Finn tre fel

10k läst  48 svar

 1. P
  Medlem Nivå 2
 2. Fotografen
  Verktygstokig · Nivå 16
  Gruppledningar i "botten", direkt på fasskenorna.
  Egentligen går det inte att säga rakt av om det är grupp- eller utgående huvudledning, tunna är de iaf...
   
  • Laddar…
 3. P
  Medlem Nivå 2
  Snabbt ett rätt svar.
  Det är tre faser som går vidare osäkrade till en andra central.
  Godkänt med intyg av Elinstallatör som är medlem i EIO.
   
 4. useless
  Självbyggare · Nivå 21
  Så ser det ut hemma hos mig också, så det var nog inget ovanligt sätt att bygga på förr.
   
 5. J
  Husägare · Nivå 9
  Det är väl bara det att det ser ut att vara 1,5mm2... vad är centralen avsäkrad med?
   
 6. P
  Medlem Nivå 2
  Det är föräldrars fastighet. Det är 1,5mm2. Den inkommande kabeln är avsäkrad med 3x16 A. Och i nästa central är det 3x10 A automatsäkringar. Med mycket ojämn belastning på faserna.
   
 7. Bo.Siltberg
  Självbyggare · Nivå 25
  Är kabeln utanpåliggande så behöver det inte vara fel, men värt att kontrollera noggrannare. Ett vattenkokartest vore på plats i matad elcentral :) Olämpligt är det ju, om kabeln är relativt nyinstallerad av en fackman.
   
 8. S
  Medlem · Nivå 12
  Menar du med 3x10 att inkommande matning är avsäkrad i nya centralen? Låter ju som allt är helt i sin ordning då även om man såklart kunde önskat en snyggare lösning. Vad menar du med snedbelastning?

  Troligen så att 10A inte räcker till om du inte kan lägga om lasterna, då åker du kanske på att installera grövre ändå. Såvida du inte kan säkra upp, detta behövs i så fall räknas på.
   
  • Laddar…
 9. Fotografen
  Verktygstokig · Nivå 16
  Vad har du för area på stigaren då? Ser ut som 6 kvadrat åtminståne? Jag vill nog hålla mig till någon slags tumregel eller praxis att man inte går ner i area på stigare/huvudledningar utan att säkra av, även om det går att räkna hem på något vis. Även om det sitter 16 i mätarskåpet just nu kan "någon" få för sig att stoppa i 25, och då blir det garanterat lite klent.
   
 10. P
  Medlem Nivå 2
  Ett problem är att faserna är väldigt ojämt belastade. Två av dem är endast belastade med var sin luftvärmepump på dryga kilowatten. Den tredje avsäkrar alla uttag och takarmaturer i hela huset utom kök och badrum. Dvs 5 rum, trapphus och veranda. I ett av uttagen är en frysbox 120 W inkopplad. Nästan all belysning är LED, lågenergi eller lysrör. Det finns någon enstaka glödtråd kvar som sällan används. Men om man kopplar in en dammsugare 2200 W och frysboxen går igång utlöses säkringen. Även om man kopplar in två tyngre apparater samtidigt. Tex elradiator, 1200 W, hårfön 1600 W, dammsugare nr2., 700 W.

  Kabeln går utanpåliggande genom köket och godkändes vid en elbesiktning och fick vara kvar när övriga kablar, strömbrytare, uttag och takarmaturer byttes ut i köket.
   
 11. S
  Medlem · Nivå 12
  Visst, såklart är det inte optimalt, eller kanske ens enligt praxis, men verkar som frågan är om detta är en regelvidrig installation eller ej.

  Ponera 6mm2 stigare, kund kräver billigaste möjliga lösning för ombyggnad, elektriker bygger om medelst befintlig gruppledning och märker upp vid matande säkringar.
   
 12. P
  Medlem Nivå 2
 13. Bo.Siltberg
  Självbyggare · Nivå 25
  Tekniskt och dimensioneringsmässigt är det just nu ok, du kommer inte att överbelasta någonting (annat än säkringarna). Men blir det fler gruppsäkringar i denna central så börjar man tänja på gränserna med behov av en grövre kabel. Då installationen av denna central helt uppenbart är utförd av en klåpare finns det anledning av syna allting närmare.
   
 14. Fotografen
  Verktygstokig · Nivå 16
  Med säkringar från Biltema? Ser inte direkt ut som om en seriös elis har gjort det där.

  Låter på din beskrivning som om en genomgång och lite omflyttning är på sin plats.
   
  • Laddar…
 15. GK100
  Medlem · Nivå 20
  Nu vet jag inte vad du är ute efter med dina frågor och bilder men om du vill ha något som pekar på felaktigheter finns det en tydlig punkt man inte kan bortse från, kommer till den senare. Som skrivits tidigare är det inte fel att mata dina tre säkringar med 1.5 mm2 om summan säkringar i central två per fas inte ligger över tumregelmässigt 10 A. Men som även påpekats är det ytterst tveksamt att göra något sånt i ditt fall tyder nog mest på klåpare vilket blir tydligt på bild två.

  Så till vad jag menar är helt fel här nämligen att utgående kabel inte är en avsäkrad grupp i central ett utan i princip en parallell matning utgående från matande TNC för central ett och utan PEN med area som krävs där dvs 10 mm2. Samma om man ser till bilden av central två är ens skenorna där skilda med skruven och var är PE och N anslutna i central ett för kabeln?
   
  • Laddar…

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: