Byggahus.se

Fick inte bygglov - hotade granne med spikpistol

 1. Redaktionen
  På konsumentens sida Nivå 9
 2. F
  Husägare Nivå 1
  Nu kommer det bli mycket enklare att skaffa bygglov!
   
 3. KnockOnWood
  Husägare · Nivå 25
  Det är inget att skämta eller raljera om!
  Har hänt många allvarliga olyckor, avsiktliga eller oavsiktliga, där folk har träffats av spik från dessa verktyg.
   
  • Laddar…
 4. Silver78
  Självbyggare · Nivå 9
  Många vill bo i hus men man hör sådana skräckhistorier. Nu har jag bra grannar. Men man vet aldrig vad som kommer att flytta in om någon vill sälja.
   
 5. Z
  Medlem · Nivå 4
  Kopierat från lokaltidningen.

  LJUNGBY KOMMUN
  Han riktade en spikpistol mot kvinnan, och hotade att döda henne.
  Händelsen fångades delvis på film.
  En man i 55-årsåldern döms nu till dagsböter och villkorlig dom.

  Kvinnan, som bor på landsbygden, är granne med mannen och har varit rädd för honom länge. Hon har enligt egen utsago fått hoppa undan med barnvagnen när han har kört med bilen.

  Kvinnan med familj godkände först grannens bygglov "för att det skulle bli lugnt" men underrättade kommunen i somras om att tiden för bygglovet gått ut.

  Tryckte av med pistolen
  En dag i samband med detta hytte han med näven mot henne och kvinnan gick för att fråga vad han ville. Han hämtade då spikpistolen och tryckte av.

  Hon fick panik och blev väldigt rädd och hon visste inte att man inte kan skjuta iväg en spik såsom man skjuter med ett riktigt vapen. Han sa även att kvinnan skulle passa sig j-ligt noga och att hennes stuga skulle rivas. Mannen tog dessutom upp pistolen en gång till och sa att han skulle sätta en spik i pannan på henne.

  Den snart 60-årige mannen medger till att ha uttalat orden om att hon skulle passa sig, men i övrigt minns han inte eller nekar till hoten. Dagen innan hade kommunen stoppat hans bygge och han kände sig provocerad av kvinnan. Pistolen skulle han använda bara för att "rädda bygget" och därför hade han den i handen.

  Film styrker händelserna
  Det finns dock en film som styrker kvinnans berättelse, som i sig också är väldigt detaljerad. Det syns och hörs att han höjer pistolen och trycker av när den är riktad mot kvinnan, menar tingsrätten.

  Ett vittne i form av en annan granne, som kom fram precis efteråt, berättar att kvinnan var väldigt skärrad. Hotet var sådant att kvinnan "kunde förväntas känna allvarlig rädsla för sin personliga säkerhet", konstaterar domstolen.

  Mannen döms därför för olaga hot och dessutom till 7 000 kronor i skadestånd till kvinnan för kränkning.

  Brottet motsvarar tre månaders fängelse, men mannen lever under ordnade former och rätten finner tre argument för att omvandla straffet till villkorlig dom och böter. Brottet framstår som en engångsföreteelse, pistolen kan inte avfyras mot en annan person och mannen blev frihetsberövad efter själva händelsen.
   
 6. Cruzze
  Medlem Nivå 7
  7000 spänn i böter för att ha förstört en annan människas tilltro till samhället för all framtid. Suck...!
   
 7. F
  Medlem · Nivå 11
  Om hon tidigare hade nån tilltro till samhället så låter det som att han gjorde henne en tjänst.
   
  • Laddar…
 8. T
  Husägare · Nivå 11
  Ja, det är verkligen suck! Hade det varit på jesu tid så hade hans straff kunnat vara att själv bli uppspikad en kväll på ett litet kors (genom händerna då och inte pannan) och få betänka vad f*n han precis har hotat med att göra. Då kanske han kan hålla klaffen och (försöka) vara trevlig nästa dag istället...
  Så tråkigt med människor som helt verkar sakna spärrar och hyffs.
   
 9. D
  Besserwisser · Nivå 22
  Var framgår det att böterna är 7kkr?
  Skadeståndet är 7kkr, men böternas storlek står det inget om.
   
  • Laddar…
 10. S
  Medlem Nivå 6
  Kan inte en spikpistol avfyras mot en person?! Det är väl bara att hålla in nosen, som att man höll den emot en planka eller dylikt?
   
 11. R
  Medlem Nivå 8
  Gissar att det var en tryckluft.
  Om det var eldriven eller ännu värre med patroner/krut (eller vad det nu är) så hade han kunnat skjuta genom pannbenet.

  Men det är ingen man det är en ynkrygg. Om hon fått hoppa undan med barnvagnen så är han ju livsfarlig, så 7 tusen är ett skämt i detta fallet.
   
  • Laddar…
 12. R
  Ingenjör & spadjon · Nivå 18
  Vad skulle skillnaden vara mellan de olika typerna av picka? Alla 3 klarar av att slå in en 90mm spik i en planka. Dock brukar gas-pickorna ha lite jobbigare med att slå i 90 ringad, något som luft fixar.
   
  • Laddar…
 13. F
  Medlem · Nivå 11
  Det var antagligen en tryckluftspistol som inte var kopplad. Knappast hade han kompressorn i andra handen.
   
 14. R
  Medlem Nivå 8
  Fast om du tänkte skjuta grannen så blir det väldigt komplicerad procedur med att ta med kompressorn. Tänkte på citatet "pistolen kan inte avfyras mot en annan person"

  Tror dock inte det är så vanligt att ha en med gas hemma? Har bara sett sådan vid något bygge och på en industri i Lund där vi packade i trälådor. Den pickan "testade" en stackare genom handen och det spiket gick rakt genom handen.

  Hur som havet så är det en feg jävel som hotar folk vare sig det går att skjuta eller ej för det visste nog inte kvinnan där och då.
   
 15. J
  Medlem Nivå 8
  Jag har märkt från flera fall att det är extremt låga straff för att hota någon till livet och därmed förstöra framtiden för denne person. Hon lär ju inte kunna känna sig helt avslappnad hemma något mer.