag bor nu och vet inte om det ens skulle passa (mindre sekelskiftesvilla).
   
 3. N
  Medlem · 809 inlägg
  Jag håller med om att limma nog är en bra idé. Jag var lite skeptisk när jag höll på som mest men nu i efterhand kan jag konstatera att det blev väldigt bra. Gliporna man såg överallt under läggning tänker man aldrig på när man inte sitter på knä och stirrar på golvet. Det var ett jävla kladd men nu kan det ju inte knarra. Möjligtvis att det skulle kunna upplevas som mindre stumt/hårt om man spikade?

  Som Anders skriver är det väldigt viktigt att underlaget är plant. Inte för att stavarna ska ligga kvar utan för undvika glipor mellan stavarna. Varje liten svacka eller puckel i underlaget innebär att stavarna når lite olika långt, vilket direkt märks. Vi valde att slipa plattan och spackla lokalt där det behövdes, vilket gav ett bra men inte perfekt resultat. Hade jag veta det jag vet nu hade jag kostat på att flyta hela golvet. Inte för att resultatet är dåligt utanför att minska de psykiska påfrestningarna under läggningen.

  Hur tänker du runt slipning och behandling? Jag valde att göra det själv vilket var riktigt drygt. Slipade med en HTC-slip vilket jag upplevde som en bra amatörskompromiss mellan effektivitet och risk att förstöra golvet. Tog dock tre låååånga dagar att slipa mina 110 kvm. Värt att tänka på är att kanterna som uppstår när stavarna tandar äter papper och tar tid att slipa ner. Därför är det värt att försöka minimera tandningen under läggning. Någon (Anders?) skrev att de använde en putsbräda eller liknande att trycka ner stavarna i samma höjd med. Det tippset såg jag försent så jag har inte provat själv.
   
  • Laddar…
 4. D
  Medlem · 9 inlägg

  dam-dam

  Medlem
  Som jag har förstått det så behöver man bara slipa av golvet lite lätt när parketten är ny och saknar ytbehandling, så jag tänker också att jag borde klara mig med en lite snällare slipmaskin. Måste kolla vad som går att få tag i först, men HTC-slipen som ni har kört låter intressant. :) I andra trådar har jag också läst om en EDGE-slip som också verkar vara lite snällare och svår att göra fel med.

  Ytbehandling har jag däremot tänkt på desto mer! Jag har varit väldigt inställd på att lägga på en Osmo hårdvaxolja då jag gillar hur "nära" man kommer trät, men har nu börjat fundera igen då det verkar finnas flera andra bra alternativ också.

  Den lokala golvläggaren berättade att de brukar rekommendera lack till barnfamiljer (vi har två små) - just för att det ger en mer slitstark yta. Det finns också väldigt slitstark lack att tillgå som ger samma "matta" känsla du kan få från oljebehandlingarna.

  Den andra golvläggaren jag pratade med (efter din rekommendation nybyggarn3) menade i stället att lack inte alls lämpar sig för t.ex. kök - eftersom fukt riskerar att tränga genom lacken så fort det blir små hål - och därefter skadar underliggande parkett. Han rekommenderade i stället en 2K-behandling, vilket är en olja som tränger ned i trät och därefter härdar vid ytskiktet och på så vis skapar en slitstark yta. Låter ju också väldigt bra :) Någon som har erfarenhet?
   
 5. losskägg
  Medlem · 6 inlägg

  losskägg

  Medlem
  Går också i fiskbenstankar. Försökt få hem prover från diverse olika leverantörer. En observation är att det känns som kvaliteten varierar en del. Det lite dyrare alternativet jag testat verkar ha högre precision i fräsning av not/fjäder, golvet känns hyffsat jämt efteråt. Det lite billigare som jag fått prov på har nivåskillnad på ca 1mm och lär kräva ordentlig slipning efteråt.
   
 6. N
  Medlem · 809 inlägg
  För mig var det definitivt inte tal om någon lättare slipning. Tog 3 dagar och då var vi två som turades om från morgon till kväll. Även om det bara tandar någon tiondel på sina ställen så är det mycket som ska bort.

  Jag skulle inte heller välja lack med det är kanske också en smaksak . 2k-olja låter intressant.
   
 7. anders07
  Medlem · Stockholm · 5 998 inlägg

  anders07

  Medlem
  Precis som @nybyggarn3 säger så krävs det en rätt omfattande slipning när stavarna är nya. Stavarna är inte helt perfekta och har vissa kanter och så förstås lite ojämnheter där man inte lyckats perfekt. Jag hade också lite "vågigt" efter att jag körde fräsen då det kom t.ex. spån under och spåret för listbandet inte blev helt 100% plant.

  Jag försökte själv på ca. 10 kvm innan jag gav upp och tog in hjälp (via Patkettkontakten). Vi lade hårdvaxolja och det har hållit otroligt bra och nu över 8 år senare har jag bara bättrat på lite i köket vid kösbänkarna där jag drog Osmos "vaxdukar" över.
  Vi ångrar dock att vi inte valde en vitpigmenterad olja!!!
   
 8. N
  Medlem · 809 inlägg
  Vad är vaxdukar? Låter intressant..
   
 9. anders07
  Medlem · Stockholm · 5 998 inlägg

  anders07

  Medlem
 10. N
  Medlem · 809 inlägg
  Hej,
  Det tycker jag du gör rätt i:)

  Jag tog ganska lätt på jämnheten när jag la golvet, tänkte att det löser sig vid slipning. Det insåg jag rätt fort att det var ett misstag när jag väl började slipa. Ek är hårt och det tog lång tid att få mina golv plana. Nu kanske problemet hade varit mindre om man slipat med en riktig golvslip istället för HTC-slipen.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.