Byggahus.se

Finn det något som motsvarar franska viager-systemet

 1. Lars Roth
  Medlem · 339 inlägg
  I Frankrike kan man köpa hus på "spekulation"
  Man betalar en boquet, en handpenning på exempelvis 100 000 Euro och sedan en månadsavgift fram till personens död då man övertager. Ju längre personen lever ju längre tid innan man får huset och ju dyrare blir det. Om inte detta finns. Jag frågar för en väns räkning.
  Han är i situationen att han saknar anhöriga. Han är runt 65. Han är fattig. När han väl dör så får någon avlägsen pengarna. Där är ju de franska systemet ypperligt. man får lite guldkant på tillvaron och kan göra av med lite pengar som annars allmänna arvsfonden fått. Han kan väl låna säger ni? Ja som jag har fattat det. Han är skyldig långt under miljonen på en lägenhet på AA-läge som säkert är värd 3 miljoner eller mer. Utan inkomst vill ingen låna honom pengar.
  Det enda som står tillbuds är ett företag som specialiserat sig på pensionärer och deras behov av pengar. Dom kan tänka sig att höja lånet, men då ta över hela lånet och till 4 % ränta obundet. Lite väl riskfyllt när man kanske har många års boende kvar.
  med ett viager-system kunde man ju tänkt sig
  Handpenning 500.000
  genomsnittlig återstående livslängd 15 år
  bra pris på lägenheten 2 miljoner
  återstår 1.500 000 beräknat på 15 år
  Det skulle ge en månadsavgift på 8000
  Visst det passar så klart inte alla, men låt säga att man har hysad inkomst och ett barn på 10, kanske inte så dum affär?
  Idéer? Någon?
   
 2. O
  Renoveringsnovis · Skåne · 2 169 inlägg

  olofh

  Renoveringsnovis
  Nej, inte mig veterligen. Om AA läge innebär runt 3mkr gissar jag på en lite mer ”lagom” stad än storstäderna. (Om han nu inte bor i en liten etta bara) Då kanske det inte är helt omöjligt att få tag på en hyresrätt på ok läge och sälja lägenheten?
   
 3. Nötegårdsgubben
  Skogsägare · Stockholm och Smålands inland · 13 835 inlägg

  NötegårdsgubbenPremiumikon: Motorsåg

  Skogsägare
  Ett sånt där pensionärslån som betalar ut 100 tkr om året skulle väl ge ungefär samma situation? Visst, det skulle kosta ett par tiotusenlappar extra i ränta per år, men den kan man ju också rulla framför sig.

  ”Risken” att man överlever vad man max får låna finns förstås, men ett låneinstitut ger nog ändå bättre villkor än vad någon som köper på 15 årig spekulation ger.
   
 4. O
  Medlem · 767 inlägg
  Går det inte att avtala om sådant där rent privat? Sälj huset till någon. Hyr sedan huset av samma någon.
   
 5. O
  Renoveringsnovis · Skåne · 2 169 inlägg

  olofh

  Renoveringsnovis
  Blir nog svårt den dagen dödsboet ska lösas och en arvinge plötsligt knackar på
   
 6. O
  Medlem · 767 inlägg
  Varför skulle det vara ett problem? Är huset sålt så är det ju sålt. Att hyra sin bostad kan ju knappast vara ovanligt. Arvingen får väl ev likvida medel som finns kvar.
   
  • Laddar…
 7. O
  Renoveringsnovis · Skåne · 2 169 inlägg

  olofh

  Renoveringsnovis
  Ah, feltänkt av mig. Borde funka
   
 8. tio_Pepe
  Medlem · 1 280 inlägg
  Det fanns ju inga anhöriga.
   
 9. M
  Medlem · Västra Götalands · 10 529 inlägg

  -MH-

  Medlem
  Jaha, när man har köpt huset och hyrt ut det, så är det väl bara att säga upp den som bor där och säga att man skall ha det själv?
   
 10. R
  Medlem · Västernorrland · 1 851 inlägg

  Räknenisse

  Medlem
  Risken finns att denne Någon säljer huset och ny ägare säger upp hyresgästen för att bo där själv och liknande scenarion
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.